Biserica mică reformată (vechea Capelă evanghelică) din Aiud a fost clădită în secolul al XIX-lea pe locul unei biserici care a fost construită între anii 1333-1334. Martoră la multiple evenimente din trecut, monumentul și-a păstrat destinația inițială, acela de loc de cult.
Scurtă incursiune istorică
Localitatea Aiud din județul Alba, este atestată documentar în anul 1293. De-a lungul timpului a aparţinut, ca domeniu de danie, principilor transilvani. Elementul arhitectonic principal îl constituie complexul cunoscut sub numele de „Cetatea Aiudului”, în fapt o biserică fortificată, zidul de incintă cu turnurile aferente, clădiri ecleziastice și Palatul Princiar. Astăzi, cetatea este compusă din vechea capelă evanghelică și biserica reformată calvină, înconjurate de o incintă fortificată.
Capela evanghelică a fost construită în secolul al XIX-lea pe locul unei biserici care a fost construită în anii 1333-1334.
Structura actuală a cetății e definită prin ziduri din segmente drepte, rotunjite pe latura vestică şi prevăzute la colţuri cu turnuri de apărare. În prezent zidurile ating încă înălțimi de 10 m, cu grosimi chiar de aproximativ 2 m. În partea de sus se pot vedea meterezele pentru arme de foc, fiind prevăzute pe interior cu drum de patrulare pentru străjeri, lat de aproape 1 m. În urmă cu trei secole cetatea era împrejmuită de un şanţ plin cu apă, din râul Aiudel, astfel că accesul se făcea controlat cu ajutorul unui pod mobil.
Specificul zonei
Localitatea Aiud posedă numeroase clădiri istorice care își așteaptă vizitatorii. În plus, de aici pot fi realizate incursiuni în zonele învecinate unde se regăsesc obiective precum Cetatea Colțești ori satul Rimetea.
Comori neprețuite
Vechea capelă evanghelică impresionează prin sobrietate. Se disting amvonul, masa pentru altar și băncile din nava bisericii. Toate au un element comun: simplitatea.
Facilități
Facilități de acces persoane cu handicap
Nu
Grup sanitar în locație sau proximitate
Nu
Wi-Fi
Nu
Program de vizitare
În timpul slujbelor
Status
Închis temporar , În reabilitare
Acces obiectiv
Bicicletă, la pas, Rutier
Parcare
În proximitate
Acces și intrare
Intrare liberă
Custozii își rezervă dreptul de a modifica condițiile de vizitare ale obiectivelor.
Recenzii