Savori din Țara Moților

Există în lume locuri unde fiecare clipă pare să stea-n loc și să se încăpățâneze să-și dezvăluie frumusețea, lent, îndemnându-te să stai, să te oprești și să o savurezi. Un astfel de loc este Parcul Natural Apuseni, un loc ascuns în vestul României, acolo  unde munții Bihor și Vlădeasa își întâmpină vizitatorii într-un decor de poveste. Aici, cei ce vor păși în Țara Moților, vor descoperi peisaje de o frumusețe aparte, și obiceiuri culinare autentice; o lume unde tradiția și gustul se întâlnesc și își unesc poveștile despre arome și culori.

Imaginează-ți acum că pornești într-o călătorie în care fiecare fel de mâncare pe care-l guști devine o experiență, unde fiecare element al pământului își spune propria sa poveste menită să-ți încânte simțurile - cartoful de Râșca, soi vechi, renumit pentru coaja sa subțire, se transformă în feluri gastronomice ce aduc un omagiu pământului, sau ciupercile sălbatice, culese una câte una din pădurile seculare, care adaugă o notă de mister și de rafinament fiecărui preparat în care sunt incluse.

Și pentru că fiecare experiență culinară merită să se încheie cu un gust dulce, gemurile, siropurile și sucurile naturale, cele care concentrează în sticlă toată esența fructelor crescute sub soarele blând al Munților Apuseni vor încheia ceremonia gusturilor acestor meleaguri fabuloase. 

Mierea, licoarea dulce a culmilor Apusenilor, va deschide seria experiențelor culinare cu un mic dejun divin, care-ți va aminti de frumusețea simplă a vieții trăită la țară.

Dar Apusenii nu sunt doar despre gusturi, ci și despre comunitate și tradiție. Aici festivalurile și piețele locale îți oferă șansa de a te întâlni cu producătorii, cu oamenii care transformă aceste ingrediente simple în delicii de neuitat. 

Cu brânzeturi cremoase și cu preparate pe bază de ciuperci și carne aceste evenimente gastronomice ale comunității reprezintă periodic o celebrare a vieții și a bucuriei de a împărtăși. 

Iar dacă sufletul tău tânjește după descoperiri și istorioare, alege să pornești la drum ghidat de aplicația Say Cheese spre fermele locale. La fiecare dintre ele poți poposi și gusta laptele proaspăt și brânzeturile de munte, te poți conecta direct cu sursa mâncării tale și afla povestea din spatele fiecărui produs. Merită să îți faci drum și prin Mărgău pentru prânzișoarele de vară, degustările de vinuri sau brunch-urile organizate în aer liber de  Chef Horia Simon și Clubul Gastronomic Transilvan.

Călătoria ta culinară în Apuseni nu ar fi completă fără a te opri în vârf de munte la Cabana Moților din Mărișel, unde sigur vei fi servit cu faimoasele preparate tradiționale ale zonei: balmoș cu ciuperci, ciorbă de ciuperci, și o plăcintă pe vatră cu smântână și dulceață. Cât timp aștepți cu nerăbdare preparatele, poți să admiri Cămara de la munte aranjată în colț și să îți iei și pentru acasă câte un pic din bunătățile moțești.

Dintre toate însă, balmoșul cu ciuperci se remarcă ca fiind acea capodoperă culinară, un testament al gusturilor, un legământ al omului și al naturii. Această delicatesă reprezintă o îmbinare perfectă între gustul ciupercilor proaspete, al cepei, usturoiului, smântânii, mărarului și pătrunjelului. Procesul de preparare al acestei rețete culinare fantastic de gustoase începe cu spălarea ciupercilor, urmată de sotarea cepei și usturoiului, adăugarea ciupercilor și a mărarului, pregătirea unui sos din făină și apă. Iar la final smântâna și pătrunjelul sunt acele ingrediente magice care finisează tot conceptul. Balmoșul, mălaiul fiert tradițional de către ciobani în jintuială, sau, în prezent în lapte, unt și puțină sare, reprezintă esența bucătăriei tradiționale a Apusenilor.

În Parcul Natural Apuseni, fiecare masă este o invitație de a te opri, de a încetini ritmul prea alert uneori, al vieții, de a savura și de a te reconecta atât cu natura, cât și cu tradițiile care îți hrănesc nu doar trupul, ci și sufletul. Este un loc unde gastronomia devine o punte între trecut și prezent, unde fiecare ingredient își spune povestea, iar fiecare preparat devine o capodoperă culinară.

Alege să te pierzi uitându-te la peisajele de vis din Țara Moților, să descoperi comorile culinare ale Apusenilor, să descoperi un paradis pentru gurmanzi și aventurieri deopotrivă. Aici, în inima României, vei găsi nu doar mâncare, ci o experiență care îți va rămâne în inimă și-n suflet pentru eternitate.



Ghid Audio

Română - partea I
Română - partea II
Savori din Țara Moților

Județul Cluj


Recenzii

Alte obiective din Ruta gastronomiei tradiționale românești

Placeholder
Placeholder
Placeholder

Atracții turistice din zonă

Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
0:00
0:00