La o distanță de 10 km de localitatea Turia, pe un vârf de stâncă cu pante abrupte, se află ruinele cetății Bálványos. Aceasta este una dintre cele mai vechi și puternice cetăți din sud-estul Transilvaniei, pe care arheologii o consideră ca fiind edificată cândva în secolele XI–XII.
Povestea locului
Pe parcursul a cel puțin trei secole cetatea a rezistat cu stoicism în fața invadatorilor, protejând viața și avuția celor care locuiau în interiorul fortificației.
Aceasta suferă însă distrugeri mai mici ori mai mari cu ocazia diverselor lupte care au avut loc aici. Cert este că, în anul 1603, văduva lui Apor Miklos, Lázár Borbála, părăsește cetatea mutându-se mai „la câmpie", în zona localității Turia, unde se află și acum conacul Apor. Din acel moment, părăsită, cetatea începe să se degradeze. În anul 1970 se prăbușește și donjonul înalt de 20 de metri, cauza fiind un cutremur.
Astăzi, încă mai sunt vizibile porțiuni din vechea și puternica fortificație.
Particularități arhitecturale
Partea mai înaltă a stâncii include donjonul, care are o formă pătrată și robustă, fiind construit din lespezi de piatră legate cu mortar. De acest donjon se leagă o primă incintă, denumită incinta I, ce a fost construită ulterior tot din piatră. Ani mai târziu, această incintă a fost la rândul ei înglobată într-o incintă și mai mare, ce formează incinta II.
Experiențe unice
În a doua jumătate a secolului al XX-lea, în această zonă existau mai multe instalații pentru băi calde cu apă minerală carbogazoasă în vane și bazine.
Stațiunea Bálványos, așa cum este recunoscută în prezent, s-a format prin unirea a trei colonii de băi: Turia (sau Torjaifürdő în maghiară) - cea mai veche parte, situată în pasul Turia, Csiszár (sau Csiszárfürdő în maghiară) și Transilvania (anterior cunoscută sub numele de Várpadfürdő în maghiară).
O altă atracție turistică importantă este Lacul Sfânta Ana. Acesta este situat la 10 km distanță de Bálványos Resort la o altitudine de 950 m, unde se poate ajunge pe un splendid drum cu serpentine, ce te îmbie să admiri peisajele uimitoare. Lacul Sfânta Ana este singurul lac vulcanic din Europa, cu craterul complet, fiind înconjurat de păduri seculare.
Animație 3D
Tur virtual
Facilități
Wi-Fi
Nu
Facilități de acces persoane cu handicap
Nu
Grup sanitar în locație sau proximitate
Nu
Status
Vizitabil
Acces obiectiv
la pas, Rutier
Parcare
În proximitate
Acces și intrare
Intrare liberă
Custozii își rezervă dreptul de a modifica condițiile de vizitare ale obiectivelor.
Recenzii