În liniștitul sat Zagon din depresiunea Târgu Secuiesc, te așteaptă un refugiu cultural în adevăratul sens, Conacul Mikes-Szentkereszty. Clădirea este recunoscută ca fiind casa natală a lui Mikes Kelemen, considerat primul scriitor de proză beletristică în literatura maghiară.
Particularități arhitecturale
Conacul te cucerește prin farmecul barocului transilvănean, o construcţie specifică reşedințelor din zonă. Vei regăsi aici prima datare exactă, anul 1632, marcat pe o grindă alături de monograma străbunicului lui Kelemen, care făcea parte din una dintre cele mai bogate familii de nobili din Transilvania.
Acum, la nivel arhitectural, clădirea iese în evidenţă prin acoperişul înalt, dar altădată interesantă era întrepătrunderea stilului tradiţional secuiesc şi stilului oriental, marcat de cupolele de tip „bulb”. Vegetația luxuriantă, vizibilă și în imaginile de epocă din secolul XIX, printre care un cactus imens și pridvorul acoperit în întregime de iederă, potențau atmosfera orientală și, totodată, statutul familiei.
Povestea lui Mikes Kelemen
Spiritul lui Mikes Kelemen îl vei simți la tot pasul. În grădina casei părintești, vei întâlni „Stejarii lui Mikes” - doi arbori vechi de peste 330 de ani, despre care se spune că au fost plantați la nașterea sa, de către tatăl lui. Unul dintre stejari te va impresiona puternic, fiind transformat într-o sculptură cum sigur n-ai mai întâlnit. Realizată de artistul Mónus Béla, creația include referințe mitologice și o capelă aflată în interiorul trunchiului, accesibilă printr-o ușă, creând astfel un spațiu al păcii.
Mikes Kelemen a avut o viață zbuciumată și un exil îndelungat în localitatea Tekirdağ din Turcia, alături de domnitorul Francisc Rakoczy al II-lea, de care era extrem de atașat. În cunoscutele „Scrisori din Turcia” și-a arătat mereu dorința de a reveni acasă, în Zagon. Legenda spune că a și reușit. Ar fi trecut cu o delegație turcă dincolo de Carpați și s-a abătut călare, revenind pentru ultima dată în locul natal.
Personalități marcante
Astăzi, în fostul conac funcționează Centrul Cultural Mikes Kelemen, ce păstrează vie amintirea personalităților marcante ale locului. Sălile memoriale evocă momente semnificative din viaţa lui Mikes Kelemen, pionierul prozei de limbă maghiară; Csutak Vilmos, primul director al Muzeului Național Secuiesc; actrița Kiss Manyi, una dintre cele mai proeminente figuri ale actoriei maghiare; scriitorul și politicianul Domokos Géza.
Fă-ți drum la Zagon, satul pe care Mikes Kelemen nu l-a putut uita niciodată și dă voie personalităților importante de aici să-ți dezvăluie povestea lor!