Biserica gotică a așezării, ascunsă la poalele munților Ciucului, este construită pe fundații romanice și se remarcă nu doar prin ornamentele circulare și felul în care e construită sacristia, ci și pentru picturile murale gotice conservate. Documentele medievale menționează biserica satului pentru prima dată în anul 1583. Ea a fost reconstruită de mai multe ori, forma actuală datând de la mijlocul secolului al XIX-lea.
Biserica închinată „Zămislirii Sfintei Fecioare”, prin reprezentările Sfintei Maria și a celor opt femei sfinte din zona altarului, dă spațiu exprimării sacralității feminine atemporale, filtrată și intermediată prin creștinism. Sunt rare lăcașurile de cult unde întâlnim atât de multe reprezentări ale unor femei sfinte.
Această energie spirituală a inspirat unele interpretări antropologice din perspectivă feminină, chiar și a legendei Sfântului Ladislau, pe care o regăsim în câteva fragmente de frescă și la Armășeni. Femeia răpită de cuman se eliberează pe sine în prezența eroului salvator, printr-o luptă conștientă de eliberare din captivitatea păgânului.
Povestea locului
Oamenii din Armășeni cântă frumos. Vin cu bucurie la liturghie și, alături de preotul lor, participă la aceasta cântând imnurile și răspunsurile liturgice. O fac cu drag și cu talent. Oamenii care cântă în cor se pregătesc întâlnindu-se pentru repetiții, iar acest lucru face ca liturghiile din biserică să fie prilej de bucurie și apropiere spirituală între toți membrii comunității. Localnicii își respectă cu drag tradițiile, iar una din cele mai importante și mai așteptate sărbători este Încoronarea Sfintei Fecioare Maria, în ultima duminică a lunii august, în fiecare an.
Cu o zi înainte de această mult așteptată sărbătoare se împodobește statuia Sfintei Fecioare Maria cu flori. În ziua următoare, tinerii satului îmbrăcați în port popular aduc statuia Maicii Domnului în procesiune la biserică. Aici, preotul este rugat de una dintre fete să o încoroneze pe Sfânta Fecioară cu o coroană de flori împletită de tineri. După încoronare are loc consacrarea credincioșilor sfintei Fecioare, urmată de procesiunea solemnă pe ulițele satului cu statuia Fecioarei, sătenii fiind îmbrăcați în costume populare.
Reprezentarea legendei Sfântului Ladislau
Bolta tribunei baroce acoperă astăzi o parte semnificativă a suprafeței pictate. Putem distinge doar ultimele scene ale ciclului legendei și anume: tăierea tendonului cumanului și uciderea acestuia. Pe baza acestor fragmente de frescă restaurate în anul 2011, s-a putut stabili că acestea au fost pictate undeva între anii 1410–1420 și sunt opera aceluiași meșter care a realizat și picturile murale de la biserica romano-catolică din Mihăileni și biserica unitariană din Dârjiu.
Experiențe unice
Dacă aveți drum în această zonă, vara sau iarna, merită să vă sincronizați programul cu aceste două mari momente importante din viața comunității locale.
În ultima duminică din luna august are loc Încoronarea Sfintei Fecioare Maria, în cadrul căreia veți fi părtași la o procesiune a credincioșilor din Armășeni în straie de sărbătoare.
Un alt moment special pentru comunitatea de la Armășeni este Crăciunul. Pe baza unui text de teatru scris în dialect local în anul 1920 de câțiva săteni s-a creat un spectacol Bethlen. Spectacolul este jucat de atunci, anual, la sfârșitul Adventului, în ajunul Crăciunului.
Dacă tot vă aflați aici, faceți un popas la frumosul conac Adorján Imre, o adevărată capodoperă a arhitecturii autentice din regiunea văii Fișag, ce prezintă statutul nobililor secui. Aici veți descoperi o gospodărie ce prezintă viața bună de secol XIX, așa cum era ea și vă veți bucura de ospitalitatea gazdelor. La plecare, mergeți și „prin vecini”, purtați de mirosul bunătăților dulci coapte aici.
Facilități
Status
Vizitabil
Acces obiectiv
Bicicletă, la pas, Rutier
Restaurant sau cafenea în incintă
Nu
Grup sanitar în locație sau proximitate
Nu
Bilete
Acces și intrare
Intrare liberă
Ghid turiști
Maghiară
Facilități de acces persoane cu handicap
Nu
Parcare
În proximitate
Wi-Fi
Nu
Custozii își rezervă dreptul de a modifica condițiile de vizitare ale obiectivelor.
Orar
Luni
10:00-15:00
Marți
10:00-15:00
Miercuri
10:00-15:00
Joi
10:00-15:00
Vineri
10:00-15:00
Sâmbătă
10:00-15:00
Duminică
10:00-15:00
Recenzii