Ansamblul Bisericii Reformate Șard

Vizitabil
Așezarea apare menționată pentru prima dată într-un document din anul 1238, ca simplă villa. La început, în acest loc s-a ridicat o biserică romanică cu trei nave și o absidă semicirculară, construită la sfârșitul secolului al XIII-lea.

Scurtă incursiune istorică

Biserica din Șard a fost ridicată în stilul unei bazilici romane, având trei nave și o absidă semicirculară, data de finalizare fiind la sfârșitul secolului al XIII-lea. La începutul secolului al XV-lea s-a adăugat un cor gotic poligonal, susținut de contraforturi, un portal pe latura de nord și ancadramente gotice la ferestre. La sfârșitul secolului al XV-lea, biserica a fost fortificată cu ziduri de incintă și un turn de poartă, iar alte transformări semnificative au avut loc mai târziu, în secolele al XVII-lea și al XVIII-lea.

Un aspect distinctiv este reprezentat de un ancadrament încorporat în zidul sudic, pe care este gravat anul 1690. Biserica este înconjurată de o fortificație cu formă circulară neregulată, realizată din piatră brută de râu, având un diametru cuprins între 56 și 60 de metri.

 Înălțimea incintei atinge 6-7 metri, iar zidul are o grosime de 1,10 metri. Un turn de poartă, în stare de ruină, se află în partea de nord. Turnul conservă în prezent vechiul jgheab de piatră la exterior, pe care o hersă aluneca pentru a închide poarta.

Comori neprețuite

Turnul-clopotniță, construit în secolul al XVIII-lea, are patru niveluri și a fost ridicat din cărămidă, în timp ce fundația a fost realizată din piatră de râu și de carieră.

În Șard mai există casa monument a familiei Esterházy, care a schimbat numeroși proprietari, a suferit transformări în timpul comunismului și a revenit proprietarilor după anul 1989. Casa este tipică pentru arhitectura renascentistă târzie transilvăneană de secol al XVII-lea. Pornind de la inscripția „Aici a mâncat pâinea amară a exilului Toldalagi Maria, 1724” există o legendă cum că aceasta ar fi fost exilată aici. Se spune că în nopțile cu lună plină năluca Mariei bântuie prin curtea conacului îmbrăcată în rochie albă.

Dar despre fantome, legende și o biserică ridicată demult, nu poți afla decât dacă mergi până acolo.

Experiențe unice

Șardul se află la doar câțiva km distanță de binecunoscuta localitate Alba Iulia. Aici, vizitatorii au posibilitatea de a descoperi istoria locului care se întinde pe două milenii, cele mai cunoscute ansambluri fiind: castrul roman, cetatea medievală și Cetatea Alba Carolina. Astăzi, Alba Iulia este considerată unul dintre cele mai atractive orașe pentru turiștii din România și străinătate.


Ghid Audio

Română
Ansamblul Bisericii Reformate Șard

Șard, județul Alba

Facilități
Wi-Fi

da

Parcare

proprie

Status

vizitabil

Grup sanitar în locație sau proximitate

nu

Facilități de acces persoane cu handicap

nu

Ghid turiști

română, maghiară

Acces și intrare

intrare liberă

Acces obiectiv

bicicletă, cale ferată, la pas, rutier


Recenzii

Alte obiective din Ruta bisericilor fortificate

Placeholder
Placeholder
Placeholder
0:00
0:00