E sâmbătă dimineață. La Sibiu e forfotă mare. Orice iubitor al experiențelor culinare autentice își va începe călătoria gastronomică a Sibiului într-una dintre piețele orașului. Aici, tradiția se întâlnește cu forfota orașului cosmopolit, creând o paletă diversă de influențe și gusturi unice, o incursiune gastronomică plină de arome și tradiții.
Începem cu un prim popas la Piața Volantă Transilvania – piața micilor producători autentici ai județului, deschisă săptămână de săptămână. Putea la fel de bine să i se spună „piața gusturilor sibiene”, fiindcă exact asta oferă – o incursiune în miezul gastronomiei locale. Este, probabil, cea mai autentică și găzduiește o mulțime de producători care își expun cu mândrie bunătățile.
Aici, nicio sâmbătă nu se aseamănă cu alta, niciun produs nu e ca cel de săptămâna trecută sau cea viitoare. Ceea ce rămâne însă constant este calitatea produselor, autenticitatea oamenilor, bujorii din obraji și faptul că trebuie să fii acolo dis-de-dimineață ca să găsești tot ceea ce ai notat pe lista de cumpărături.
Continuăm traseul piețelor locale și ajungem la Piața Cibin, o comoară a Orașului de Jos, care găzduiește numeroși producători din Mărginimea Sibiului și din regiunea noastră vecină Oltenia. Ajungem și la Vinerea Verde din Piața Huet – acea variantă a pieței de producători locali, mai cu staif, mai mică și mai fină, având peisajul medieval la picioare.
Așa cum sigur ți-ai dat seama deja, gusturile autentice sibiene se remarcă printr-o îmbinare armonioasă între tradițional și modern, între autenticitatea vremurilor trecute și flerul minimalist al vremurilor prezente. De la Telemeaua de Sibiu protejată la nivel european, la specialități rafinate de brânză, Sibiul își îmbie vizitatorii într-o călătorie culinară inedită cum pesemne nu au mai trăit vreodată.
Gusturi sibiene: arome, tradiții și microregiuni cu peisaje uimitoare
Cu Munții Făgăraș și Cindrel pe o parte, cu Podișul Transilvaniei și Mărginimea Sibiului în cealaltă parte, cele 5 microregiuni ale județului Sibiu reprezintă câte un portal spre o altă lume fascinantă.
Mărginimea Sibiului stă simbol pentru hărnicie, tradiții, transhumanță, verdele viu al câmpiilor și viață trăită în tihnă. De la Boița la Jina, teritoriul pitoresc al Munților Lotrului și Cindrel dezvăluie farmecul autentic al tradiției oieritului din Mărginime. Acești păstori, conduși de tradiția transhumanței, au împins turmele până la țărmul mării și au adus înapoi culorile pitorești ale țării noastre și aromele-i autentice în bucătăria sibiană.
Aici, influențele culturale se împletesc armonios, iar tradițiile românești se contopesc cu cele ale sașilor din Tălmaciu, Cisnădie și Cisnădioara. Mărginimea Sibiului îți deschide poarta către o experiență culinară autentică, cu preparate locale delicioase și tradiționale.
În mijlocul acestui peisaj montan, vei savura cele mai deosebite experiențe culinare, de la ceaunele cu tocăniță de miel și oaia la grătar cu mujdei, până la preparate inedite, precum oaia îngropată în pământ și coaptă pe foc de jnepeni. Aici, tradițiile religioase și culinare se întrepătrund, păstrând ritualuri ce dau naștere unor preparate autentice.
Drumețiile culinare te poartă prin satele autentice Sibiel, Rășinari, Gura Râului, Orlat și Săliște, unde vei lua masa la puncte gastronomice locale sau restaurante autentice locale. Iar pentru o experiență de neuitat, îndrăznește să iei masa în natură, bucurându-te de picnicuri cu vederi montane în Cindrel sau după-amieze cu bulz la grătar la stânele din Râu Sadului și Gura Râului.
Ajungem apoi în Țara Oltului, ce-a de-a doua microregiune a călătoriei tale culinare, între culmile înalte ale munțior și văile lungi ale câmpiei, în Sebeșu, Porumbacu de Jos, sau Poiana Neamțului, la poalele Făgărașilor. Aici se pregătesc mese tradiționale bogate cu specialități locale. Gazdele au mereu pregătite câte-o îmbrățișare și o poveste pentru cei care stau s-asculte. Specialități cu cartofi, precum cele gătite în reședința de vară a baronului Samuel von Brukenthal din Avrig, sunt printre rețetele pe care nu vrei să le ratezi odată ce ai ajuns aici.
Bucătăria tradițională a acestei regiuni reflectă legătura puternică cu trecutul acesteia, aducând pe masă specialități aparte, precum tapșele, scoverzile, mămăliga dreasă sau ciorba gulaș de bivoliță și ied la ceaun cu tarhon.
Iar pentru aceia dintre voi care vor să le tihnească masa în fața peisajului fantastic, recomandăm mesele simple, dar savuroase, de la cabanele de munte din masivul Făgăraș: Suru, Bâlea, Podragu, Negoiu, Bârcaciu sau Turnuri.
Pe Valea Hârtibaciului, în cea de-a treia regiune gastronomică, și de altfel cea mai sălbatică dintre toate, biodiversitatea e la ea acasă. Natura zonei este neatinsă, iar zona rurală caută și ea să își păstreze farmecul, arhitectura și culorile specifice. Gastronomia, însă, se reinventează. De la plăcinta pe piatră din Retiș, până la floștoroagele din Ighișul Vechi, la drumeții culturale cu picnic biodinamic sau mese tradiționale în șurile fabuloase din Veseud, Dealu Frumos sau de la Alțâna, Valea Hârtibaciului este parcă acel loc magic în care lumile se unesc la apus de soare.
Gastronomia regiunii, influențată de diversitatea etnică a populației, oferă o călătorie culinară captivantă prin istorie. De la bucătăria de conac, la bucatele tradiționale ale satului, fiecare gust dezvăluie povestea acestei comunități vibrante.
Mesele cu specialități locale includ aici produsele micilor producători din Nucet, Hosman sau Ilimbav, sub marca locală „Din Hârtibaciu, cu drag”, porcul de mangaliță de la Ilimbav, mierea de la Hamba, Marpod și Ilimbav; prăjiturile săsești și hanklich-ul din Agnita și satele învecinate; slănina de la Stejărișu și Ilimbav; turta dulce de la Boarta și brânzeturile de capră de la Țichindeal.
Podișul Târnavelor, cea de-a patra regiune a călătoriei tale culinare, se mândrește cu pășuni, fânețe și dealuri acoperite de viță-de-vie.
Aici, vinurile de Târnave în zona Weinland, din localitățile Biertan, Richiș și Șaroș, îți vor umple paharul cu buchetele lor bogate și înmiresmate. De la soiul local Neuburger, adus de cistercieni în secolul al XII-lea, până la faimosul Fetească Regală din 1932, regiunea păstrează tradiții viticole remarcabile. Bivolii negri, crescuți tradițional pentru lapte și tracțiune și porcul de Bazna completează peisajul rural, iar satele istorice, odinioară populate în principal de sași, adăpostesc biserici fortificate ce păstrează mărturii ale epocilor trecute.
Mesele în casele tradiționale restaurate din Florești, Mălâncrav, Alma Vii și Biertan includ supa de mere acrișoară, preparat săsesc, sau știuca fiartă în stil armenesc.
La finalul călătoriei tale culinare, în Țara Secașelor, vei găsi priveliști cu peisaje nesfârșite, arome bogate și un strop de sare. Țara Secașelor își trasează identitatea culinară prin diversitatea etnică care a conturat-o de-a lungul timpului. Având comunități românești în partea de nord, landleri în Miercurea Sibiului, Apoldu de Sus și Apoldu de Jos, sași în Ocna Sibiului și Șura Mică, dar și o influență maghiară remarcabilă în Ocna Sibiului, regiunea găzduiește și o prezență semnificativă a culturii romilor. Peisajele minunate se împletesc aici cu arome autentice și activități petrecute cu timp, în natură, precum culesul strugurilor sau degustarea vinurilor în Apoldu de Sus, soiuri valoroase cu o istorie din secolul al XII-lea, moștenite de la călugării cistercieni. Aici, bogăția produselor locale constă în pita coaptă pe vatră, o delicatesă tradițională, lactatele tradiționale de vacă din satul Mândra și sucul de mere din Șura Mică și Slimnic, o explozie de prospețime.
Iar ca orice masă care se încheie ca la carte cu un desert, te îndemnăm și pe tine să închei cu un răsfăț dulce. Încearcă un produs local al Țării Secașelor care te va împlini pe deplin – cozonacul tradițional din Șura Mică.
Iar ca orice masă care se încheie ca la carte cu un desert, te îndemnăm și pe tine să închei cu un răsfăț dulce. Încearcă un produs local al Țării Secașelor care te va împlini pe deplin – cozonacul tradițional din Șura Mică.
Descoperă producătorii locali din județul Sibiu și află de unde le poți cumpăra produsele autentice: www.gusturisibiene.ro.
Contact:
My Transilvania Brunch: https://www.facebook.com/mytransylvania.ro/
Restaurant Plai: www.plairestaurant.ro
Restaurant Kombinat: kombinat.ro
Hangos útmutató
Értékelések