Situl Rural Câlnic

Látogatható
Dacă pornești pe drumul care șerpuiește printre dealurile din Țara Secașelor, să știi că nu ești în Franța sau Italia, ci te îndrepți spre Cetatea Câlnic, care reprezintă unul dintre cele mai importante monumente de arhitectură medievală din Transilvania. Acesta face parte, împreună cu situl rural din care face parte, din Lista Patrimoniului Mondial UNESCO și a fost construită în secolul al XIII-lea, inițial ca reședință nobiliară.

Scurtă incursiune istorică

Cetatea poate fi datată în a doua jumătate a secolului al XIII-lea. Ea a fost fondată de conții de Kelling (numele german al Câlnicului), care sunt amintiți în documente, pentru prima dată, în anul 1269.

Cea mai veche parte a cetății este turnul donjon numit „Siegfried”, a cărui masivitate impresionează vizitatorii. La început avea destinația de turn-locuință, cu un cămin al cărui amplasament se poate vedea și astăzi. Din parter, prin zid, ducea o scară la primul etaj, iar de acolo, mai departe, la al doilea. Ultimul etaj a fost ridicat mai târziu. Vechimea acestui turn – secolul al XIII-lea – o indică o fereastră îngustă încheiată în semicerc romanic.

Prin anul 1430, cetatea este vândută locuitorilor din Câlnic. Ei o adaptează pentru apărarea cu arme de foc, iar mai târziu ridică în curtea interioară o capelă. Micuța capelă cu terminația semirotundă a corului, care se află de asemenea în interiorul cetății, poate fi datată în aceeași epocă. Ea are o lungime de 12 m și o lățime de 7 m, având forme simple. În interiorul capelei se păstrează fragmente de frescă de la începutul secolului al XVI-lea și o frumoasă tribună de lemn decorată cu panouri pictate în stilul floral renascentist.

De-a lungul zidurilor, pe interior au fost construite cămări de provizii și adăposturi pentru că, de prea multe ori, cetatea a fost atacată. Când vremurile s-au liniștit, ea a fost redată vieții noi: capela s-a transformat în biserică pentru iarnă, iar interiorul fortificației a fost destinat evenimentelor comunității, culturale și nu numai. 

Comori neprețuite

Cu ocazia restaurării din anii 1868-1869 biserica a fost prevăzută de firma Hesse din Viena cu o orgă nouă. 

În pivnițele turnului se regăsesc butoaie de stejar imense, de 5000-6000 de litri, amintind de viile renumite din împrejurimi. 

În turn este amenajat un muzeu etnografic, ce cuprinde o colecție bogată de ceramică, instrumente muzicale, mobilier vechi și elemente de port popular, dar și un stand pentru vânzarea de obiecte de artă populară, cărți sau albume de artă.

Zona centrală a localității este și ea un punct de atracție. Aici descoperim Troița „Rugă pentru România” și casele ce datează din secolul al XIX-lea, chiar și primăria comunei.

Experiențe unice

Astăzi, Câlnicul oferă multe oportunități călătorilor. De o frumusețe aparte este muzeul amenajat în turnul donjon cu obiecte vechi din localitate, dar și altele, de pe tot cuprinsul României. Pe harta viitoarei călătorii în Transilvania adaugă-l în lista ta, chiar merită! 

În vecinătatea localității se poate vizita comuna Gârbova cu Cetatea medievală și Turnul Slăninii, comuna Reciu cu Biserica fortificată și pitorescul sat Deal.

La doar 13 km distanță se poate vizita orașul medieval Sebeș cu monumentala Biserică Fortificată, Muzeul Municipal de artă și istorie din Palatul princiar și spectaculosul monument al naturii Râpa Roșie.

Tot în apropiere, la aproximativ 28 km, se poate vizita Orașul Marii Uniri din 1918, Alba Iulia cu numeroase obiective turistice: Muzeul Unirii, Cetatea Alba Carolina, Catedrala ortodoxă, Catedrala romană-catolică.

Sibiul este la doar 45 km depărtare și oferă un număr impresionant de obiective turistice dintre care menționăm: Catedrala Mitropolitană, Muzeul Brukenthal, Muzeul ASTRA, Biserica evanghelică etc.

Hangos útmutató

Situl Rural Câlnic

DJ 106F, Câlnic 517205, Romania

Felszereltség
Jegyek

Adult: 15 lei/pers | Pensionar/copil: 10 lei/pers

Kontakt

Státusz

Látogatható

Sanitare a helyszínen vagy annak közelében

Yes

Parkolás

Own

Akadálymentesített hozzáférési lehetőségek

Yes

Fizetési módok

Cash

Wi-Fi

Yes

Hozzáférés és belépés

Accesul se face pe bază de bilet.

Hozzáférés a turisztikai látnivaló hoz

Bicycle, Walking, By car

Turistavezető

Română, Engleză, Germană


A gondnokok fenntartják a jogot, hogy módosítsák a látogatási feltételeket a látnivalóknál.

Nyitvatartás

hétfő

Zárva

kedd

10:00-13:0014:00-18:00

szerda

10:00-13:0014:00-18:00

csütörtök

10:00-13:0014:00-18:00

péntek

10:00-13:0014:00-18:00

szombat

10:00-13:0014:00-18:00

vasárnap

10:00-13:0014:00-18:00


Értékelések

Egyéb látnivalók Erdélyi erődtemplomok útvonala

Placeholder
Placeholder
Placeholder

Turisztikai látnivalók a környéken

Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
0:00
0:00