Cașcaveaua din Prahova - deliciu tradițional românesc

Pune lemne în sobă și încălzește într-un tuci laptele proaspăt muls de la vacă. Pune și cheag ca să faci din el un caș dulceag. Strânge cașul cald  într-un vas și lasă-l la dospit o vreme. Atunci când devine elastic și îl poți întinde fără teamă că-l rupi, taie-l în felii subțiri. Amestecă-le în ceaun în apă fierbinte cu sare și rotește-le fără grabă. Scoate cașul și frământă-l bine și pune-l în formă pentru a scurge tot zerul. Scaldă în saramură timp de o zi brânza răcită. Privește-o ce netedă și frumoasă s-a făcut. După ce o dai la frigider, o lași la afumătoarea cu lemn de prun, fag sau mesteacãn două nopți. Când o scoți de acolo va avea o culoare gălbui-maroniu pal și va fi numai bună de mâncat sau folosit la alte rețete vechi. 

Aceasta este cașcaveaua de pe Valea Doftanei, o roată galbenă și catifelată cu un gust unic inconfundabil. Forma ei circulară simbolizează ritmurile anotimpurilor, trecerea timpului și mişcarea perpetuă a naturii.  În aroma desăvârșită a cașcavelei s-au adunat minunățiile din Valea Doftanei, pajiștile sălbatice, florile de câmp, sufletul oamenilor și lemnul pădurilor care abundă aici. 

Pe lângă râul Doftana, în satele Teșila și Trăisteni, oamenii au știut să păstreze amintirile strămoșilor lor și în cultura gastronomică. Ea povestește despre ape limpezi cu păstrăvi argintii, păduri seculare pline de ciuperci sau diferite și delicioase produse din brânză. Fie că mergi într-o vizită la o stână și descoperi cel mai bun bulz asortat cu panorame unice, oprești la păstrăvărie sau iei prânzul la Mama Lili, vei descoperi că locurile și oamenii te vor cuceri. Și nu vei avea încotro decât să revii cu poftă de viață și experiențe culinare în aer tare și bun de munte. 

Deliciile specifice din Valea Doftanei, cașcavea, zacuscă de legume, bulz la jar, ciolan cu fasole la ceaun, tocană de ghebe, ciulama de hribi, scovergi cu cașcavea, cașcavea în mămăligă, dulcețuri, siropuri sau țuică locală pot fi gustate în gospodăria primitoare a mamei Lili. Este unicul Punct Gastronomic Local și te așteaptă pentru prânz sau cină la final de săptămână cu produse naturale locale. 
Și dacă ajungi toamna pe Valea Doftanei, o vei găsi în hainele unei sărbători unice - Festivalul Cașcavelei. De mai bine de 20 de ani se strâng doftănenii pentru a celebra faimoasa cașcavea, care, spun ei, nu este nici cașcaval nici brânză. Dar are din fiecare câte ceva și poate mai mult decât amândouă la un loc. Cert este că e produsă de mai toți gospodarii și asta o face diversă. Ei spun că gustul inegalabil și de neuitat al acestui caș nefermentat, foarte puțin sărat și afumat, cuprinde aroma florilor de câmp cu iz de cătină. Așa că ești și tu așteptat să descoperi acest produs local sărbătorit timp de trei zile pe Valea Doftanei. 

Și nu uita că poți trăi multe experiențe în Valea Doftanei:

  • Excursii cu bicicleta sau ATV-ul, drumeții în locuri cum numai aici sunt, picnicuri delicioase. Fie că urci pe Vârful Secăria de unde vezi  până departe culmile munților, cobori la Lacul Paltinul - acea mică mare montană cu impresionante nuanțe de smarald, sau descoperi seculara Pădure Glodeasa - o rezervație de pădure virgină de fag și brad- de o remarcabilă diversitate peisagistică, vei regăsi aici liniștea și bucuria vieții.
  • Vizite la diferiții meșteșugari din zonă. 
  • Atelierul Sânzienelor este un loc de unde pleci greu căci aici Loredana Florentina Clinci te va încânta cu zâmbetul ei luminos, colecția de obiecte vechi tradiționale, războiul de țesut unde poți chiar învăța să lucrezi și produsele realizate manual cu multă pricepere de ea și câțiva localnici (cămăși, ii, brâuri, bijuterii, jucării și multe altele).
  • Atelierul de sculptură în lemn cu drujba („Chainsaw carving”) al soților Gabriel Cernat și Roxana Lucaci, singura femeie din țară care face astfel de sculpturi. Este un spectacol să îi urmărești cum transformă lemnul în diferite vietăți, urși, cai sau iepuri.

Ghid Audio

Română - I
Română - II
Cașcaveaua din Prahova - deliciu tradițional românesc

Județul Prahova


Recenzii

Alte obiective din Ruta gastronomiei tradiționale românești

Placeholder
Placeholder
Placeholder

Atracții turistice din zonă

Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
0:00
0:00