Castelul Kalnoky

Vizitabil
La doar 7 km de orașul Sfântu Gheorghe, în satul Valea Crișului, se află Castelul Kálnoky, în trecut locuit de una dintre cele mai importante și vechi familii de nobili din Transilvania. În istoria de peste 400 de ani a castelului, nobilii familiei Kálnoky au participat activ la viața politică și administrativă a zonei.

Puține locuri pot reda cu atâta fidelitate peisajul României rurale și viața aristocrației transilvănene din acele timpuri. O vizită la Valea Crișului este și în zilele noastre o bună ocazie să aflăm mai multe despre preocupările nobililor legate de vânătoare, creșterea și îngrijirea cailor și antrenamentul husarilor, călăreții înarmați ce au avut un rol hotărâtor în luptele secolelor XIX și XX.

Astăzi, familia Kálnoky duce mai departe pasiunea strămoșilor pentru activitățile ecvestre, la centrul de echitație aflat chiar lângă castel. Mergi acolo și nu rata ocazia de a te bucura de o excursie călare prin cele mai frumoase și retrase sate din zona Baraoltului!

Scurtă incursiune istorică

Istoria castelului Kálnoky se împletește cu istoria familiei. La realizarea construcției de pe Valea Crișului au contribuit mai multe generații ai familiei nobiliare Kálnoky și mulți dintre ei au avut, pentru diverse perioade, reședința aici.

Clădirea a fost construită cel târziu la începutul secolului al XVI-lea și a evoluat treptat, iar la final de secol XVII ea se ridica pe un plan patrulater, cu o curte interioară și cu un turn de poartă înglobat în aripa vestică – deci arăta ca un castel veritabil. Astăzi, așteaptă să își recapete gloria și măreția de altădată.

Familia Kálnoky își are originile în zona Calnic din județul Covasna, aproape de Valea Crișului. Încă de la începutul secolului al XVI-lea membrii dețineau proprietăți în zonă și își aveau reședința aici. Printre primii membri ai familiei pe care izvoarele îi menționează sunt Péter Kálnoky și cei doi fii, Bálint și Tamás Kálnoky, cei care au întemeiat cele două ramuri al familiei.
După moartea lui Bálint Kálnoky moșia este moștenită de János Kálnoky, care ajunge jude regal suprem al celor Trei Scaune. Îi urmează fiul său, István, vice jude regal al scaunului Micloșoara între anii 1627–1632. Fiul său, Sámuel Kálnoky, a fost unul dintre cei mai de seamă reprezentanți ai familiei, devenind vicecancelarul Transilvaniei în anul 1694. Contele Ádám Kálnoky, fiul său, a fost căpitanul suprem al Scaunelor Ciuc, Gheorgheni și Cașin și a murit în anul 1719, fiind succedat de Antal Kálnoky iar apoi de Lajos Kálnoky, comite suprem al Comitatului Turda.

În secolul XIX castelul și proprietatea din Valea Crișului i-au revenit lui János Kálnoky, care a avut o carieră militară în cadrul regimentului de husari secui. Odată cu fiul său, Félix Kálnoky, care nu a avut urmași, ramura masculină din Transilvania a familiei Kálnoky s-a stins. Proprietatea este transferată către ramura din Moravia a familiei, revenind lui Hugó Kálnoky care, după marile războaie, este declarat inamicul statului și obligat să părăsească țara, ocazie cu care moșia este confiscată, ea fiind restituită urmașilor abia la sfârșitul anilor 1990.

Centrul de echitație al familiei Kálnoky

În proximitatea imediată a castelului se află un centru de echitație administrat de familia Kálnoky, ce duce mai departe cunoștințele și tradiția creșterii și îngrijirii cailor. Școala de călărie organizează cursuri de antrenament cu antrenori naționali și internaționali, individuale sau de grup, școli de vară și excursii călare care îi plimbă pe doritori în sate mai retrase și mai puțin cunoscute din zonă, dar extrem de pitorești. Iubitorii de natură vor găsi aici o ocazie minunată de a vizita și a petrece timp de calitate în familie sau alături de prieteni, într-o zonă binecuvântată cu peisaje de poveste.

Experiențe unice 

Pe lângă plimbările călare ce te vor ajuta să descoperi și să îndrăgești zona Văii Crișului, vei găsi aici și alte obiective interesante care te vor ajuta să înțelegi mai bine istoria acestor locuri. Poți vizita ruinele capelei de pe dealul Kápolnatető dintre Valea Crișului și Calnic, construită în mijlocul secolului al XVII-lea, ce a servit drept capelă funerară a familiei Kálnoky, ansamblul bisericii romano-catolice „Sf. Treime”, ori poți merge chiar puțin mai departe, până în orașul Sfântul Gheorghe, unde îți recomandăm să nu ratezi o vizită la Biserica reformată fortificată, singura construcție medievală păstrată a orașului, precum și la Muzeul Național Secuiesc.


Ghid Audio

Română

Animație 3D


Tur virtual


Castelul Kalnoky

527165 Valea Crișului, Romania

Facilități
Wi-Fi

nu

Facilități de acces persoane cu handicap

nu

Program de vizitare

castelul se poate vizita la cerere, cu anunțare prealabilă pentru ghidaj la 0742 202 586 sau 0749 151 347

Grup sanitar în locație sau proximitate

nu

Parcare

în proximitate

Acces obiectiv

bicicletă, la pas, rutier

Status

vizitabil


Recenzii

Alte obiective din Ruta castelelor

Placeholder
Placeholder
Placeholder
0:00
0:00