Biserica Reformată Ghidfalău

Vizitabil
Construită în jurul anului 1236 și înconjurată de ziduri fortificate, biserica poartă urmele fiecărei reconstrucții prin care a trecut: întâlnești aici influențe romane, gotice, renascentiste și baroce târzii, câte o bucățică din fiecare epocă.

În interiorul său, vei descoperi o comoară ascunsă: frânturile frescelor medievale aduse la lumină începând cu anul 2016. O particularitate este modul neobișnuit în care sunt pictate scenele din viața lui Iisus - în ordine cronologică inversă, aspect ce rămâne un mister.

Sus în cor vei observa fragmente ale unei serii de fresce din ciclul legendelor Sfântului Ladislau: Binecuvântarea, Părăsirea Oradei, Desfășurarea oștii, Lupta cu cumanii. Legenda spune că Sfântul Ladislau nu și-a dorit niciodată să fie încoronat dar a acceptat dorința maghiarilor de a-i conduce. A refuzat mereu să poarte coroana de aur, pământească, aspirând la o coroană cerească, semn al credinței și lucrării sale creștine. 

Bucură-te de întâlnirea cu trecutul și energia spirituală a acestei bisericii, iar la finalul vizitei pășește în micul muzeu din apropiere, ce îi este dedicat generalului Czetz János - un personaj marcant al revoluției maghiare din 1848, care a pus ulterior bazele Facultății de Inginerie Militară din Argentina.

Biserica reformată din Ghidfalău

Înconjurată de ziduri fortificate, biserica, inițial catolică, construită undeva în jurul anului 1236, a primit reconstrucție după reconstrucție amprenta fiecărei perioade istorice, ajungând în prezent să poarte urme ale stilului romanic, gotic, renascentist și chiar baroc târziu, în cazul orgii. Mecanismul său a fost schimbat acum 150 de ani, însă cutia de lemn este datată în jurul anului 1817. Clădirea bisericii slujește drept lăcaș de cult credincioșilor de rit reformat încă din secolul XVI.


Legenda Sfântului Ladislau

Detalii frumoase, înduioșătoare prin natura naivă a execuției artistice, pot fi descoperite în fresca fragmentată ce poate fi regăsită azi în corul bisericii și care îl reprezintă pe Sfântul Ladislau. Puterea lui Dumnezeu apare înfățișată sub forma unei mâini ce coboară din cer, înconjurată de un nimb, mână care îl binecuvântează pe Sfântul Ladislau în fața bisericii cu patru turnuri – reprezentarea medievală clasică a bisericii episcopale de la Oradea. 

Legenda spune despre Sfântul Ladislau că nu și-a dorit niciodată să fie încoronat dar a acceptat dorința maghiarilor de a-i conduce. De aceea a refuzat mereu să poarte coroana de aur, cea pământească, aspirând la o coroană cerească, semn al credinței și lucrării sale creștine. Pictorul evocă acest detaliu și pictează coroana în proximitatea sfântului, în mâna unui slujitor, care îngrijește calul.


Czetz János (1822 – 1904)

La ieșirea din curtea bisericii, prin turnul clopotniței construit la 1787, veți găsi un mic muzeu dedicat generalului Czetz János născut în această comună, personaj marcant al revoluției maghiare din 1848 și care ulterior a pus bazele Facultății de Inginerie Militară din Argentina.



Ghid Audio

Română
Biserica Reformată Ghidfalău

DJ121A, Ghidfalău 527095, Romania

Facilități
Parcare

Proprie

Status

Vizitabil

Acces obiectiv

Bicicletă, Cale ferată, la pas, Rutier

Ghid turiști

Limba română | Limba maghiară

Acces și intrare

Biserica se deschide la cerere.

Grup sanitar în locație sau proximitate

Nu

Wi-Fi

Nu

Facilități de acces persoane cu handicap

Nu


Custozii își rezervă dreptul de a modifica condițiile de vizitare ale obiectivelor.


Recenzii

Alte obiective din Ruta Sfântul Ladislau pe teritoriul României

Placeholder
Placeholder
Placeholder

Atracții turistice din zonă

Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
0:00
0:00