Biserica Evanghelică Herina
Comorile arhitecturale romanice se întâlnesc la tot pasul pe teritoriul Transilvaniei. Cele mai multe sunt concentrate în sudul acestui teritoriu dar și în nord le găsim la fel de splendide. Dacă ajungeți la Herina, în județul Bistrița-Năsăud, veți putea admira o bijuterie albă numită biserică evanghelică. Aceasta se află într-o stare foarte bună de conservare.
Scurtă incursiune istorică
Biserica din Herina este una din cele mai reprezentative construcții romanice nu doar din România ci chiar din Europa centrală a secolului al XIII-lea. La fața locului puteți afla povești extraordinare despre regi și prințese, nobili și arhitecți care au contribuit cu toții la construcția și conservarea acestui monument ecleziastic impresionant.
Edificiul are o structură de tip bazilical cu trei nave, însoțit de două turnuri în partea frontală de vest, care încadrează un portal cu o deschidere semicirculară. Orientată spre est, nava principală se încheie cu o absidă semicirculară, în timp ce navele laterale prezintă închideri dreptunghiulare la exterior și absidiole semicirculare în interior. Documentele medievale atestă că începând cu anul 1200, Herina a fost inclusă în extinsul domeniu feudal al lui Dionysius Kacsics, care îndeplinea funcția de vistiernic la curtea regelui Andrei al II-lea, iar biserica a purtat inițial hramul Sf. Petru.
De-a lungul secolelor biserica își schimbă de nenumărate ori proprietarii însă aceștia nu intervin, la fel cum se întâmplă în multe cazuri, în modificarea arhitecturii construcției. Impresionant este tabernacolul fin sculptat, altarul și amvonul, care prin simplitate te îndeamnă la pioșenie. O priveliște extraordinară se dezvăluie vizitatorilor prin ferestrele aflate în tribuna de nord, ori la înălțime, din cele două turnuri.
Specificul zonei
Peisajul localității Herina este dominat de dealul numit „Hagău", cel mai înalt din regiune, unde s-au realizat exploatări de sare încă din perioada ocupației romane. De asemenea, trebuie menționat că numele localității Herina are origini în limba celtică, în care „halina” semnifică sare.
Biserica romanică apare ca un străjer care păzește localnicii din timpuri mult mai agitate decât cele actuale. Cu siguranță, acest spațiu de cult, dacă ar putea vorbi ar avea multe de povestit. Și despre vremuri tulburi dar și despre perioade fericite.
Comori neprețuite
Întregul ansamblu arhitectural este în sine o bijuterie. Acest tip de construcție romanică este întâlnit mai rar în estul Europei. Formele zvelte și detaliile arhitectonice sunt cu adevărat speciale.
Biserica și-a menținut unitatea și stilul romanic, fără a suferi modificări semnificative datorită lucrărilor de restaurare realizate în ultimul deceniu al secolului al XIX-lea.
Hangos útmutató
Kapcsolat
Felszereltség
Turistavezető
Român
Fizetési módok
Cash
Parkolás
In proximity
Akadálymentesített hozzáférési lehetőségek
Yes
Sanitare a helyszínen vagy annak közelében
Yes
Státusz
Látogatható
Látogatási időszak
De marți până duminică, după cum urmează: Octombrie-Martie: 09:00-17:00 | Aprilie-Septembrie: 10.00-18.00
Wi-Fi
No
Hozzáférés és belépés
Accesul se face pe bază de bilet.
Jegyek
Adult: 8lei/pers | Copii/elevi: 2 lei/pers | Studenți/militari/pensionari: 4 lei/pers
Hozzáférés a turisztikai látnivaló hoz
Bicycle, Walking, By car
A gondnokok fenntartják a jogot, hogy módosítsák a látogatási feltételeket a látnivalóknál.
Értékelések