Construită în anul 1812, Cula Duca se impune prin masivitatea zidurilor și arhitectura de o precizie uluitoare, reprezentând un veritabil reper al stilului arhitectural oltenesc. Plasată în pitorescul sat Măldărești din județul Vâlcea, cula se integrează armonios în Complexul Muzeal Măldărești, împreună cu Casa Memorială I.G. Duca și Cula Greceanu, alcătuind un triunghi al patrimoniului istoric.
Cula fascinează prin geometria sa strălucită, cu ziduri din piatră ce amintesc de vremurile când casele fortificate erau ultimul refugiu în fața amenințării turcilor și a haiducilor. Spre deosebire de alte construcții de acest fel, aici, vei observa cum foișorul, amplu ca dimensiuni, oferă o funcționalitate sporită combinând arhitectura defensivă cu spațiile de locuit, evidențiind astfel dualitatea acestui monument arhitectonic. Încăperile dreptunghiulare, meticulos dispuse pe cele trei niveluri, conferă construcției o soliditate remarcabilă, iar atenția la detalii a meșterilor olteni poate fi admirată în stucaturile cu ornamente florale și cozile de sirene, inspirate din Fiziologul bizantin, care adaugă un plus de farmec.
Scurtă incursiune istorică
I.G.Duca a fost un om politic de o remarcabilă valoare, teoretician al liberalismului și susținător al ideii de progres. El avea să cunoască una dintre cele mai spectaculoase și meritate cariere politice: deputat în parlament la 26 de ani, ministru la 38 de ani și prim-ministru la 54 de ani.
Povestea locului
Conform unei legende locale, Cula Duca a fost construită ca replică a casei părintești a lui Tudor Maldăr, căpitanul oastei lui Mihai Viteazu de către Gheorghiță Măldărescu în anul 1821. Despre Căpitan se zice că s-a îndrăgostit de fiica celui ce îl luase prizonier în Asia iar la scurt timp după ce au fugit împreună, cei doi îndrăgostiți s-au refugiat în casa lui Măldar.
În 1910, I.G. Duca achiziționează această culă și își aduce propria viziune asupra construcției. O amenajează în stil tradițional românesc, decorând interiorul cu obiecte de o eleganță aparte: farfurii lucrate manual, icoane vechi și covoare ce se îmbină într-un ansamblu armonios, dând viață poveștii unui om care și-a lăsat amprenta asupra politicii românești. Mai târziu, a intrat în proprietatea statului în anul 1962, fiind restaurată și transformată în muzeu.
Experiențe unice
Dacă ai ajuns în această zonă minunată trebuie neapărat să vizitezi și Cula Greceanu cea mai veche culă și una dintre cele mai spectaculoase din România. Cula este astfel numită deoarece, la un moment dat, a trecut prin zestre din familia Măldărescu în familia Greceanu. Clădirea este înscrisă în patrimoniul cultural național și face parte și ea din Complexul Muzeal Măldărești.
Vrei să te simți ca în vremurile de altădată? Îți recomandăm să te cazezi la Conacul lui Maldăr, o culă oltenească din sec XVI situată în aceeași comună. Conacul are arcade în stil brâncovenesc, grinzi de lemn, uși și mobilier sculptat și totul decorat cu minunate țesături lucrate manual.
La doar 4 km avem localitatea Horezu, centru ceramic inclus în patrimoniul UNESCO.
Cula Duca reprezintă o filă autentică din istoria României, iar o vizită aici este o imersiune în straturile adânci ale culturii Olteniei.
Hangos útmutató
3D animáció
Virtuális túra
Kapcsolat
Felszereltség
Akadálymentesített hozzáférési lehetőségek
No
Étterem vagy kávézó a helyszínen
No
Parkolás
Own
Sanitare a helyszínen vagy annak közelében
Yes
Fizetési módok
Cash
Hozzáférés és belépés
Accesul este pe bază de bilet
Wi-Fi
Yes
Hozzáférés a turisztikai látnivaló hoz
Bicycle, Walking, By car
Státusz
Látogatható
Turistavezető
Română
Jegyek
Adult: 10 lei/pers | Copii și pensionari: 7 lei/pers | Grupuri (15 persoane +): 7 lei | Ghidaj în limba română: 30 lei
A gondnokok fenntartják a jogot, hogy módosítsák a látogatási feltételeket a látnivalóknál.
Nyitvatartás
hétfő
Zárva
kedd
10:00-18:00
szerda
10:00-18:00
csütörtök
10:00-18:00
péntek
10:00-18:00
szombat
10:00-18:00
vasárnap
10:00-18:00
Értékelések