Zidul Cetății Sighișoara - tronsoanele 12, 16 și 22

În reabilitare Vizitabil
Dacă Transilvania ar fi coroana Europei, și poate fi, cu siguranță Sighișoara s-ar număra printre perlele coroanei, una dintre cele mai strălucitoare. Localitatea a fost menționată documentar în anul 1280, dar cu siguranță aceasta a fost întemeiată mai devreme. 

La începuturile sale a avut o primă incintă fortificată de piatră care a protejat Biserica din Deal după un model asemănător celui pe care îl mai vedem și astăzi la multe dintre bisericile săsești din Transilvania. Descoperă istoria veche a orașului plimbându-te pe străduțele înguste din această zonă.

Sunt personalități ale orașului care au avut un aport decisiv precum, primarul Michael Polnar, care a fost răsplătit, în anul 1490, pentru contribuția sa la construcția zidurilor și a turnurilor orășenești. 

Admiră Palatul Primăriei, aşa numita „Casa cu două odăi”, acum biblioteca documentară, Scara Acoperită, Galeria Arcaşilor (sau Drumul de strajă), Turnul cu Ceas, Turnul Cizmarilor, Turnul Croitorilor cu fosta barbacană, Turnul Cojocarilor, Turnul şi bastionul Măcelarilor, Turnul Frângherilor, Turnul şi bastionul Cositorarilor, Turnul Tăbăcarilor şi Zidul de incintă. Și câte și mai câte! Sighișoara este plină de obiective impresionante. Și toate sunt ușor accesibile, la pas, astfel că experiența de vizitare va fi una relaxantă indiferent de perioada anului în care alegi să explorezi orașul.

Nu e de mirare că Andrew A. Paton, un călător englez scria în cartea sa, încă la 1851, după vizita în oraș: „Sighişoara în care am ajuns acum este cel mai pitoresc loc din Transilvania! Oraşul de Sus ocupă vârful unui deal şi ai putea crede că e un colţ răpit din Nurnberg şi aşezat peste Carpaţi.‟ Cât adevăr!

Această perlă a Transilvaniei, Sighișoara, reflectă foarte bine organizarea militară a orașelor, scaunelor și districtelor săsești la sfârșitul Evului Mediu. Farmecul orașului vechi medieval se păstrează intact, în anul 1999 fiind inclus pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO ca fiind singurul oraș-cetate medieval locuit din Europa de Sud-Est, având peste 100 de clădiri locuite cu statut de monumente istorice, 9 turnuri de apărare încă existente și 3 biserici. Parcurgând la pas străduțele pietruite vei fi absolut fermecat!

Particularități arhitecturale

Din punct de vedere arhitectural, construcția cetății a urmat modelul Zwei Strasse System, ce se referă la două străzi paralele, în jurul cărora să fie ridicate de o parte şi de alta casele şi grădinile.

Ulterior, locuitorii au început fortificarea ambelor terase ale Dealului Cetăţii. Zidul de incintă este construit pe o lungime de 930 de metri, fiind întărit cu 14 turnuri, rezultat al eforturilor întregii comunităţi, timp de mai multe generaţii.

Strada Școlii, prelungită prin Piața Cetății cu strada Bastionului, leagă Cetatea de elementul său principal și anume Biserica din Deal și oferă acces spre Turnul Lăcătușilor și Turnul Cizmarilor. Drumul între cele două porți principale ale orașului, Turnul Croitorilor, în vest, și Turnul cu Ceas, în est, este fermecător. Între acestea te poți opri și admira casele medievale zugrăvite în culori vii.

Povestea locului

De-a lungul timpului, în cei peste 700 de ani de existență documentară, Sighișoara a fost vizitată de diverse capete încoronate, împărați și regi, prinți și prințese dar și de personalități politice, militare și culturale. 

Pășește pe urmele lor! Arhiducele Carol de Habsburg, exclama în anul 1916, la primul său contact cu orașul: „Sehr schön, sehr schön!” („Minunat, minunat!”). După această vizită, Arhiducele Carol, în vârstă de 29 de ani, a fost încoronat ca împărat cu numele de Carol I al Austriei și ca rege al Ungariei cu numele de Carol al IV-lea. 

Așadar, vizita în Sighișoara a fost de bun augur! La fel cum va fi și pentru tine!

Experiențe unice

În Sighișoara se mai pot vizita Biserica din Deal, Piața Cetății, Turnul Aurarilor dar și Turnul Frânghierilor.

În plus, dacă tot ai ajuns în această zonă poți face un popas în satul Saschiz, o mică așezare iubită de Regele Charles unde se află un turn cu ceas asemănător celui din Sighișoara și o cetate medievală țărănească din secolul al XIV-lea. Satul este inclus în patrimoniul mondial UNESCO.

De asemenea, în proximitate se află satul săsesc Cloașterf, Biserica fortificată din Brădeni și Biserica fortificată din Apold, ce se presupune că datează din secolul al XIII-lea.


Ghid Audio

Română

Animație 3D


Tur virtual


Zidul Cetății Sighișoara - tronsoanele 12, 16 și 22

Sighișoara Fortress, 545400 Sighișoara, Romania

Facilități
Acces obiectiv

Bicicletă, Cale ferată, la pas, Rutier

Facilități de acces persoane cu handicap

Da

Modalități de plată

Card, Numerar

Wi-Fi

Da

Status

În reabilitare, Vizitabil

Parcare

În proximitate

Grup sanitar în locație sau proximitate

Da

Ghid turiști

Român, Englez, Maghiar, German


Custozii își rezervă dreptul de a modifica condițiile de vizitare ale obiectivelor.


Recenzii

Alte obiective din Ruta cetăților

Placeholder
Placeholder
Placeholder

Atracții turistice din zonă

Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
0:00
0:00