Castelul Salbek

Închis temporar În reabilitare
Cu o arhitectură uimitoare și o poveste bogată, Castelul Salbek te invită să-i explorezi secretele și farmecul său unic. Descoperă această bijuterie aflată în comuna Petriș, județul Arad!

Contele Salbek provenea dintr-o familie de germani, iar construcția actualului castel a fost finalizată în anul 1811 prin munca localnicilor. După diverse peripeții istorice și schimbări de proprietari, în anul 1784, vechea vatră a localității Petriș a fost desființată și reconstruită în jurul castelului.

Castelul are o formă dreptunghiulară și o arhitectură în stil neoclasic, cu o fațadă și o terasă străjuite de coloane în stil doric, construite din gresie. Clădirea are două intrări maiestuoase: la etaj se ajunge urcând o scară semicirculară, iar cele 24 de camere sunt amenajate, la parter, ca sufragerie, living și sală de concerte, iar la etaj apartamente de locuit.

Martor al istoriei zbuciumate, castelul retrocedat moștenitorilor aspiră astăzi spre a fi un loc de recreere, vindecare și de tihnă în mijlocul unui peisaj de vis, situat între Valea Mureșului și colinele Munților Zarandului.


Particularități arhitecturale

Castelul, prin arhitectura sa specifică, se încadrează în stilul neoclasic, regăsit în detalii precum fațada și terasa din spate, dar și în coloanele construite din gresie în stil doric.

Clădirea nobiliară are o formă patrulateră, în plan dreptunghiular, construită din cărămidă arsă, cu planșee drepte, pardoseli din parchet în formă romboidală și dușumele de scândură și ciment. 

Domeniul dispune de castelul cu 24 de camere, dar și mai multe construcții anexe. Se pot observa la parter și la etaj, două intrări impresionante. Încăperile sunt dispuse una alături de cealaltă, cu uși de comunicare între ele. O scară semicirculară deschide drumul spre etaj, unde sunt apartamentele pentru locuit.
 

Povestea locului

De-a lungul secolelor, castelul a fost martorul unor numeroase evenimente istorice. În urma naționalizării din anii 1950, clădirea a fost folosită ca școală și internat. În anul 2009 a fost retrocedată descendenților ultimului proprietar.

Potrivit unei legende locale, sub coroana unui stejar din curtea castelului, judele domeniului soluționa conflictele din cadrul comunității. Dinainte de anul 1848, aceste instanțe judecau supușii domeniului. Aceștia erau condamnați la pedepse corporale sau erau reținuți în temnița domenială, temniță aflată în apropierea Castelului Salbek.

Personalități marcante

Contele Gyorgy Salbek este cea mai cunoscută personalitate a castelului. Contele provenea dintr-o familie de germani, fiind urmaşul lui Matei Salbeck, fost secretar al Principelui din Moldova, mai târziu devenit comisar al minelor de sare din Districtul Hunedoara. În anul 1784, după înăbuşirea răscoalei, contele Salbeck a ordonat mutarea tuturor gospodăriilor din vechea aşezare a localităţii Petriş în noua vatră, în jurul castelului.

Tot din localitatea Petriș este și distinsul compozitor român, Sabin Drăgoi, cunoscut pentru contribuțiile sale semnificative la muzica clasică de inspirație folclorică, excelând în integrarea melodiilor tradiționale.


Ghid Audio

Română

Animație 3D


Tur virtual


Castelul Salbek

Petriș, județul Arad

Facilități
Wi-Fi

nu

Grup sanitar în locație sau proximitate

nu

Facilități de acces persoane cu handicap

nu

Acces obiectiv

rutier

Parcare

în proximitate

Status

închis temporar , în reabilitare


Recenzii

Alte obiective din Ruta castelelor

Placeholder
Placeholder
Placeholder
0:00
0:00