Biserica Unitariană Sânvăsii

Vizitabil
Biserica din Sânvăsii este una dintre cele mai remarcabile realizări arhitecturale din regiune. Pe lângă cunoscutele și valoroasele relicve ce țin de istoria arhitecturii, biserica încă ascunde numeroase vestigii arheologice care ne-ar putea apropia de o mai bună înțelegere a evenimentelor din perioada medievală timpurie din Transilvania.

Se consideră că biserica timpurie, cea pe a cărei fundație a fost ridicată actuala construcție, a fost înălțată cu ocazia canonizării regelui Ladislau în anul 1192. Așezarea și-a luat numele de la hramul acestei biserici închinate regelui cavaler, Nyárádszentlászló, care se traduce în limba română Sfântul Ladislau de Niraj.

Din una dintre legende aflăm, de asemenea, că la marginea satului Sânvăsii izvorăște un pârâu numit Fântâna Regelui, unde se crede că, aflat la vânătoare, regele Ladislau s-ar fi odihnit și ar fi băut din apa fântânii. 

Particularități arhitecturale 

Biserica este alcătuită din nava dreptunghiulară, respectiv absida cu trei laturi, sprijinită de un singur contrafort pe partea de sud est. Prin latura de nord a absidei se poate intra în sacristia alăturată, care, la rândul său, permite acces la turnul cu o prispă deschisă.

Piesele de tâmplărie ce se află în interior provin din secolele XVII și XVIII. Pe panourile din partea anterioară a băncilor sunt vizibile doar urme șterse ale picturilor originale, însă se pot desluși și câteva date: 1648, 1694 sau 1707.

Masa de liturghie și coroana amvonului sunt două piese ce datează din secolul al XVIII-lea, care se remarcă prin frumusețea lor, ambele piese fiind restaurate de Ferenc Mihály în anii 2000.
Un alt element deosebit este ușa de lemn situată pe fațada vestică a bisericii. Este alcătuită din două straturi de scânduri, cel exterior fiind decorat prin nituire ordonată. Pe partea exterioară se mai pot desluși urmele șterse ale unei inscripții în latină.

În absidă și pe interiorul arcului de triumf poți remarca tencuiala pictată în stil gotic târziu, păstrată fragmentată până în zilele noastre, unde figuri biblice au fost redate cu migală și dedicație. O fâșie decorativă de curpeni separă galeria de apostoli de pânza boltei ce a fost decorată cu imitații de trafor, fundalul fiind pictat uniform în albastru și închis de stele cu șase colțuri.

 Experiențe unice

În proximitatea bisericii veche de 800 de ani se află școala satului, veche și ea de mai bine de 100 de ani. Oamenii ce iubesc acest sat au înființat aici un muzeu al școlii de odinioară și un atelier cu 13 războaie de țesut tradiționale.

Sălile de clasă par înghețate în timpul de acum 40 de ani, cu tot cu mobilier și cu toate materialele didactice ale acelei vremi: bănci de lemn cu scaune rabatabile, abacul, globul pământesc cu împărțirea statală de atunci, harta țării agățată în cui și chiar și o cravată de pionier cu inel.

Oamenii locului își doresc ca atunci când turiștii vin să viziteze biserica veche să vină să descopere și acest muzeu școlar și să-și facă timp să deprindă și meșteșugul țeserii unui covor tradițional, pentru că acest loc înseamnă pentru ei supraviețuirea credinței și a culturii micului sat pierdut printre dealuri.

Dacă plănuiți un drum prin această zonă, vă recomandăm să vă programați vizita la muzeu și la țesătorie la telefon 0741 673 169. Vă veți face o bucurie, fără îndoială!

Ghid Audio

Română
Biserica Unitariană Sânvăsii

Sânvăsii, județul Mureș

Facilități
Facilități de acces persoane cu handicap

Nu

Wi-Fi

Nu

Acces și intrare

Intrare liberă

Status

Vizitabil

Modalități de plată

Numerar

Ghid turiști

Român, Englez, Maghiar

Parcare

Proprie

Acces obiectiv

Rutier

Grup sanitar în locație sau proximitate

Da

Program de vizitare

Accesul este gratuit, pe bază de programare telefonică prealabilă.

Contact


Custozii își rezervă dreptul de a modifica condițiile de vizitare ale obiectivelor.


Recenzii

Alte obiective din Ruta Sfântul Ladislau pe teritoriul României

Placeholder
Placeholder
Placeholder

Atracții turistice din zonă

Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
0:00
0:00