Gusturi de Bihor

Gusturile bihorene ajută orice turist să descopere sufletul oamenilor de la poalele Apusenilor, amestecul de culturi și peisajul divers. 

Cine ajunge în Țara Beiușului, depresiunea cuprinsă între Munții Codru Moma și Munții Pădurea Craiului, zonă a peșterilor și văilor, trebuie să pornească pe ruta gastronomică desenată ca un spic care face legătura între câteva localități unde se întâlnesc influențe etnice ale maghiarilor, slovacilor sau evreilor.

Iată doar una dintre rețetele specifice ale acestor locuri extraordinare:
Se iau verdețuri proaspete de sezon, ceapă verde, mărar, spanac, poate lobodă, se taie mărunt și se amestecă fără grabă cu brânza fărâmițată.  Cartofii se fierb în apă și sare și se zdrobesc, adăugându-se brânză sărată. Pentru prepararea aluatului se cerne o cană de făină de grâu și se frământă împreună cu apă caldă turnată lent până acesta devine elastic. Se întinde pe masă în fâșii egale care se ung cu untură de porc și se lasă să se odihnească un sfert de oră. Apoi fiecare fâșie e întinsă până devine subțire și aproape transparentă. Foile de aluat sunt umplute cu amestecurile de verdețuri, cartofi și brânză pe o față de masă de in, cânepă sau bumbac. Se prind marginile țesăturii, se ridică o parte pentru ca aluatul să se ruleze aproape singur. Când sunt gata toate batoanele, se așează în tavă și plăcinta este unsă cu ouăle bătute și amestecate cu ulei. Se lasă 40 de minute în cuptorul încins la 200 de grade și se scoate aburindă spre deliciul și bucuria celor curioși să afle cum e vestita plăcintă ca la Beiuș. 

La Vașcău există o brutărie unde se face din făină de secară pită neagră de Vașcău, dar și o carmangerie unde găsești produse din carne afumată tradițional, la Colești e un restaurant cu rețete tradiționale, la Briheni are loc Festivalul Plăcintelor cu Placinta pe lopată ca la Briheni ca vedetă, la Săliște de Vașcău sunt dulcețuri, zacuscă și siropuri de la Traista Bunicii, la Spinuș de Pomezeu Popa Tudor Ionuț face o miere specială, la Beiuș trăiesc câțiva meșteri, cum ar fi lutierul Cornel Palladi, la Roșia se organizează Festivalul „Straița Plină” în octombrie, iar la Poienii de jos se fac renumite ceaiuri și tincturi din plante medicinale. Unii dintre producători sunt Albut Remus - plante medicinale și Tirban Marius Gheorghe.

Există chiar un ghid culinar „Retete tradiționale de Bihor” – un proiect special al Consiliului Județean Bihor pentru păstrarea unicității gusturilor de Bihor. Vă recomandăm să încercați tocănița de Bihor, tocana de unghii de porc, Babgulyas (gulaș de fasole), plăcintă pe fer - mâncăruri esențiale pentru a descoperi tot ce are de oferit culinar acest județ.

Festivalurile și piețele sunt locuri unde se pot degusta diferite produse tradiționale:
  • Festivalul „Straița Plină” de la Roșia
  • Festivalul plăcintelor de Briheni
  • Festivalul plăcintelor din Leheceni
  • Festivalul Harbuzului Lunca
  • Târgul Toamnei Beius
  • Ziua Iei – Beiuș
  • Festivalul Viorii cu goarnă – Roșia
  • Oul de Paște – Drăgoteni 
Piețele săptămânale:
  • Piața săptămânală Vașcău (sâmbăta)
  • Piața săptămânală Dobresti (sâmbăta)
  • Piața agroalimentară zilnică – Beiuș
  • Târg obor Beiuș (joia)
Urmăriți și cele 4 food-truck-uri („Băuturi de Bihor”, „Aluat de Bihor” și două  „Tradiționale de Bihor”) care sunt la festivalurile din Oradea sau evenimente de tip road-show în alte localități. Conceptul este despre inovație și tradiție gastronomică.

Experiențe culinare recomandate:

1. Muma Codrului Colești se remarcă printr-un burger cu carne de bivol pe care nu-l vei uita curând și organizează diverse experiențe deosebite printre care:

2. Punct Gastronomic Local – Păstrăvăria Briheni are în meniu păstrăv la grătar și burger de păstrăv după o rețetă proprie, dar și câteva experiențe deosebite:

  • Seri de film românesc
  • Plimbări cu cai 
  • Dans în șură
3. Aventura Trekking organizează parcurgerea unor trasee de via ferrata care pot fi completate de brunch-uri tradiționale.

Nu uitați că în Bihor sunt multe obiective, biserici de lemn, obiceiuri, și meșteșuguri tradiționale care merită aflate. Aici se păstrează păstoritul în satele de la poalele munților, olăritul (ceramica roșie de Leheceni), prelucrarea artistică a lemnului (lada de zestre de la Budureasa), împletiturile din paie, papură, pănuşi și nuiele, podoabe din mărgele (zgărdanele cu mărgele roşii, albe, negre şi verzi, cu motive geometrice, de la Drăgoteni, Giulești și Beiuș), încondeiatul ouălor (Drăgoteni, Lazuri de Beiuș, Budureasa etc.), pictarea icoanelor pe sticlă și pe lemn (Beiuș, Roșia, Budureasa), lutieritul (vioara cu goarnă de la Budureasa, Finiș, Lazuri de Roșia) ș.a.

Aici găsiți o listă a meșteșugarilor din zonă. Căutați-i cu încredere când sunteți prin zona Bihorului, căci completează experiența gastronomică de minune!


Ghid Audio

Română - II
Română - I
Gusturi de Bihor

Județul Bihor

Contact
0259410181 - Consiliul Județean Bihor


Recenzii

Alte obiective din Ruta gastronomiei tradiționale românești

Placeholder
Placeholder
Placeholder
0:00
0:00