Situl rural Biertan (Biserica evanghelică fortificată Biertan)
Ai aflat despre povestea legendară a turnului din Biertan, unde se găsește o încăpere extrem de mică numită „carceră”? Vreme de 300 de ani, cuplurile a căror relație devenea tensionată erau aduse aici. Preotul local îi închidea pe cei doi parteneri până când reușeau să-și rezolve neînțelegerile și să evite divorțul. Scopul era ca, având speranța salvării căsniciei lor, cuplurile să împartă totul în acest spațiu restrâns, de la o singură pernă și o pătură, până la un singur loc la masă, o singură lingură și un pat foarte mic.
Dar vino și trăiește nemijlocit experiența unor momente petrecute aici, între zidurile turnului, vei descoperi cât de prețuită era în trecut pacea și buna înțelegere.
Biertanul a fost un adevărat centru economic și centru episcopal săsesc. Țintă pentru năvălitori, avea nevoie de o biserică fortificată impunătoare, înconjurată de ziduri puternice. Și astăzi, biserica-hală construită la începutul secolului XVI în stil gotic târziu, domină de pe colină așezarea. Imaginea ei învăluită în ceață, cu turme de oi păscând pe câmpuri sau iarna strălucind în mijlocul zăpezilor face înconjurul internetului.
De cum intri, altarul cu cele 28 de scene biblice îți atrag atenția, la fel și covoarele anatoliene sau ușa sacristiei.
Deși o localitate rurală, mulți tineri de aici mergeau la studii la Viena sau în alte universități europene. Au devenit medici, istorici, ingineri, farmaciști și dascăli, demonstrând cât de mari erau aspirațiile unui sat transilvănean în secolul luminii. Aici vezi urmele trecutului și te simți acasă în bătrâna Europă.
La Biertan se poate ajunge pe două căi de acces principale: dinspre localitățile Șaroș pe Târnave și Richiș. Ambele rute sunt de o frumusețe sălbatică. Și în ambele sate poți opri, înainte, pentru a vizita bisericile evanghelice. Dar, când intri în Biertan, de ești ori nu pasionat de istoria edificiilor ecleziastice din Transilvania, această biserică îți va tăia pur și simplu răsuflarea. Nu degeaba, între anii 1572 şi 1867, Biertanul a fost sediul episcopiei evanghelice luterane din Transilvania. Ansamblul arhitectural cu frumoasa biserică fortificată au determinat includerea întregii localități pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO în anul 1993.
Scurtă incursiune istorică
Prima biserică din această localitate a fost atestată documentar în anul 1402, având hramul Sfintei Maria. Tot în această direcţie pledează frescele din interiorul Turnului catolic, cu o iconografie dominată de tema Judecăţii de apoi. Biserica actuală a fost construită la sfârșitul secolului al XV-lea și în primul sfert al secolului al XVI-lea, documentele menționând plăți pentru diverse lucrări până în anul 1523.
Biertanul este considerat de mulți cercetători și turiști drept posesorul celei mai impunătoare cetăți fortificate săsești din Transilvania. În perioada dintre anii 1572 și 1867, Biertanul a fost, de altfel, sediul episcopiei evanghelice luterane din Transilvania.
Specificul zonei
Localitatea Biertan se află pe Valea Târnavelor, o zonă în care, din cele mai vechi timpuri s-a practicat viticultura. Tocmai datorită acestei ocupații a locuitorilor, zona a cunoscut o dezvoltare continuă în Evul Mediu, în ciuda momentelor mai dificile cauzate de atacurile străine.
Comori neprețuite
Portalul gotic al bisericii poate fi atribuit perioadei cuprinse între anii 1510 și 1516, în baza stemei lui Vladislau al II-lea (1490-1516) și al lui Ioan Zapolya (1510-1526), amplasată deasupra ancadramentului. Canatul ușilor a fost realizat în anul 1524, iar ancadramentele celor de la nordul și sudul navei sunt distincte, evidențiind elemente renascentiste.
Ancadramentul ușii sacristiei prezintă baghete încrucișate cu elemente vizibile de factură renascentistă. Canatul acestei uși, decorat cu motive intarsiate, poartă datarea anului 1515 și dispune de o încuietoare specială, prin care o singură cheie acționează simultan 13 zăvoare ce pătrund în patru direcții în ancadramentul din piatră - poate cel mai captivant detaliu al bisericii din Biertan. Această bijuterie medievală a fost distinsă cu un premiu la Salonul de la Paris în anul 1900.
Facilități
Acces obiectiv
Bicicletă, la pas, Rutier
Bilete
15 lei/pers
Acces și intrare
Accesul se face pe bază de bilet.
Ghid turiști
Român, Englez, German
Modalități de plată
Numerar
Program de vizitare
Mai - Septembrie | Zilnic, între orele 10:00-13:00 și 14:00-19:00 | Octombrie - Aprilie | Zilnic, între orele 10:00-13:00 și 14:00-17:00 | Iarna numai la cerere.
Status
Vizitabil
Parcare
În proximitate
Grup sanitar în locație sau proximitate
Da
Wi-Fi
Da
Facilități de acces persoane cu handicap
Nu
Custozii își rezervă dreptul de a modifica condițiile de vizitare ale obiectivelor.
Recenzii