Castelul Martinuzzi

Închis temporar
Martore a sute de ani de istorie, ruinele Castelului Martinuzzi cuprind în zidurile lor nenumărate povești și legende ce incită curiozitatea și te fac să vrei să afli mai mult. Le poți descoperi în județul Alba, înconjurate de un peisaj lin și molcom, la marginea localității Vințu de Jos, la doar câțiva kilometri de orașele Sebeș și Alba Iulia. 

Castelul ale cărui ruine le vedem azi a fost construit pe locul unei mănăstiri dominicane, de către cardinalul Martinuzzi György, personaj politic important, ce era la acea vreme guvernator al Transilvaniei, episcop de Oradea și cardinal de Esztergom. Clădirea era una dintre cele mai reprezentative edificii ale Renașterii transilvănene, iar la construcția ei au participat cei mai renumiți și pricepuți constructori din acele timpuri. Martinuzzi György a fost asasinat, iar în deceniile care au urmat după moartea sa castelul a avut numeroși proprietari de rang înalt: cardinali, principi, episcopi. În timpul perioadei comuniste castelul a fost naționalizat și a fost folosit pentru depozitare și diverse alte scopuri improprii, care l-au deteriorat iremediabil. În zilele noastre el se află din nou în proprietatea Arhiepiscopiei Romano-Catolice Alba Iulia.  

Numeroase legende și povești au luat naștere pe baza unor frânturi de fapte din istoria castelului și multe dintre ele se leagă de soarta tragică pe care mulți dintre stăpânii sau locuitorii săi au avut-o. Realitatea este că istoria acestor locuri este una fascinantă și merită pe deplin o vizită și o incursiune atentă din care să aflăm nu doar cine suntem, dar și cine am fost cândva.

Scurtă incursiune istorică

Satul Vințu de Jos a fost locuit de sași încă din anul 1248, iar comunitatea de aici a crescut și prosperat, ajungând la o bunăstare remarcabilă. Această prosperitate le-a permis sașilor să solicite și să primească privilegii unice la vremea aceea din partea regilor maghiari, care erau stăpânii Transilvaniei. Printre acestea s-a numărat și dreptul de a construi o mănăstire, care urma să fie slujită de călugări dominicani. Aceștia trăiau o viață extrem de modestă și se implicau activ în răspândirea Evangheliei în cadrul bisericii romano-catolice.

Construcția mănăstirii a început după anul 1300, fiind finanțată prin donații ale locuitorilor și printr-o donație semnificativă făcută de o femeie bogată, Elisabeta, văduva comitelui Herbord. În urma incursiunilor turcilor dintre anii 1438 și 1442, care au afectat grav mănăstirea, sașii au devenit minoritari în zonă și au trecut rând pe rând la protestantism. La mijlocul secolului al XVI-lea, mănăstirile catolice din Transilvania au început să fie desființate iar călugării au fost siliți să părăsească principatul.

Moartea cardinalului și Legenda pescarilor

Cardinalului Martinuzzi György a fost un diplomat iscusit, iar în perioada în care a fost guvernator era cel mai important domn al Transilvaniei. O legendă spune că în anul 1543 niște pescari ar fi găsit întâmplător o parte din tezaurul dacic al lui Decebal. Peste 40.000 de galbeni ar fi găsit pescarii pe când intrau cu luntrile din Mureș în apa Streiului. Martinuzzi ar fi dejucat intenția pescarilor de a strămuta comoara în Moldova și le-a confiscat acestora descoperirea. Legenda susține însă că asupra tezaurului plana un blestem, ce s-a abătut astfel asupra cardinalului, blestem ce a dus în final la asasinarea acestuia, așa cum la rândul său i-a asasinat pe bieții pescari. Mai probabil este însă că influența politică a cardinalului Martinuzzi a atras invidia contemporanilor și astfel a ajuns să fie acuzat în fața regelui Ferdinand I de Habsburg, de trădare, fiind ucis apoi de asasini plătiți, chiar în castel.

Experiențe unice

Orice excursie în zonă trebuie să includă neapărat și o vizită la un alt castel, situat chiar peste drum de ruinele Castelului Martinuzzi: Castelul Inczédi - locul nașterii cunoscutului scriitor și om politic Sigismund Kemény, o clădire ce îmbină tehnologia modernă cu arhitectura tipică a Transilvaniei de secol XIX. Cu un interior decorat în stil baroc, castelul are o grandoare și o eleganță specifică vremurilor Monarhiei și este astăzi o locație perfectă pentru evenimente sofisticate. Turiștii mai pot găsi, la doar 2 km de castel și o fostă mănăstire și biserică franciscană, construită între 1729 și 1735 de către călugării bulgari care au ajuns în localitate.


Ghid Audio

Română

Animație 3D


Tur virtual


Castelul Martinuzzi

Vințu de Jos, județul Alba

Facilități
Facilități de acces persoane cu handicap

nu

Grup sanitar în locație sau proximitate

nu

Wi-Fi

nu

Acces obiectiv

rutier

Status

închis temporar

Parcare

în proximitate


Recenzii

Alte obiective din Ruta castelelor

Placeholder
Placeholder
Placeholder
0:00
0:00