Gustul ospitalității

De la clasicele papricașuri de pui și vițel, cu găluște din făină sau mămăligă, până la delicioasele gulașuri ardelenești și secuiești, un pic picante și cu miros și fin gust de chimen, dar și la nenumăratele alte bucate savuroase și nemaipomenit de gustoase, fiecare fel de mâncare spune în Mureș o poveste despre tradițiile și cultura acestei regiuni. Sarmalele cu coaste afumate, clătitele cu brânză, sau fripturile de miel, ied și porc, la tavă, transformă oricând o banală masă, într-o experiență culinară memorabilă.

Gustul ospitalității din județul Mureș înseamnă o călătorie captivantă și autentică prin specificul local, însoțită de ritmul relaxat și tihnit al traiului încet și bucuria gătitului lent, cu răbdare și mai presus de toate, cu dragoste și drag. Inspirată de mișcarea internațională Slow Food, această regiune își propune să promoveze mâncarea locală, curată și sănătoasă, oferind vizitatorilor o experiență gastronomică cum nicăieri nu mai găsești.

Forma spiralei ce înconjoară județul Mureș, simbolul Slow Food, asemănătoare cochiliei unui melc, te va ghida către cele mai pitorești ascunzișuri ale regiunii, unde vei descoperi aromele și bogăția fiecărei microregiuni ale sale.

O incursiune în orașul Târgu Mureș și împrejurimi te va pregăti pentru călătoria către Pănet, un loc pitoresc pe parcursul drumului județean spre centrul țării. De acolo vei urma drumul spre nord, trecând prin Glodeni și Voivodeni, unde vei explora zona viticolă Batoș și recomandările din Reghin, vei bea cel mai aromat vin și te vei plimba visător printre rândurile de viță de vie. Vei continua călătoria prin Munții Gurghiului, către stațiunea Sovata și Valea Târnavei Mici, inclusiv Valea Nirajului, iar în toate aceste locuri te vei bucura de autenticitatea gastronomică locală. În partea de sud a județului, călătoria ta gastronomică se va încheia la Saschiz și Cund, două locuri de basm, ce amintesc de povești cu prinți, prințese și castele medievale. 

Ruta gastronomică Gustul Ospitalității cuprinde astăzi 29 de localități, de la Miercurea Nirajului până la Daneș, fiecare oferind o paletă distinctă de arome și tradiții gastronomice. În această călătorie a gustului, te vor întâmpina oameni ospitalieri și peisaje pitorești, descoperind autenticitatea și bucuria traiului încet, cu timp și tihnă, în fiecare colț al județului Mureș.

Așa să-ți fie și masa!

Județul Mureș deschide vizitatorilor săi, gurmanzi sau doar curioși, porțile către peisaje și minuni geografice, dar și culinare deopotrivă. Acest uimitor teritoriu cuprinde o diversitate de forme de relief care te lasă fără cuvinte - jumătatea sa sudică este înconjurată de dealuri blânde și pitorești iar în cealaltă jumătate, îmbrățișată puternic de Munții Călimani – Gurghiu, cu vârfurile lor spectaculoase și peisajele montane de o frumusețe unică. Râul Mureș străbate cu mândrețe regiunea completându-i cadrul natural impresionant. 

Aici, românii, maghiarii, germanii, rromii, armenii și evreii au trăit mereu împreună, cu bucurie, pace și acceptare, clădind astăzi împreună un peisaj cultural unde tradițiile, obiceiurile și meșteșugurile fiecăruia se contopesc și se îmbrățișează. În mijlocul acestei diversități, bucătăria locală îți va stârni simțurile, iar vinurile, brânzeturile și dulcețurile reprezintă adevărata esență a gastronomiei mureșene. Aici, fiecare gust și aromă spune o poveste despre istoria și bogăția acestei regiuni.

Deliciile gastronomice ale județului Mureș, musai de descoperit printr-o călătorie culinară captivantă

În inima județului, cele două puncte gastronomice locale "Floare de Colț" din Ibănești Pădure și "Gasthaus Hundorf" din Viișoara își deschid porțile, iar gazdele lor te întâmpină cu brațele deschise și te acompaniază în descoperirea celor mai autentice experiențe culinare.

Cu certitudine nu poți trece prin județul Mureș fără să te bucuri de degustări de băuturi locale în cramele din zonele viticole Târnave și Lechința, Batoș, Mica - Târnaveni, Sântu, Călimănești, Bălăușeri și Culpiu și să descoperi secretele pălincii la distileriile din Glodeni, Chibed și Sânsimion.  Călătoria ta culinară va continua la atelierul de prezentare și la muzeul cârnaților unde vei lua parte la workshop-uri interactive și îți vei putea prepara proprii cârnați, savurând totodată mici bucățele din delicatesele locale. Petry, producătorul local, îți va prezenta aici și bistro-ul lui cu specialități de sezon și magazinul cu produse tradiționale.

În Câmpu Cetății vei experimenta pescuitul sportiv, și vei degusta platouri cu 3 feluri de pește la ferma piscicolă Locpinus, un han pescăresc dezvoltat din generație în generație. 

În călătoria ta culinară vei descoperi evenimente și ateliere gastronomice educative, vei vizita producătorii locali de brânzeturi fie la Cheese Market în Miercurea Nirajului, la brânzăria Therezia sau la producătorul consacrat de Telemea de Ibănești.  În Pănet, vei vizita manufactura de boia pentru care promitem o experiență nemaipomenită și o degustare memorabilă. La Pivnița Bunicii din Saschiz sau la Fundația Adept vei descoperi experiențe unice și savoarea autentică a produselor locale. Iar călătoria ta o vei încheia cu fine dining la Valea Verde, echitație și picnic la Daneș, sau plimbări cu măgărușul și picnic la Cund. 

Nu-i așa că-i fabuloasă diversitatea ofertei gastronomice din județul Mureș?

Iar dacă îți va fi dor și acasă de gusturile județului Mureș, îți spunem aici o rețetă numai bună de încercat în zile înnorate cu nostalgii și dor de ducă!

Așadar: pentru a pregăti un papricaș de pui autentic trebuie să ai neapărat câteva ingrediente esențiale fără de care această tocăniță fermecată nu poate exista, și anume:  pui, ceapă, usturoi, apă sau și mai bine, supă clară de pui, o generoasă cantitate de paprika, uneori roșii, sare, piper și smântână. Secretul acestui fel de mâncare stă însă în calitatea și cantitatea de ardei mărunțit, element esențial pentru obținerea celui mai gustos papricaș de pui pe care l-ai mâncat vreodată.

Vei începe apoi prepararea acestuia prin încălzirea unturii într-o oală cu pereți groși sau într-un ceaun. Apoi vei rumeni carnea de pui pe toate părțile până se tăvălește bine în untură și devine zemoasă. La final o scoți și o așezi pe o farfurie. În aceeași untură adaugi ceapa și o călești până devine aurie.

Adaugi usturoiul, roșiile, ardeiul și piperul în uleiul încins și le călești încă două sau trei minute. Apoi, dai oala la o parte și adaugi ingredientul suprem, paprika. Lași praful roșu să se așeze peste ingrediente ca o ninsoare proaspătă și răcoritoare. Apoi adaugi sarea și piperul. Ai grijă să nu cumva să se ardă paprika, deoarece poate deveni amară. Pui apoi carnea de pui în oală și adaugi supa, astfel încât puiul să fie acoperit. Lași sosul să fiarbă după care acoperi oala și reduci focul. Lasi totul pe foc timp de 40 de minute. După ce carnea este gata fiartă și moale, o scoți și o pui pe o farfurie.

Într-un castron, amesteci smântâna grasă cu cea lichidă, împreună cu făina, până obții o pastă omogenă. Încorporezi compoziția treptat în sos, amestecând continuu pentru a evita formarea cocoloașelor. Pui sosul din noi pe foc și îl lași să fiarbă câteva minute, până când se îngroașă. Ajustezi gustul cu sare și piper și pui din nou carnea de pui în sos. Mai lasă să fiarbă puțin la foc mic pentru a se încălzi uniform.

Produse tradiționale locale

Regiunea județului Mureș oferă o diversitate impresionantă de produse atestate, depășind cu mult oferta altor zone din România. Printre acestea se numără:
Acestea sunt doar câteva dintre opțiunile disponibile, iar majoritatea acestor produse pot fi achiziționate sau degustate la numeroase evenimente locale. Printre aceste evenimente se numără Târgul Cetății, Târgul Produselor Locale, Târgul de primăvară, Vâltoarea mureșeană, Târgul producătorilor mureșeni, și multe altele. 

Descoperă autenticitatea și bogăția gusturilor județului Mureș prin aceste produse locale de excepție!


Audioführung

Gustul ospitalității

Județul Mureș


Rezensionen

Andere Sehenswürdigkeiten von Traditionelle rumänische Gastronomie

Placeholder
Placeholder
Placeholder
0:00
0:00