Ansamblul Abației Sâniob

Închis temporar
Mănăstirea benedictină a fost întemeiată în jurul anului 1084 de însuși regele cavaler Ladislau cel Sfânt. Este renumită pentru că aici s-a aflat timp de câteva secole mâna dreaptă îmbălsămată a Sfântului rege Ștefan, cea mai importantă relicvă a creștinismului medieval din Ungaria. Ea a dat și numele localității Sâniob, Szentjobb, adică Sfânta Dreaptă.

Ansamblul-monument cuprinde reședința abației romano-catolice, biserica abațială, precum și ruinele cetății bastionare din secolul al XVII-lea.
Clădirea abațială a fost ridicată peste bastionul sud-estic al cetății renascentiste și modificată de mai multe ori. Aici au locuit personalități importante, care și-au lăsat amprenta asupra acestui loc. 

Se spune că, după recuperarea din Dalmația a relicvei Sfântului rege Ștefan de către împărăteasa Maria Tereza a Imperiului Habsburgic, în anul 1771, abatele mănăstirii centrale a Ordinului Benedictin a donat bisericii din Sâniob un tablou aurit cu imaginea relicvei pictată pe mătase, cu dedicația olografă a împărătesei.

Povestea mănăstirii benedictine întemeiate de regele Ladislau I.


Conform Legendei lui Hartvik la deschiderea mormântului regelui Ștefan I, în anul 1083, în cadrul procesului de sanctificare dispus de papa Grigore al VII-lea, călugărul canonic Mercurius a fost îndepărtat de lângă cadavru, pentru a se preveni un eventual furt de oseminte. În acel moment, călugărului i-a apărut în față un înger care i-a înmânat mâna dreaptă a defunctului, învelită, cu îndemnul de a o păstra, urmând să deconspire evenimentul doar dacă va veni momentul potrivit. Mercurius a dus relicva în propria sa biserică de pe malul Barcăului, în Bihor și a mărturisit miracolul doar în anul 1084, în momentul vizitei regelui Ladislau I. El l-a convins pe rege de dorința divinității de a fi păstrată relicva în acel loc și regele a întemeiat o mănăstire cu hramul Sfântului Ștefan.

O altă opinie, mai pragmatică, este vehiculată pe baza documentului emis de Regele Ștefan al III-lea, cum că osemintele au fost îndepărtate mai devreme, probabil la începutul anilor 1060, în momentul relocării trupului regelui la Székesfehérvár,  iar canonicul Mercurius ar fi furat dreapta.

Experiențe unice

Biserica mai păstrează și o icoană a Sfintei Fecioare din Brno, o valoroasă piesă de artă, pictată în secolul al XVIII-lea, în fiecare an în luna septembrie, localitatea devine un important loc de pelerinaj.

Pentru relaxare, turiștii mai pot vizita ștrandurile termale de la Sânicolau de Munte și Complexul termal Adorianis din Sarcău, aflate la o distanță de 5 km de Sâniob. Zona este renumită și pentru cramele și pensiunile agroturistice de la Sântimbru, Săcuieni și Marghita.

Ghid Audio

Română
Ansamblul Abației Sâniob

Sâniob, județul Bihor

Facilități
Wi-Fi

nu

Grup sanitar în locație sau proximitate

nu

Restaurant sau cafenea în incintă

nu

Status

închis temporar

Parcare

proprie

Facilități de acces persoane cu handicap

nu

Acces obiectiv

bicicletă, la pas, rutier


Recenzii

Alte obiective din Ruta Sfântul Ladislau pe teritoriul României

Placeholder
Placeholder
Placeholder
0:00
0:00