Conacul Kováts

În reabilitare
Ne aflăm în satul Nisipeni din județul Satu Mare, la doar câțiva kilometri de granițele țării cu Ungaria și Ucraina. Aici vei întâlni un adevărat refugiu al poveștilor nobiliare.

Conacul lui Berenczei Kováts Miklós a fost clădit la finalul secolului XIX din dorința tatălui său de a-i pune un acoperiș deasupra capului, la fel cum celălalt fiu, Sándor, a moștenit conacul aflat chiar peste drum.

Întregul spațiu te îndeamnă la reverie, iar melanjul de stiluri arhitecturale, țesute cu măiestrie pe fațada edificiului, te va face conștient de valoarea și monumentalitatea sa. Conacul este o fereastră în timp, care se deschide în fața ta ca o creație eclectică aflată înaintea timpului său. La acele vremuri, clădirea a stârnit dezaprobarea societății încă nepregătită pentru un astfel de manifest artistic. Astăzi, ți se mai pare oare neobișnuită alăturarea dintre neogoticul turnului, influențele Art Nouveau și stilul Secession al fațadei? Probabil că nu - și chiar din contră, apreciezi ingeniozitatea arhitectului care a creat dincolo de canoanele vremii.

Amintirea familiei Kováts mai este păstrată și printr-un altar neobișnuit, în formă de piramidă, poziționat pe un mic deal din cimitirul local. Forma și mai ales plasarea lui la înălțime sugerează, încă o dată, locul privilegiat al acestora în comunitatea locală.

Aici, în locul în care s-a scris ultimul capitol din viața familiei Kováts, este un moment bun să-ți închei călătoria, îmbogățit cu povestea destinului celor pentru care acest conac era „acasă”.


Particularități arhitecturale

Reședința nobiliară a fost construită în perioada istorismului și eclectismului, care au marcat apogeul dezvoltării construcțiilor de castele. În trecut, conacul era considerat un adevărat „centru cultural”, ce găzduia o bibliotecă vastă și o colecție de obiecte de artă.

Stilul eclectic a fost adoptat și promovat în acea epocă și regiune de către nobilimea de clasă medie. Această perioadă se distinge prin atracția pentru castele și înfățișează o construcție plină de romantism, aducând împreună diverse stiluri arhitecturale: neogoticul se evidențiază în turn, un element emblematic al acestui stil, precum și în cadranele ferestrelor, în timp ce secessionul se regăsește în frontoane.


Personalități marcante

Familia Kováts este originară din regiunea Borsod din Ungaria. În documentele oficiale locale numele familiei a apărut prima dată în secolul al XVIII-lea, iar apoi și în secolul al XIX-lea.

Conacul aparține nobilului Berenczei Kováts Miklós și se află vis-a-vis de cel al fratelui său, Sándor. Acesta a studiat dreptul și a fost membru al camerelor curții imperiale, jucând un rol activ în societate. A fost un proprietar de pământ extrem de dedicat, astfel că moșia sa era una prosperă. Ba chiar mai mult, conform spuselor sătenilor, acesta și-a păstrat mereu o doză de umanitate față de oamenii alături de care lucra. Totodată, Miklós era recunoscut pentru pasiunea lui de creștere a cailor, care au câștigat de-a lungul timpului numeroase curse.


Ghid Audio

Română

Animație 3D


Tur virtual


Conacul Kováts

Nisipeni, județul Satu Mare

Facilități
Acces obiectiv

bicicletă, la pas, rutier

Wi-Fi

nu

Facilități de acces persoane cu handicap

nu

Grup sanitar în locație sau proximitate

nu

Parcare

în proximitate

Restaurant sau cafenea în incintă

nu

Status

în reabilitare


Recenzii

Alte obiective din Ruta curiilor din Transilvania

Placeholder
Placeholder
Placeholder
0:00
0:00