Potecu Stânelor

Pe potecile înalte ale Munților Șureanu, acolo unde cerul atinge crestele muntoase, se află un traseu tematic unic: Potecu Stânelor. Situată la peste 2.000 de metri altitudine și accesibilă prin Transalpina, cea mai înaltă șosea de munte din România, această potecă este o invitație către descoperirea tradițiilor culinare și pastorale ale zonei.

Înconjurată de peisaje ce te lasă fără răsuflare, Potecu Stânelor este un traseu de 25 de km, care străbate o zonă bogată, încărcată de istorie. Traseul, marcat cu punct galben și indicatoare de lemn, oferă o experiență a drumeției și a explorării cu adevărat aventuroasă. Recomandarea noastră este să împărțiți traseul în două zile, cu o oprire la una dintre cabanele sau pensiunile din zonă.

Munții Șureanu, parte a Carpaților Meridionali, sunt un paradis pentru pășunat. Aici, tradiția transhumanței definește cultura locală. Ciobanii urcă cu turmele lor pe pajiștile alpine, un obicei ancestral care începe în fiecare primăvară și se încheie toamna.

Potecu Stânelor te va conduce prin această tradiție a păstoritului, la 6 stâne tradiționale. Fiecare stână îți va oferi ocazia de a participa cu trupul și cu sufletul la activitățile uzuale: mulsul oilor, fabricarea brânzei sau cașului. Produsele naturale și preparatele culinare sunt, cu siguranță, comorile acestei experiențe: lactate de vacă și oaie, balmoș, „înturnat”, tocăniță de vițel sau oaie, toate preparate cu măiestrie de localnici.

În plus, aici vei gusta și produse specifice zonei, cum ar fi Cașul „Cami" de la Loman, brânza de burduf sau sloiul și păstrăvul în ulei sau în sos, specialități ale satului Mărtinie.


Un preparat tradițional deosebit este „Înturnatul": o combinație de smântână, caș, pâine și sare. Pentru prepararea „înturnatului” este nevoie de smântână dulce și de caș, dar nu proaspăt, ci dospit sau maturat, sau de „cașcaval de Loman”, un produs tradițional atestat. Pâinea trebuie să fie mai uscată, veche, de preferință, de o zi. Se pune smântâna la fiert, cu puțină sare. După ce începe să fiarbă, se adaugă pâinea tăiată bucățele. Se lasă la fiert împreună, pentru a se impregna în pâine, smântâna. Se ia apoi de pe foc și se adaugă cașul sau cașcavalul tăiat bucățele mici. Se amestecă și se încorporează. „Înturnatul” se mănâncă atunci când este cald, iar cel mai gustos „înturnat” este cel preparat în ceaun, la stână, în timpul „văratului” oilor la munte.

Pe lângă gastronomie, traseul te invită să explorezi atracții naturale și istorice, precum lacul glaciar Șureanu, cascada Șureanu, Vârful Șureanu sau cetatea dacică de la Căpâlna, parte a patrimoniului mondial UNESCO. Iar pentru cei pasionați de golf, terenul de golf „Paul Tomița” de la Pianu oferă o experiență sportivă într-un cadru natural impresionant.

În timp ce te bucuri de frumusețea și tradițiile Munților Șureanu, nu uita să planifici și câteva vizite la stâne, contactându-i din timp pe proprietarii acestora. Această experiență culinară și culturală este una pe care nu o vei uita curând, fiind o incursiune în inima tradițiilor românești, într-un peisaj de vis.

Preparatele înregistrate ca fiind tradiționale în această zonă sunt: 
  • Caș „Cami” de la Loman, sat Loman, comuna Săsciori
  • Balmoș, comuna Șugag, comuna Săsciori, comuna Pianu
  • Brânza de burduf, comuna Şugag, comuna Săsciori, comuna Pianu
  • Înturnat,  comuna Şugag, comuna Săsciori, comuna Pianu
  • Sloi,  comuna Şugag, comuna Săsciori, comuna Pianu
  • Păstrăv în ulei de la Mitică, sat Mărtinie, comuna Şugag
  • Păstrăv în sos de la Mitică, sat Mărtinie, comuna Şugag
Majoritatea produselor și preparatelor pot fi găsite și cumpărate și la evenimentele gastronomice din zonă: 
  • Şugag, Piața agroalimentară săptămânală
  • Şugag, Statul la vase, anual
  • Şugag, Zi bade cu fluiera, anual
  • Săsciori, Târg săptămânal
  • Săsciori, Târgul cepei, anual
  • Coborâtul oilor la Loman
  • Pianu, târg lunar
Cu aceste ocazii pot fi întâlniți des și meșteșugari care oferă spre vânzare produsele lor.

Contact:

Stâna Aușel - Proprietarul stânei este doamna Maria Jinar din Loman. Ei pot fi vizitați între 1 iunie și 7 septembrie între orele 07.00- 16.00 și 18.00-21.00. Au vaci, oi și prepară unt fiert în mămăligă, balmoș, înturnat și tocăniță. Date de contact: Pavel Jinar 0756.402.263 , Email: paveljinarpopei@gmail.com.


Hangos útmutató

Potecu Stânelor

Județul Alba

Kapcsolat

Értékelések

Egyéb látnivalók A hagyományos román gasztronómia útvonala

Placeholder
Placeholder
Placeholder
0:00
0:00