Bastionul Crăișor

Vorübergehend geschlossen
Trăiește o fascinantă experiență medievală, descoperind Cetatea din inima orașului Oradea! Prin trecutul istoric, peisajul arhitectural unic, dar și prin legendele țesute în jurul unor evenimente care i-au marcat existența, Cetatea îți oferă informații valoroase din domeniile istoriei, astronomiei, culturii și artei. 

Cetatea Oradea se numără printre cele mai notabile monumente arhitectonice medievale din Transilvania. Atractivitatea ei se datorează și formei pentagonale cu 5 bastioane amplasate la colțuri: Bastionul Aurit, Bastionul Roșu, Bastionul Crăișorul, Bastionul Bethlen și Bastionul Ciunt. Rolul lor era acela de a asigura protecția celor două porți de acces de la est și vest. În jurul fortificației se afla un șanț de apărare umplut cu apă termală care nu îngheța niciodată.

Bastionul Crăişorul, construit între anii 1569 și 1570 după proiectul lui Giulio Cesare Baldigara, a fost amplasat în faţa porţii sudice a cetăţii medievale, poarta care asigura accesul direct în palatul episcopal. Numele lui îl evocă pe cel care l-a patronat: principele Ioan Sigismund, fiul regelui Ioan Zápolya.

Fiecare cuceritor a rebotezat bastioanele cetății, astfel că, în 1660, otomanii l-au numit Juram Tabiesi, iar austriecii i-au dat numele de Sfânta Tereza în 1692.

O plimbare în Cetate îți va dezvălui aspecte inedite din istoria sa!

Povestea locului

Străbătând veacurile, Cetatea Oradea a servit drept reşedinţă pentru Episcopia Romano-Catolică de Oradea (1092-1557), fiind apoi cetate militară (1557-1857).

În urma sanctificării din 1192 a fondatorului cetății ca Sfântul Ladislau Taumaturgul, catedrala din incinta sa devine loc de pelerinaj regional, apoi european, după ce, la 25 august 1401, papa Bonifaciu al IX-lea o ridică la rangul de basilica maior, asemeni catedralelor San Marco din Veneția și Santa Maria Portiuncula din Assisi.

În secolul al XV-lea, Cetatea Oradea era unul dintre cele mai însemnate centre europene ale Umanismului şi Renaşterii. Aici a funcţionat și unul dintre primele observatoare astronomice ale Europei medievale, care a stabilit meridianul „zero” al hărţilor la Oradea, pentru două secole.

Particularități arhitecturale

În urma lucrărilor de refacere și extindere din secolele al XVI-lea şi al XVII-lea, Cetatea Oradea devine o fortificație de tip bastionar italian, având bastioane de tip pană la colțuri. Este una dintre puținele cetăți bastionare din România!

Bastionul Crăișor are peretele inferior înclinat cu 24 grade faţă de verticală, fiind acoperit cu un parament de piatră fasonată. Blocurile dispuse în 15 asize orizontale au înălţimea cuprinsă între 34 și 39 cm, lăţimea medie între 30 și 40 cm şi adâncimea între 55 și 65 cm.

În timpul asediului din anul 1598, bastionul a fost distrus în urma unei explozii a prafului de pușcă depozitat într-un spațiu din interior, cauzând o deplasare a vârfului său exterior de aproximativ 1,5 - 2 metri.


Experiențe unice

Cetatea Oradea prinde viață într-un mod fermecător în timpul evenimentelor pe care le găzduiește, cel mai reprezentativ fiind Festivalul Medieval, organizat anual la începutul lunii iulie. 

În Cetate poți vizita Muzeul Orașului Oradea, două galerii de artă (Reperaj și Transylvania Art Gallery), ateliere meșteșugărești tradiționale de ceramică, țesut, pielărie și lemn, precum și un atelier de parfumerie ambientală senzațională.

Cetatea este cunoscută și ca destinație gastronomică. Câteva restaurante de top te întâmpină aici cu preparate delicioase.


Audioführung


3D-Animationsfilm


Virtuelle Tour


Virtuelle Tour 2


Bastionul Crăișor

Oradea, județul Bihor

Einrichtungen
Zugang Einrichtungen für Menschen mit Behinderung

Yes

Besuchsprogramm

Status

Vorübergehend geschlossen

Zugang zum touristischen Ziel

Bicycle, Railroad, Walking, By car

Wi-Fi

Yes

Parkplatz

In proximity

Sanitäreinrichtungen vor Ort oder in der Nähe

Yes

Zugang und Eintritt

Intrare liberă

Zahlungsmethoden

Card, Cash


Die Verantwortlichen behalten sich das Recht vor, die Besuchsbedingungen der Sehenswürdigkeiten zu ändern.

Zeitplan

Montag

08:00-22:00

Dienstag

08:00-22:00

Mittwoch

08:00-22:00

Donnerstag

08:00-22:00

Freitag

08:00-22:00

Samstag

08:00-22:00

Sonntag

08:00-22:00


Rezensionen

Andere Sehenswürdigkeiten von Route der Burgen

Placeholder
Placeholder
Placeholder

Touristenattraktionen in der Umgebung

Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
0:00
0:00