Cetatea Mikó

Vizitabil
Dacă te afli în frumosul oraș de la poalele Munților Ciucului, Cetatea Mikó reprezintă alegerea potrivită pentru o experiență perfectă de călătorie. Impunătoare, sobră și elegantă, clădirea este reprezentativă pentru arhitectura Renașterii târzii din Transilvania.

Inițiatorul construcției a fost Ferenc Mikó Hídvégi (1585-1635), o figură remarcabilă în viața politică transilvăneană de la începutul secolului al XVII-lea, consilier al principelui Gabriel Bethlen, un abil diplomat, cronicar și cărturar al scaunului Ciuc.

Cetatea a avut destinația inițială de reședință nobiliară, fiind numită în documentele vremii Mikó-újvár - Cetatea cea nouă a lui Mikó. A fost atestată documentar pentru prima dată în anul 1631.

Construită în stil italian vechi, clădirea a cunoscut transformări arhitecturale importante în prima jumătate a secolului al XVIII-lea. Lucrările de reconstrucție și fortificare s-au executat din ordinul generalului imperial Stephan Steinville și au avut loc între anii 1714-1716. Cetatea reconstruită a fost înconjurată atunci de un val gros de pământ de formă dreptunghiulară. La fiecare dintre cele patru colţuri a fost ridicat câte un bastion. În prezent, doar pe latura sudică mai pot fi văzute urme ale acestora. 

Planul cetăţii, elaborat în anul 1735 de inginerul militar Johann Conrad von Weiss, constituie astăzi o importantă sursă de documentare pentru istoria monumentului.

Scurtă incursiune istorică

Construcția cetății a început în 26 aprilie 1623, la zece ani după ce proprietarul, Ferenc Mikó Hídvégi, a devenit căpitan al scaunelor Ciuc, Gheorgheni şi Casin. 

 Finalizată în anii ‘30 ai secolului al XVII-lea, cetatea a fost incendiată la 21 octombrie 1661 de trupele turco-tătare ale Pașei Ali din Timișoara.

După reconstrucția din secolul al XVIII-lea, cetatea a jucat un rol semnificativ în apărarea Principatului Transilvaniei, fiind cazarma trupelor imperiale până în anul 1764.

În perioada 1764-1849 a fost sediul Regimentului 1 de Infanterie Secuiască. După înfrângerea revoluției din 1848-1849, cetatea a fost preluată de autoritățile militare. 

Din anul 1970, Cetatea Mikó găzduiește Muzeul Secuiesc al Ciucului.

Comori neprețuite

 Muzeul Secuiesc al Ciucului te va surprinde cu colecțiile sale valoroase de istorie, arte plastice, carte veche, etnografie și științele naturii.

 În sălile dedicate „Valorilor restaurate ale tezaurului sacral” poți admira manuscrise rare, chiar unice, cărți vechi, dar și sculpturi, icoane sau veșminte.

 Expoziția „Tipografia și atelierul de legătorie de la Șumuleu Ciuc” impresionează prin tipăriturile și splendidele legături de carte. Tot aici este expusă presa manuală Kájoni, restaurată în secolul al XVIII-lea.

 În cadrul expoziției „La răscruce de drumuri” vei descoperi momente fascinante din istoria așezării, cum ar fi atmosfera vechilor târguri din Miercurea-Ciuc. 

Experiențe unice

De la Cetatea Mikó poți face o plimbare la pas către o altă atracție a orașului Miercurea-Ciuc – Biserica Mileniului, care se evidențiază prin arhitectura deosebită, mai puțin întâlnită în cazul unui lăcaș de cult. A fost construită la începutul secolului XXI, după proiectul arhitectului maghiar Imre Makovecz. 

În vecinătatea Bisericii Mileniului vei descoperi Biserica romano-catolică „Sfânta Cruce”, ridicată în stil baroc între anii 1751-1758. 

Un alt monument impresionant de arhitectură ecleziastică este Biserica Sfânta Maria din Șumuleu Ciuc, unde se găsește unicul Trandafir Papal acordat în Bazinul Carpatic. Este cel mai important loc de pelerinaj din Transilvania pentru credincioșii romano-catolici. 


Ghid Audio

Română

Animație 3D


Tur virtual


Cetatea Mikó

Miercurea Ciuc, județul Harghita

Facilități
Status

vizitabil

Grup sanitar în locație sau proximitate

da

Modalități de plată

card, numerar

Ghid turiști

român, englez, maghiar

Wi-Fi

da

Acces și intrare

acces pe bază de bilet

Facilități de acces persoane cu handicap

da

Bilete

adult: 20 lei/pers | pensionari/grupuri adulți de minim 15 persoane: 15 lei | eelevi/studenți: 10 lei/pers | bilet de familie: 50 lei/familie | taxă de vizitare a curții interioare: 5 lei

Parcare

în proximitate, proprie

Acces obiectiv

bicicletă, rutier

Orar

Luni

Închis

Marți

09:00-17:00

Miercuri

09:00-17:00

Joi

09:00-17:00

Vineri

09:00-17:00

Sâmbătă

09:00-17:00

Duminică

09:00-17:00


Recenzii

Alte obiective din Ruta cetăților

Placeholder
Placeholder
Placeholder

Atracții turistice din zonă

Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
0:00
0:00