Biserica reformată din satul Biborțeni păstrează picturi murale de o calitate artistică deosebită ce reprezintă scene din ciclul legendei Sfântului Ladislau, pictate la începutul secolului al XV-lea. Istoricii de artă au studiat îndelung frescele și le-au încadrat în rândul picturilor murale cunoscute din România, Ungaria, Slovacia, Austria şi Slovenia.
Lăcașul a fost edificat în mai multe etape cu extinderi consecutive. Cea mai veche parte a navei este cea vestică, datată la sfârșitul secolului al XIII-lea - începutul secolului al XIV-lea. Partea estică, s-a construit la începutul anului 1760, iar extinderea sudică a navei printr-un corp de antreu s-a realizat în anul 1897.
Construcția clopotniței a durat 10 ani și a început în anul 1783. În turn se păstrează un clopot vechi realizat în celebra turnătorie a meșterului János Kiss din Sfântu Gheorghe, în anul 1797.
Reprezentarea legendei Sfântului Ladislau
Imediat ce ai intrat în biserică, pe peretele nordic, vei remarca fresca impresionantă ce reprezintă scene din Legenda Sfântului Ladislau. Scenele conservate prezintă în registrul superior câteva fragmente de cai, ce ne amintesc de ceea ce a fost odinioară scena Plecării la luptă. Scenele Bătăliei de la Kerlés şi cea a Urmăririi Cumanului nu sunt separate de bandoul decorativ vertical, ci doar de un copăcel stilizat, iar, din păcate, scena Luptei dintre Ladislau și cuman din registrul inferior al peretelui este distrusă aproape integral. Din scena Decapitarea Cumanului se mai pot zări doar capul încoronat al lui Ladislau, gestul fetei care urmează să aplice lovitura de grație și câțiva copaci decorativi ce au rolul de a sugera locul de desfășurare a acțiunii.
Compoziția Bătăliei de la Kerles înglobează și episodul răpirii fetei de către cuman. Istoricii de artă consideră că Legenda Sfântului Ladislau de la Biborţeni reprezintă un derivat al picturii italiene trecentiste, găsindu-și echivalentul cel mai apropiat în realizările artistice de la Bijakovce, din Slovacia.
Biserica Reformată din Biborțeni nu este doar o clădire de cult, ci o mărturie autentică a istoriei și artei medievale.
Povestea locului
Viața comunității locale este strâns legată de exploatarea zăcămintelor naturale de apă minerală. Primele informații referitoare la existența și folosirea apelor minerale din zona localității datează încă din timpul romanilor. De-a lungul timpului, utilizarea apelor minerale a devenit foarte populară, iar cunoștințele despre efectele curative se transmiteau, de cele mai multe ori, pe cale orală, devenind uneori chiar legende. Pietrarul și poetul István Prázsmári din Baraolt a pus în rime explicația populară a originii izvoarelor de ape minerale în basmul Biborcz.
Astfel, povestea spune că odinioară, în pădure, era castelul unor zâne. Stăpânul locului se numea Tiborcz sau Biborcz. Puterea lui era mare și se întindea peste întreaga zonă (Depresiunea Baraoltului). Și-a dorit o soție din rândul zânelor din jurul lacului Sf. Ana. Numele alesei era Faila.
„Voi fi soția ta, spuse fata, doar dacă vei crește așa, apă din pământ. Dacă mă voi scălda în ea nu voi îmbătrâni niciodată, iar dacă voi bea din ea, voi fi mereu sănătoasă, și moartea cu coasă nu mă va putea lua niciodată”. Biborcz a călcat cu piciorul pământul și apa a țâșnit. „Poți să faci o baie”, a spus el. Apoi a dat cu toiagul de aur în pământ și un alt izvor de apă a prins viață, iar fata a băut din el și a acceptat să se căsătorească. Au organizat o nuntă mare de s-a dus vestea în lume și de atunci bolnavii caută apele tămăduitoare ale acestei regiuni. Un izvor a fost numit Biborcz, de unde și numele de Biborcfalva (Biborțeni), iar celălalt izvor a fost numit Faila.
Experiențe unice
Dacă ai ajuns la Biborțeni este important să guști apa minerală ce curge la cele două fântâni publice din sat sau să vizitezi ruinele cetății Tiborcz, castel construit în evul mediul timpuriu. Iar dacă dorești să-ți continui vizita în zonă poți lua masa la restaurantul castelului Daniel din satul Tălișoara sau să mergi spre Baraolt pentru a vizita Muzeul Depresiunii Baraolt.
Dacă ești echipat pentru o drumeție atunci îți poți completa experiența parcurgând Cheile Vârghișului.
Facilități
Facilități de acces persoane cu handicap
Nu
Wi-Fi
Nu
Ghid turiști
Român, Englez, Maghiar
Status
Închis temporar
Acces obiectiv
Bicicletă, Cale ferată, la pas, Rutier
Grup sanitar în locație sau proximitate
Da
Parcare
În proximitate
Custozii își rezervă dreptul de a modifica condițiile de vizitare ale obiectivelor.
Recenzii