"Maramureș, plai cu bucate din mălai" - Țara Maramureșului și Țara Lăpușului


În inima Maramureșului, acolo unde munții se înalță mândri și codrii veghează peste satele risipite, se află cele două meleaguri unde tradițiile străbune și cultura bogată dau viață poveștilor nemuritoare: Țara Maramureșului și Țara Lăpușului. Situate în nordul României, la granița cu Ucraina, acestea își deschid porțile pentru a-și împărtăși comorile cu fiecare călător dornic să le descopere ținuturile minunate. De la munții înalți ai Rodnei, la dealuri și platouri împodobite cu verdele pădurilor și al pajiștilor, ținutul Maramureșului surprinde natura sălbatică și diversitatea culturală contopindu-se.

Gastronomia Maramureșului, un răsfăț pentru simțuri și pentru suflet, reprezintă un amestec al tradițiilor și al influențelor multiculturale specifice acestei zone. Pâinea de mălai, coleșa, sau cum i se mai spune, mămăliga, reinterpretată în diverse combinații, sarmalele în frunze de ștevie, și plăcintele maramureșene, sunt doar câteva dintre deliciile culinare ale acestei regiuni. Iar două dintre rețetele locului îmbogățesc cu certitudine gusturile fermecătoare ale acestor meleaguri: turta în sămătișă și turta de picioici. Chiar aici, unde munții și pădurile își șoptesc legende, se nasc aceste două rețete de o savoare rar întâlnită. 

Turta în sămătișă își găsește rădăcinile în sămătișa, laptele pe care bătrânii locului îl adună cu grijă și respect pentru obiceiurile străvechi. Apoi se adaugă o ploaie fină de zahăr, un strop de sare, bicarbonat, și ouă. Făina de mălai se amestecă cu cea de grâu, și formează un aluat fermecat ce se va coace sub privirile stelelor. 

Turta de picioici este o feerie a gustului. Atunci când cartofii zdrobiți și sărați cu sare se contopesc cu un strat de ouă și smântână, iar slănina prăjită și brânza completează cu a lor culoare și savoare acest fel, se creează acest dar gastronomic al ținuturilor, o minune pentru bucătăria maramureșeană și  o bucurie pentru cei ce-o gustă.

Aceste rețete nu sunt doar mâncăruri. Fiecare gust, fiecare aromă, fiecare textură, este în Maramureș o invitație spre fantezie și spre copilărie, iar fiecare îmbucătură este o călătorie în inima unui ținut de basm. 

Fabuloasele rețete pot fi savurate la punctele gastronomice locale, în restaurantele din județ sau prin participarea la experiențe cultural-culinare. 

Printre specialitățile Maramureșului atestate ca produse tradiționale remarcăm cașcavalul „Petrovan”, brânza frământată „Petrovan”, telemeaua „Petrovan” de Valea Stejarului, carnații de oaie și pastrama de oaie „Tomoioagă” de Vișeu. 

Într-o călătorie culinară în inima Maramureșului, călătorul va descoperi nu doar gusturi autentice, ci și o parte din sufletul acestui ținut unde fiecare om poartă o poveste, iar fiecare masă se transformă într-un prilej de sărbătoare și de bucurie. 
 

Experiențe și evenimente:

  • Experiențe conexe cu tradiții și sărbători populare de genul Joc la Șură, Hora la Prislop, Clăci la coasă, Crăciun și alte sărbători  https://www.visitmaramures.ro/ro/places/6-obiceiuri-si-sarbatori 
  • Pachete turistice care promovează cultura locală și care conțin o componentă gastronomică:  
  • Tradiția socăcițelor care gătesc pentru comunitate în Maramureșul istoric – sunt una din cele mai bune surse de cunoaștere a specificului local și reprezintă un factor de unicitate în comparație cu alte regiuni din România.
  • Vizite la stână în zone cu tradiție pastorală în Suciu de Sus, Ciolt, Breb 
  • În zonă au început să se dezvolte restaurante care caută să se integreze și din punct de vedere arhitectural în specificul local și care promovează patrimoniul culinar regional fiind adevărați ambasadori în acest sens: Casa Iurca de Călinești, Hanul lui Cobâlă, Bică Haiducul, Păstrăvăria Alex, Plai cu Peri Săpânța 
  • Evenimente dedicate gastronomiei: la Muzeul Satului Maramureșean– Muzeul Maramureșului Sighetu Marmației / ateliere și demonstrații de rețete prin intermediul proiectului GastroEtnoArt, târguri de specialitate și piețe cu producători locali. https://muzeulmaramuresului.ro/ 
  • Experiențele meșteșugărești joacă un rol foarte important pentru regiune și au des tangență directă cu gastronomia, de ex. Moara lui Mecleș din Săcel. Lista meșterilor https://www.visitmaramures.ro/ro/places?cat_type=5d989zejagd1vg


Ghid Audio

Română - partea I
Română - partea II
"Maramureș, plai cu bucate din mălai" - Țara Maramureșului și Țara Lăpușului

Județul Maramureș


Recenzii

Alte obiective din Ruta gastronomiei tradiționale românești

Placeholder
Placeholder
Placeholder
0:00
0:00