Conacul Biális

Închis temporar
Să facem un popas în comuna Mihăileni, jud. Harghita, în curtea Conacului Biális!

Istoria sa este legată de Francisco Biális, un militar de origine italiană, din Genova, care a ajuns în acest loc binecuvântat la jumătatea sec. al XVII-lea. El și urmașii lui s-au căsătorit cu membrii unor familii secuieşti nobile, astfel și-au consolidat pozițiile sociale înalte și au servit cu mândrie intereselor secuimii din Ciuc.

Pe amplul domeniu deținut de familia Biális a fost construit conacul de astăzi, în anul 1837. Edificiul este o mărturie vie a stilului arhitectural distinct al conacelor nobilimii secuiești, fiind pe rând locuință, primărie, vestiar al armatei și sediul al poștei și al composesoratului.

Cât timp se scrie următoarea filă de istorie, descoperă spiritul trecutului ce planează aici în tot și-n toate.

Scurtă incursiune istorică

Conacul Biális a fost construit în secolul al XVIII-lea în stilul conacelor nobilimii secuieşti, pe un teren mare, înconjurat de clădiri anexe. Era plasat la marginea satului, pentru a avea intimitate, prestanță și pentru a se integra în mediul natural. Dincolo de rolul principal de reședință, Conacul Biális a fost transformat în Primărie, în timpul celor Două Războaie Mondiale a fost folosit ca vestiar al armatei, iar mai aproape de zilele noastre a avut rolul de sediu al poştei şi al composesoratului.

Particularități arhitecturale

În Secuime, având o nobilime mică și mijlocie, fără putere economică mare, reședințele nobiliare sunt și ele de dimensiuni modeste, dar care totuși păstrează stiluri arhitecturale ce marchează rangul nobiliar. Conacul reprezintă un caz interesant: deși este o clădire de dimensiuni mici, pare o construcție impunătoare prin prezența foișorului de primire și a logiei decupată în fațadă, o inspirație din arhitectura italiană cultă.

Conacul Biális impresionează astfel prin proporțiile armonioase și raportul echilibrat între volumul simplu al clădirii și acoperișul înalt de stil baroc.

În prima jumătate a secolului trecut în apropiere mai existau alte două conace impresionante: Conacul Sándor și Conacul Minier. Primul a fost demolat de către comuniști imediat după preluarea puterii în România, iar apoi și conacul Minier a avut aceeași soartă la mijlocul anilor '50.

Personalități marcante

Genealogia familiei Biális își are originea în persoana lui Francesco  Biális, un militar italian care provine din Genova. Acesta sosește ca soldat în Transilvania în jurul anului 1650.

Membrii familiei Biális s-au înrudit prin căsătorie cu reprezentanții celor mai distinse familii secuiești, ceea ce le-a permis să acceseze poziții sociale prestigioase și să slujească cu devotament intereselor comunității secuiești din Ciuc.


Ghid Audio

Română

Animație 3D


Tur virtual


Conacul Biális

Mihăileni, județul Harghita

Facilități
Ghid turiști

român, maghiar

Acces obiectiv

bicicletă, cale ferată, la pas, rutier

Facilități de acces persoane cu handicap

nu

Parcare

în proximitate

Status

închis temporar

Wi-Fi

da

Grup sanitar în locație sau proximitate

nu


Recenzii

Alte obiective din Ruta curiilor din Transilvania

Placeholder
Placeholder
Placeholder
0:00
0:00