Neamțul în bucate

Povestea culinară a județului Neamț își invită călătorii la o incursiune fantastică, un tur al celor patru regiuni pitorești ale locului presărat cu povești și arome ce îmbină tradiția, ecoturismul și bucatele proaspete și delicioase. Fiecare oprire este menită să dezvăluie simțurile într-un mod unic și promite să ofere o experiență fabuloasă.

În inima acestei regiuni, la sud și vest de Târgu Neamț, vei pătrunde în Ținutul Zimbrului, o oază a ecoturismului situată în Parcul Natural Vânători Neamț. Aici, producătorii locali și operatorii de experiențe culinare îți oferă o gamă variată de produse autentice, reflectând autenticitatea și frumusețea locului, produse care pot fi găsite la eco-brunch-urile organizate. Mai multe detalii despre acestea pot fi descoperite aici.

Ținutul Zimbrului te va fermeca cu frumusețea sa inegalabilă și bogăția sa culturală. Aici, mănăstirile și schiturile oferă adăpost pentru peste 1100 de călugări și măicuțe, reprezentând al doilea cel mai mare ansamblu monahal din Europa, urmând înțelepciunea Muntelui Athos. Satele monahale asociate cu Mănăstirea Agapia și Văratec vă vor învălui în liniștea și reflecția lor.

Acesta nu este doar un loc dedicat spiritualității, ci și un loc încărcat de istorie, trasând povești de la neolitic și până în zilele noastre. Aici, muzeele și siturile naturale își așteaptă vizitatorii cu sufletele deschise, gata să le dezvăluie secretele trecutului. Casele memoriale ale unor mari scriitori, precum Mihai Eminescu și Ion Creangă, te vor transporta în lumea lor și în inspirația pe care au găsit-o în aceste meleaguri.

În timp ce explorezi Ținutul Zimbrului, vei fi întâmpinat de localnici calzi și ospitalieri, care îți vor povesti istorioare captivante și te vor răsfăța cu bucate tradiționale moldovenești. De la mămăliga cu brânză, smântână și jumări, la tochitura moldovenească preparată cu măiestrie, ori la delicatese ca sarmalele cu urdă în frunze de sfeclă, vei explora o întreagă destinație culinară ce va dăinui peste ani și-ți va rămâne în amintiri ca fiind una memorabilă. Produsele autentice, precum pâinea neagră de Tazlău, dulceața de cireșe amare și zacusca de ciuperci, îți vor dezvălui arome unice și tradiții autentice. Aceste experiențe unice le poți trăi doar participând la tururile speciale gastronomice, prilejuri care îți vor permite să petreci timp cu prieteni vechi și noi și să explorezi bogăția culturală și culinară a acestui loc deosebit.


Acum, înainte de a ajunge într-o nouă destinație, haideți să facem un popas și să pregătim cele mai delicioase sarmale cu urdă în foi de sfeclă pe care le-ai mâncat vreodată.

Se iau 2 căni de urdă din cea mai fină, 1 cană de orez, o ceapă, 25-30 de frunze de sfeclă, două căni de borș, 100 ml bulion și apă, și o ceșcuță de smântână. Recomandăm ca această rețetă delicioasă, tradițională Ținutului Zimbrului, să fie gătită alături de prieteni, asezonată cu multe râsete și povești. Așadar, se călește o ceapă mare, tocată fin, apoi se adaugă o cană de orez, sare și două căni de urdă. Se amestecă bine, apoi se umplu sarmalele în mod obișnuit. Acestea se fierb într-un amestec de borș cu bulion și apă. La final, în sos se adaugă smântână. Se servește încet, în tihnă, cu bucurie și recunoștință!

A doua oprire te poartă spre zona lacului Bicaz, aflată între Munții Stânișoarei și Ceahlău.  Aici vei admira peisaje spectaculoase și vei descoperi arome locale unice și meșteșugari talentați.

În Depresiunea Neamțului, cea de-a treia regiune spre care te vei îndrepta în călătoria ta, vei cunoaște meșteșugari tradiționali gata să-ți povestească cultura și tradițiile locale, iar apoi să le și meșterească într-un suvenir care îți va aminti de minunatele zile petrecute pe aceste meleaguri.

Ultima etapă a călătoriei te va purta spre Depresiunea Cracău-Bistrița, unde satele îți vor aminti de tradițiile locale, iar aromele unice de vremuri trecute.

Contact: www.tinutulzimbrului.ro

Ghid Audio

Română - I
Română - II
Neamțul în bucate

Piatra Neamț, România

Contact

Recenzii

Alte obiective din Ruta gastronomiei tradiționale românești

Placeholder
Placeholder
Placeholder
0:00
0:00