Cetatea Biharia

Vizitabil
Cetatea Biharia este una din cele mai bine păstrate cetăți medievale timpurii din țară. Fortificația ridicată din maluri de pământ este impresionantă ca dimensiuni. Laturile de nord și sud măsoară câte 115 metri lungime, iar cele de est și vest câte 150 metri. 

Aici și-a petrecut adolescentul Ladislau 14 ani din viață, în curtea ducală a tatălui său, regele Béla I. Mama lui, principesa Richeza, fiica regelui Miesko I al Poloniei, alături de clericii episcopiei din cetate s-au ocupat de educația sa și i-au cultivat evlavia religioasă.

Mai târziu, tot din acest loc prințul Ladislau a organizat și a pornit unele din cele mai eroice campanii de luptă împotriva cumanilor și pecenegilor. 

Dă-ți timp să contempli aceste locuri, gândindu-te că te afli într-un loc care se dovedește a fi fost locuit chiar și acum 3000 de ani.

Povestea locului

Cronica anonimă, Gesta Hungarorum menționează că în evul mediu timpuriu, în aceste ținuturi se întindea ducatul lui Menumorut, care a avut centrul administrativ la Biharia, în actualul județ Bihor, precum și alte puncte fortificate importante la Satu Mare (castrum Zotmar) şi Zalău (Zyloc).

Din materiale de informare expuse în cadrul expoziției Opera și cultul Sfântului Ladislau, deschisă la Palatul Episcopal al Episcopiei Romano-Catolice Oradea aflăm că: „ducatul Bihariei în secolul al XI-lea reprezenta deja aproape o treime din teritoriul medieval al Regatului Ungariei. Această provincie era locuită în mare parte de populații de origine turcică, temuții războinici călăreți și păzitori ai frontierelor. Biharia a servit ca teren de pregătire pentru moștenitorii desemnați să ocupe tronul țării, pentru deprinderea responsabilităților guvernării. Regele Sfântul Ladislau este fără îndoială, cea mai importantă personalitate istorică formată în această „școală a monarhilor”, astfel explicându-și atașamentul lui special de aceste meleaguri, dar și rolul Bihorului în formarea cultului religios al sfântului încă din evul mediu.”

Experiențe unice

Comuna Biharia se află în proximitatea municipiului Oradea, cunoscut deja pentru numeroasele atracții turistice. Istoria cetății Oradei este strâns legată de viața Sfântului Ladislau, acolo fiind ridicată recent o lucrarea monumentală, o statuie care-l reprezintă. Tot în Oradea putem vizita Palatul Baroc al Episcopiei Romano-Catolice care găzduiește expoziția permanentă dedicată Sfântului Ladislau.

Vă puteți relaxa, de asemenea, în stațiunea balneară Băile Felix, care se află la mică distanță față de Comuna Biharia și vă puteți bucura totodată de bucătăria locală, zona Bihorului fiind renumită pentru mâncarea gustoasă și de bună calitate.

Ghid Audio

Română
Cetatea Biharia

Biharia, județul Bihor

Facilități
Acces și intrare

intrare liberă.

Parcare

proprie

Grup sanitar în locație sau proximitate

da

Acces obiectiv

bicicletă, cale ferată, la pas, rutier

Facilități de acces persoane cu handicap

nu

Restaurant sau cafenea în incintă

nu

Wi-Fi

nu

Status

vizitabil


Recenzii

Alte obiective din Ruta Sfântul Ladislau pe teritoriul României

Placeholder
Placeholder
Placeholder
0:00
0:00