Biserica Unitariană Chilieni

Vizitabil
Și satul Chilieni, de lângă Sfântu Gheorghe, ca mai toate satele aflate în apropierea orașelor, se modernizează rapid. 

Însă, în inima lui, pe o colină, veghează încă vechea biserică, patronată cândva de Sfântul Kilian. Ea  spune povestea întemeierii comunității, istoria acestor ținuturi și oferă locului un aer rural autentic.

Distrusă de câteva ori de cutremure, a fost refăcută cu grija unor medici care vindecă ființe vii. Bucăți din ziduri au migrat și au fost rezidite de-a lungul secolelor, picturile murale au fost acoperite și redescoperite, astfel încât biserica de astăzi arată precum lumea în care trăim: diferită dar aceeași. 

Biserica din Chilieni este locul unde poți să vezi cum s-a petrecut metamorfoza credințelor, a pietrelor, a frescelor. Aici găsești pictate bătălii pământene alături de scene biblice, descoperi credința și memoria acestui sat, dar și aspirațiile lui.    

Pentru că, de deasupra ușii, te întâmpină reprezentarea raiului, așa cum și-l doreau sătenii: sub forma unui oraș bogat și frumos, cu poarta păzită de îngeri.

Povestea locului

Formată dintr-o navă ce datează din perioada medievală, o absidă completată și lărgită, cu închidere poligonală și un turn ridicat ulterior, în secolul al XIX-lea, biserica se înalță pe un deal, fiind vizibilă încă din depărtare. Este unul dintre cele mai vechi și importante edificii arhitecturale din împrejurimile orașului Sfântu Gheorghe, predecesoarea clădirii actuale, ale cărei urme sunt vizibile și azi, fiind atestată încă din anul 1322. 

Pictura murală a fost executată la începutul secolului al XV-lea. În timpul Reformei, biserica a trecut de la cultul romano-catolic la cultul reformat calvin, apoi în ultimele decenii al secolului al XVI-lea la cel unitarian. În această perioadă frescele au fost acoperite cu var, sacristiile au fost demolate și ușa care ducea spre acestea a fost zidită, folosindu-se ca piatră de umplutură chiar și cristelnița sculptată în piatră, din perioada medievală a bisericii. Ulterior, aceasta a fost recuperată și expusă în biserică.

Reprezentarea legendei Sfântului Ladislau

Pe lângă frumoasele fragmente de piatră sculptată, biserica păstrează și o minunată frescă ce înfățișează legenda Sfântului Ladislau, cu un detaliu unic în seria picturilor murale transilvane: „închinarea inimii” cumanului. Azi, superbele fragmente de frescă sunt decopertate, restaurate și pot fi admirate.

În registrul superior al pereților de nord și vest putem vedea seria de imagini desprinse din legenda Sfântului Ladislau. Spre deosebire de alte reprezentări iconografice, scena Decapitării cumanului conține un detaliu unic, care o deosebește de toate celelalte fresce  pictate în alte biserici transilvănene. În aceasta, cumanul învins își ridică inima către fata pe care o răpise și care acum e gata să-l lovească cu sabia. Putem interpreta acest gest neobișnuit al cumanului drept o „închinare a inimii” sale creștinismului, un simbol puternic în iconografia creștină catolică, spune Jánó Mihály, un cunoscut istoric de artă.

Experiențe unice

Orașul Sfântul Gheorghe este renumit pentru eforturile făcute în promovarea culturii contemporane de calitate, așa că, nu întâmplător, spectacolele de teatru aflate în repertoriul Teatrului Tamási Áron (teatru de limbă maghiară) și ale Teatrului Andrei Mureșanu au mare căutare în rândul turiștilor. Iar dacă doriți să vă bucurați de experiența audiției unui concert de muzică clasică într-un cadru deosebit, atunci ar trebui să vizitați biserica reformată fortificată din Sfântu Gheorghe, în zilele când sunt programate concerte.

Ghid Audio

Română - I
Română - II
Biserica Unitariană Chilieni

Chilieni, județul Covasna

Facilități
Grup sanitar în locație sau proximitate

Nu

Acces și intrare

Intrare liberă

Ghid turiști

Maghiară

Acces obiectiv

la pas, Rutier

Facilități de acces persoane cu handicap

Nu

Status

Vizitabil

Wi-Fi

Nu

Program de vizitare

Pe bază de programare telefonică, cu respectarea programului liturgic

Parcare

În proximitate


Custozii își rezervă dreptul de a modifica condițiile de vizitare ale obiectivelor.


Recenzii

Alte obiective din Ruta Sfântul Ladislau pe teritoriul României

Placeholder
Placeholder
Placeholder

Atracții turistice din zonă

Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
0:00
0:00