Castrul de la Zlatna, Trâmpoiele

Vizitabil
Cercetările arheologice desfășurate în anul 2017 la Trâmpoiele, pe șaua din apropierea vârfului Grohaș din Munții Metaliferi, au scos la iveală un turn de observație fortificat (burgus) datând din epoca romană.

Fortificația de mici dimensiuni era amplasată strategic, la o altitudine de 940 m, având o priveliște excelentă asupra Munților Apuseni. Din acest punct, romanii puteau supraveghea mai multe trasee montane care se intersectau în apropiere.

În plus, fortificația se afla la mai puțin de 12 km de anticul Ampelum (Zlatna de astăzi), care îndeplinea rolul de centru administrativ al districtului minier.

Turnul de observație de la Trâmpoiele făcea astfel parte din ansamblul fortificațiilor romane din zona auriferă a provinciei Dacia, ridicate în scop de control și apărare a centrelor de exploatare minieră şi a căilor de acces pe care le deserveau.

Particularități arhitecturale

În prezent, fortificația de la Trâmpoiele este vizibilă în teren. Valul foarte bine conservat indică forma patrulateră a acesteia. Laturile sale au dimensiunile de aproximativ 33 x 34 m. Sistemul defensiv era format dintr-un bastion de pământ și piatră, ale cărui rămășițe conservate măsoară 1,3 m în înălțime și 5,4 m în lățime. Acesta era înconjurat de un șanț exterior, care avea o adâncime de 1,7 m.

Cercetările arheologice au evidențiat și o construcție interioară din piatră legată cu pământ, cu o lungime de 6 m. Aceasta reprezintă baza turnului de observaţie, care era construit, probabil, din lemn.


Povestea locului

Fortificația romană de la Trâmpoiele este cunoscută de localnici sub denumirea de Cetatea de la Mărul Roșu, iar în jurul său s-au țesut multe povești și legende. 

Numele i s-ar trage de la forma muntelui din acel loc, rotundă, înaltă și bombată, asemănătoare unui măr. Localnicii au avut dintotdeauna convingerea că muntele ar fi gol pe dinăuntru și că ar ascunde în interiorul său o cetate turcească cu multe comori, printre care s-ar găsi chiar și un vițel de aur. Toate sunt legate însă cu un greu blestem, astfel încât cei care îndrăznesc să pornească în căutarea acestor bogății, fie își pierd mințile, fie sunt purtați de duhuri rele prin râpi adânci, fără cale de întoarcere.

Experiențe unice

Te afli în apropiere de Zlatna, un orășel situat pe cursul superior al Văii Ampoiului. E o ocazie unică de a cunoaște locuri pitorești, case tradiționale, oameni frumoși și ospitalieri. 

Vei descoperi o natură impresionantă, cu defileuri, chei, peșteri, platouri carstice și izbucuri. Poți alege Cheile Feneșului, Calcarele de la Valea Mică, Piatra Bulbuci, Podul Natural de la Valea Naibii sau Poiana cu Narcise de la Negrileasa. Oriunde te vei îndrepta, te vei bucura de peisaje cu adevărat spectaculoase.


Ghid Audio

Română

Animație 3D


Tur virtual


Castrul de la Zlatna, Trâmpoiele

Oraș Zlatna, sat Trîmpoiele, zona Grohaș, județul Alba

Direcții
Situl arheologic este amplasat în apropierea vârfului dealului Grohaș, la o altitudine de 940 m.
Facilități
Grup sanitar în locație sau proximitate

Nu

Facilități de acces persoane cu handicap

Nu

Wi-Fi

Nu

Acces obiectiv

Bicicletă, la pas, Rutier

Status

Vizitabil

Acces și intrare

Intrare liberă


Custozii își rezervă dreptul de a modifica condițiile de vizitare ale obiectivelor.


Recenzii

Alte obiective din Ruta castrelor romane

Placeholder
Placeholder
Placeholder

Atracții turistice din zonă

Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
0:00
0:00