Castelul Arcalia

Vizitabil
În satul Șieu-Magheruș din zona Bistriței ai ocazia să descoperi un castel aparte, ocrotit de un parc dendrologic divers, cu o multitudine impresionantă de specii de arbori și flori: Castelul Bethlen din Arcalia. Inițial o reședință nobiliară ridicată în secolele XVII-XVIII, a fost transformat în jurul anului 1880 într-un castel romantic, cu elemente arhitecturale maure și bizantine, de către contele Béla Bethlen.

Castelul a aparținut nobililor Bethlen, o familie cu o influență semnificativă în istoria Transilvaniei, în viața politică și socială din zonă. János Bethlen, Béla Bethlen și Balázs Bethlen au fost câțiva dintre membrii familiei care au avut contribuții semnificative la construcția și dezvoltarea întregului domeniu, acordând un interes aparte parcului și grădinilor din jur, lucru vizibil și astăzi.

Ca multe monumente de acest tip, în anul 1949 domeniul a fost naționalizat şi transformat pe rând în magazin sătesc, staţiune de maşini agricole, apoi în tabără pentru pionieri. Din 1963 a fost preluat de Universitatea Babeş-Bolyai și timp de trei decenii aici a funcţionat Centrul de Cercetări Biologice şi Geologice. La momentul actual, complexul Arcalia este recent renovat și utilizat drept Centru de învățământ, cercetare, bază de practică și conferințe, primind astfel o nouă viață, plină de însemnătate.

Întreaga zonă oferă o mulțime de experiențe autentice, combinând istorie, natură, cultură și tradiție - o incursiune de neuitat în inima Transilvaniei.


Parcul dendrologic de la Arcalia

Construit în două etape, parcul de la Arcalia a devenit în secolul XIX renumit în Transilvania, fiind una dintre cele mai dintre cele mai timpurii amenajări peisagistice din zonă. Prima etapă, cea de la începutul secolului, i se atribuie contelui János Bethlen și baronesei Zsuzsanna Wesselényi, care l-au transformat într-o veritabilă grădină englezească. Ulterior, la mijlocul secolului, el a fost reamenajat în forma în care îl vedem acum de către contele Béla Bethlen. Parcul era gândit în detaliu pentru a fi un loc de odihnă și recreere, dar și pentru a oferi vizitatorilor o privelişte splendidă spre castel. Se întinde pe 16 hectare şi este format din peste 150 de specii de arbori şi arbuşti ornamentali aparținând unor specii autohtone şi exotice.


Experiențe unice


Prelungește-ți șederea în zonă, căci pe lângă farmecul rural și autenticitatea peisajelor, vei găsi numeroase locuri fascinante și experiențe memorabile. Biserica de lemn din Șieu-Măgheruș este o bijuterie arhitecturală unică, inclusă în patrimoniul UNESCO. Construită în secolul al XVIII-lea, această biserică păstrează autenticitatea și frumusețea specifică bisericilor de lemn din zonă.

Profită de o plimbare prin centrul vechi al orașului Bistrița, cu străzi înguste pietonale, clădiri cu arhitectură impresionantă și atmosferă boemă. Piața Centrală și Turnul Dogarilor sunt puncte de reper ale orașului, oferind o vedere panoramică frumoasă și o incursiune în istoria sa bogată. Pentru iubitorii de natură, Munții Rodnei oferă oportunități excelente pentru drumeții și excursii în mijlocul peisajelor montane spectaculoase. 


Ghid Audio

Română

Animație 3D


Tur virtual


Castelul Arcalia

Arcalia, județul Bistrița-Năsăud

Facilități
Facilități de acces persoane cu handicap

nu

Acces obiectiv

bicicletă, cale ferată, la pas, rutier

Grup sanitar în locație sau proximitate

da

Wi-Fi

nu

Parcare

în proximitate

Status

vizitabil

Orar

Luni

09:00-19:00

Marți

09:00-19:00

Miercuri

09:00-19:00

Joi

09:00-19:00

Vineri

09:00-19:00

Sâmbătă

09:00-19:00

Duminică

09:00-19:00


Recenzii

Alte obiective din Ruta castelelor

Placeholder
Placeholder
Placeholder

Atracții turistice din zonă

Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
0:00
0:00