Biserica Evanghelică Fortificată Valea Viilor

Vizitabil
Dacă ajungi pe Târnava Mare, la Valea Viilor vei avea parte de o experienţă emoţionantă. O mână de saşi ascultă, înşiraţi pe primele trei rânduri de bănci, predica rostită din amvon de preotul luteran. 
Pășește în locul unde acum aproximativ 800 de ani, sașii, au ridicat o casă a Domnului! Veneau de la mii de kilometri, aduceau cu ei credința și lăstarii de viță de vie.  

La început locul era numit Wurmloch, în germana medievală, însemnând loc cu viermi, iar Baromlaka, în limba maghiară, târgul vitelor. Numele de Valea Viilor a venit odată cu renumele plantațiilor de viță-de-vie care umpluseră dealurile.

N-a trecut mult și, pe același loc, sașii au construit această biserică, mult mai mare, și-n jurul ei, prin anii 1500, au ridicat turnuri și ziduri de apărare. Astfel, a ajuns una dintre cele mai puternice biserici fortificate dintre toate cele construite de saşi. Dovadă că-n ciuda vremurile zbuciumate, și astăzi, ea a rămas la fel. 

Dacă ajungi aici, vei simți că biserica păstrează încă sufletul oamenilor care au construit-o și au apărat-o de-a lungul veacurilor. Parcă auzi aidoma forfota de odinioară, atunci când în Turnul Slăninilor se aducea preparatul afumat. Iar la intrare-n curtea ei, descoperi și un mic muzeu, unde poți admira costume tradiţionale săseşti, fotografii şi alte obiecte donate de membrii comunităţii.

Scurtă incursiune istorică

Pe locul unde a fost construită biserica de azi, a existat o bazilică romanică, amintită la 1414, din care s-au găsit câteva ruine. Cea vizibilă azi, ridicată în stil gotic, datează din secolul al XIV-lea. A fost dedicată inițial sfântului Petre (Sf. Petrus). În timp, după Reformă, nu a mai fost menționat patronul bisericii și denumirea nu s-a mai folosit.

Particularități arhitecturale

Întreaga localitate, păstrează aproape intactă arhitectura tradiţională şi parcelarea iniţială și se află sub protecţia UNESCO, fiind înscrisă pe lista patrimoniului mondial. Aici a fost construită una din cele mai tipice cetăţi săteşti din Transilvania, finalizată spre anul 1520. Cetatea din jurul bisericii urmează un traseu eliptic, fiind iniţial întărită prin patru turnuri scunde de apărare pe fiecare latură. Inscripţia "1501", consemnată pe turnul estic, datează o etapă de construcţie a cetăţii. Zidurile puternice sunt prevăzute cu o înşiruire de arcade, care la nivelul parterului se constituiau în camere de provizii, iar deasupra lor se realiza drumul de strajă.
Zidul fortificației a fost realizat pe la 1500 și ajunge la o înălțime de șase metri. Forma ovală ar putea să fie un indiciu că sașii au folosit o fundație mai veche, al unei alte incinte ce înconjura vechea bazilică.

Comori neprețuite

Din inventarul bunurilor culturale ale bisericii merită semnalată strana din lemn datată în anul 1526 şi baldachinul amvonului din anul 1746.


Ghid Audio

Română
Biserica Evanghelică Fortificată Valea Viilor

Valea Viilor, județul Sibiu

Facilități
Acces și intrare

accesul se face pe bază de bilet.

Parcare

în proximitate

Acces obiectiv

bicicletă, cale ferată, la pas, rutier

Modalități de plată

numerar

Grup sanitar în locație sau proximitate

da

Facilități de acces persoane cu handicap

da

Wi-Fi

da

Status

vizitabil

Bilete

10 lei / pers

Orar

Luni

09:00-12:00

Marți

09:00-12:00

Miercuri

09:00-12:00

Joi

09:00-12:00

Vineri

09:00-12:00

Sâmbătă

09:00-12:00

Duminică

09:00-12:00


Recenzii

Alte obiective din Ruta bisericilor fortificate

Placeholder
Placeholder
Placeholder
0:00
0:00