Situl rural Valea Viilor

Látogatható
Odată ajuns în Valea Viilor, județul Sibiu, lasă-te purtat pe străzile satului să descoperi „frumosul”, în toate formele lui.

Dacă ești explorator din fire, ia la pas împrejurimile sitului rural și observă tot ce are de oferit. Nu mulți sunt cei care mai știu cum era odinioară, care sunt vârstele satului și cum au trecut anii peste comunitatea de aici. E un privilegiu să stai de vorbă cu ei!
 
Pe străzile liniștite ale satului te întâmpină biserica, nucleul aşezărilor întemeiate de coloniştii saşi. Impunătoare ca o catedrală, înconjurată de ziduri de apărare, adăpostind adevărate comori religioase, biserica săsească fortificată din Valea Viilor și întregul sit rural au fost incluse în lista monumentelor UNESCO.

Un rol hotărâtor l-au avut și arhitectura cu specific local, patrimoniul, peisajul cultural, toate definite de convieţuirea, de sute de ani, între saşi, români şi maghiari. 

Valea Viilor avea trei străzi principale, locuite de sași, și o stradă românească. Fiecare stradă a sașilor avea două vecinătăți, iar atunci când aveau nevoie, oamenii se ajutau întotdeauna între ei. Multe dintre gospodării sunt muzee vii unde se găsesc adevărate comori. Casele solide cu porţi masive se înlănţuiesc una după alta, dând impresia unui lung zid de cetate.

Puteți vizita gospodăria permanentă amenajată în vatra satului, precum și micul muzeu al culturii săsești aflat la intrarea în curtea bisericii. La plecare vei lua cu tine experiența vieții de altădată. 

Amplasare geografică

Valea Viilor este situată în Ținutul Târnavelor, în nordul județului Sibiu, pe un drum lateral ce se desprinde din DN14, la o distanța de 15 km de municipiul Mediaș și 50 km de Sibiu.

Prima atestare documentară a localității datează din anul 1305. Iar începând cu anul 1999 întregul sit face parte din lista monumentelor protejate UNESCO.

Experiențe unice

Dacă vrei să afli mai multe despre spiritualitatea locului, fă-ți drum spre cele trei biserici, două aparținând cultului ortodox din cartierul Grui unde s-a născut și ilustrul compozitor Marțian Negrea, precum și Biserica Evanghelică Cetate. Aceasta are un stil unic și o statură impresionantă, un exemplu de arhitectură remarcabilă.

De-a lungul timpului această biserica a suferit diverse modificări și adaosuri construite cu scop defensiv. Privește spre elementele ce întregesc biserica și admiră forma acesteia. Construcția de contraforturi, bolți și o scară în spirală, sigur îți vor capta atenția. De asemenea, biserica adăpostește numeroase elemente artistice și de mobilier, precum altarul baroc datat în anul 1779, baldachinul baroc din anul 1746 și tabernacolul.

Hangos útmutató

Situl rural Valea Viilor

Valea Viilor, județul Sibiu

Felszereltség
Hozzáférés a turisztikai látnivaló hoz

bicycle, by car

Parkolás

in proximity

Státusz

látogatható


Értékelések

Egyéb látnivalók A hagyományos építészetű falvak útvonala

Placeholder
Placeholder
Placeholder
0:00
0:00