Județul Brasov - 4 Anotimpuri într-o farfurie

Traseul gastronomic brașovean este de patru ori mai gustos, căci ajungi în inima României, împărțită în patru microregiuni, și afli cum poți trăi în ritm cu natura, fără grabă. Cele patru microregiuni - Țara Bârsei, Țara Făgărașului, Colinele Transilvaniei și Buzăul Ardelean - au cei mai mulți producători locali și o sumedenie de produse tradiționale care merită gustate pe îndelete. Rafinament culinar, diversitate, influențe culturale și etnice - toate sunt parte din ingredientele acestui loc magic, Brașovul.

Propunem ca punct de pornire orașul Brașov, unde regăsim cele mai multe restaurante cu specific local, nenumărate obiective culturale, cafenele și locuri de cazare. Aici este inima zonei unde s-au concentrat toate aromele, poveștile, inovația și tradiția. Un loc bun de plecare, căci din Brașov, dacă urmezi laturile unei stele, poți merge către toate țările care compun județul, pentru a descoperi specificul fiecăreia.

Următoarea destinație este Țara Bârsei, care stă sub semnul tradițiilor pastorale și al influențelor săsești. Această regiune istorică și etnografică din sud-estul Transilvaniei poartă numele de Depresiunea Curburii Carpatice sau Depresiunea Brașovului și include minunata zonă Bran-Moieciu-Fundata, bogată în produse tradiționale. Află că aici se realizează 14% din totalul produselor tradiționale atestate în toată România. O altă regiune cheie este cunoscuta zonă de sate săsești vechi - Hărman, Prejmer și Feldioara.

Bogăția pământului cu specific colinar s-a întâlnit în Țara Bârsei cu oamenii harnici, ducând la această abundență de produse autentice, printre care unul este protejat la nivel european - Novacul Afumat din Țara Bârsei. Primitori, locuitorii de aici te vor îmbia să guști din brânza de burduf în coajă de brad, pe care o prepară după o rețetă veche de aproape 300 de ani. Îți vor spune și istoria ei și te vor cuceri cu bucuria de a scoate tot ce este mai bun din zonă, cum ar fi caltaboșul ardelenesc, jumările, șunculița ardelenească, costița sau cârnații la garniță.

În funcție de locul unde te oprești să guști din rețetele tradiționale, vei fi întâmpinat cu plăcinte cu brânză̆, uscățele, clătite brașovene, plăcinta mocănească cu refrec, măcinici, sărățele de chimen cu cașcaval, supa de rasol de vită cu șofran sau orez cu lapte și cireșe.

Acum, haide să-ți spunem tainele preparării celebrelor clătite brașovene:
Se ia carnea tocată, un amestec de porc cu vită delicios, se călește cu ceapă și ulei, apoi se stinge cu vin alb. Este doar umplutura celebrelor clătite brașovene, care surprind cu textura lor deosebită. Căci clătitele din ou, lapte și făină, ticsite cu acel mix delicios, sunt tăvălite pe fiecare parte prin ou bătut și pesmet, apoi fripte în ulei pentru a căpăta un înveliș auriu irezistibil. Fiecare porție este completată cu un sos de roșii care îți lasă gura apă și invită la momente de bucurie și sărbătoare.

Cum urci mai spre munte, unde aerul este mai tare, vei descoperi rețete specifice vieții pastorale, cum ar fi bulz ca la Bran, mămăligă cu brânză în diverse feluri de preparare, ceaun de miel, tocană de vițel, ciorbe și supe. Sunt multe localuri sau puncte gastronomice unde poți afla despre bogăția de savori bârsene. Important este să oprești si la câțiva meșteșugari, căci este cunoscut faptul că aici oamenii au păstrat cu mare grijă meșteșugurile de odinioară - fie prelucrarea lemnului, cojocăritul, tăbăcăritul, olăritul, morăritul și multe altele.

Dacă ai noroc să ajungi în perioada lor, te poți bucura de multe evenimente gastronomice lângă Bran, cum ar fi Festivalul Brânzei și Pastramei – Răvășitul  Oilor, Festivalul Gastronomic Flori de Mai, Târgul de Crăciun, Târgul de Arhangeli - Târg de căciuli de astrahan sau Târgul Pantelimon. Și nu uita de Fasching-ul și Sărbătoarea Clătitelor de la Biserica Fortificată Prejmer. Aici se întâlnesc un loc plin de istorie și o bogăție de tipuri de clătite cu dulcețuri dintre cele mai speciale, într-un eveniment care amintește de vechiul obicei al sașilor care alungau astfel iarna.

Sunt multe alte oferte ecoturistice în zona montană a Țării Bârsei așa că, dacă îți place turismul activ în natură, cu drumeții, mese și picnicuri, găsești aici multe idei bune.

Și rămânem în zona montană, trecând în Țara Făgărașului pentru un itinerariu de gust dat de munții, apele și colinele care oferă un caracter de unicitate locului. Diversitatea rețetelor și a modurilor de preparare datorate melanjului etnic special cuceresc călătorul care caută ineditul. Români, sași, unguri, evrei sau armeni, toți au schimbat câte puțin specificul gastronomic și au adăugat note subtile. Aici, omul și hrana, istoria și modernul, toate sunt conectate într-o poveste de neuitat. Cine caută experiențe culinare deosebite, găsește în țara Făgărașului multe opțiuni interesante.

De la vizita la cea mai mare piață a locului, Piața Făgăraș, până la experiențe organizate, sunt variante care merită încercate:

Colinele Transilvaniei, adică zona Rupea – Cohalm din nordul județului Brașov, este un loc unic în Europa cu un patrimoniu natural și cultural conservat și neprețuit. Aici găsim Țara Ovăzului, care se suprapune cu destinația de ecoturism Colinele Transilvaniei și zona orașului Rupea.

Peisajul variat, cu dealuri, coline, văi, lunci și sătuce tradiționale săsești, unde sunt cetăți și biserici evanghelice fortificate, unele parte din patrimoniul UNESCO, te cucerește imediat. Pășunile de înaltă valoare naturală (HNV), pajiștile cu diferite plante și fânețele cu flori sălbatice, toate oferă bunăstare culinară.

Cum mai putem defini locul? Drept un puzzle gastronomic, căci este zona rabarbărului, a dulcețurilor, a brânzeturilor și a nenumăratelor rețete de lichiuri. Se întâlnesc aici plante medicinale care condimentează preparatele, fructe de grădină sau de livadă, dulcețuri, siropuri, miere, diverse lichiuri săsești, hencleș sau alte produse de panificație.

 Iată câteva experiențe culinare pe care le recomandăm:
Ultima oprire este Buzăul Ardelean, în sud-estul județului Brașov, între Munţii Siriului și Ciucaş, punct vamal între Transilvania și Țara Românească. Nu degeaba este cunoscut ca loc de odihnă al călătorilor, fiindcă găsești aici multe pensiuni agroturistice, puncte gastronomice locale și o rețea, numită Gastro Local, pentru experiențe autentice în gospodării tradiționale. Buzăul Ardelean este locul ideal pentru oricine caută să guste din viața la țară, după principiile turismului rural și gastronomic.

Ruta gastronomică din inima României, farfuria cu 4 anotimpuri, te așteaptă și pe tine să o descoperi pe îndelete, în armonie cu spectaculoasa natură din județul Brașov.


Ghid audio

Română - partea I
Română - partea II
Județul Brasov - 4 Anotimpuri într-o farfurie

Recenzii

Alte obiective din Ruta gastronomiei tradiționale românești

Placeholder
Placeholder
Placeholder
0:00
0:00