Mănăstirea Humor
Mănăstirea Humor este unul dintre cele mai vechi și cunoscute lăcașuri sfinte din Bucovina de sub cer, înconjurată de un sat viu, care o protejează de 500 de ani încoace. Așa a și apărut. Mai întâi ea, mănăstirea, apoi satul în jurul ei.
Aflată pe coama unei coline presărate cu arbori și pajiști, într-un peisaj de-o frumusețe copleșitoare, este una dintre cele mai mari atracții ale acestui colț de țară. Când vei ajunge aici, vei înțelege de ce.
În primul rând te uimește pictura exterioară, dominată de „roşul de Humor”, pe care îl observi mai ales în scena asediului Constantinopolului. Biserica a fost zugrăvită de către Toma din Suceava, Humorul fiind alături de bisericile de la Voroneț și Moldovița mărturii ale neobișnuitului procedeu decorativ apărut în timpul domniei lui Petru Rareș.
Mănăstirea este o bijuterie în sine, o frescă a lumii spirituale românești, fiind una dintre cele mai importante ctitorii ale evului mediu moldovenesc, inclusă pentru valoarea sa culturală şi spirituală în patrimoniul mondial al UNESCO.
Deși face parte din constelația mănăstirilor din Moldova, biserica aceasta se distinge de celelalte. Aici apar, pentru prima dată în arhitectura moldovenească, pridvorul deschis în locul obișnuitului pridvor închis, și tainița, suprapusă încăperii mormintelor.
Naosul are o calotă sferică sprijinită pe un sistem de arce în stil moldovenesc. Încăperea mormintelor are o boltă semicilindrică, iar aici găsim o ușă către scara ce duce într-o încăpere secretă: mai exact „tainița”, unde era ascuns tezaurul bisericii în caz de primejdie, iar între naos și altar se află o catapeteasmă veche, din lemn de tisă.
Astăzi, aici, o mână de maici viețuiesc, se roagă și lucrează între zidurile chiliilor. Iar duminica, încă mai poți să vezi sătenii venind la slujbă în costume populare. Mănăstirea Humor este o corabie care vine din trecut și se îndreaptă spre valurile altor vremuri.
Scurtă incursiune istorică
Construcția Mănăstirii Humorului, așa cum o vedem noi astăzi s-a petrecut în trei etape:
În primele decenii ale secolului al XV-lea, vornicul Ivan a construit o Mănăstire la Humor, iar la 1527 această biserică s-a prăbușit din cauze necunoscute.
În anul 1530, marele logofăt Toader Bubuiog a început construirea unei noi biserici de piatră la vreo 300 m mai spre nord-vest de ruinele vechii biserici, biserică care a dăinuit până în zilele noastre.
Apoi în timpul domniei lui Vasile Lupu, la 1641, mănăstirea a fost înconjurată cu ziduri durabile de piatră și s-a construit un Turn de apărare.
Comori neprețuite
În patrimoniul Mănăstirii Humor se află mai multe obiecte cu valoare documentară și artistică, printre care sunt de menționat următoarele:
- catapeteasma sculptată artistic și aurită. Deasupra sa este o cruce pe care se află următoarea însemnare: „Această răstignire a făcut-o chir Movilă mitropolitul Sucevei, fiind egumen la Humor arhimandritul Anastasie, în zilele domnului Petru Voievod în anul 7098 august 15” (1590). În inscripție se face referire la Gheorghe Movilă (Moghilă), mitropolit al Moldovei (1588-1591, 1595-1600 și 1600-1605), precum și la domnitorul Petru Șchiopul (1574-1577, 1578-1579 și 1583-1591).
- 6 icoane de dimensiuni mari, pictate în secolele XV-XVI. În acestea sunt reprezentați Mântuitorul Hristos Deisis (două), Maica Domnului cu Pruncul (două), Adormirea Maicii Domnului și Sfântul Arhanghel Mihail.
- un jeț domnesc din lemn, datând din secolul al XVI-lea și având pe montanții spetezei câte un cap de bour
- un analoghion pe care se află următoarea inscripție: „L-au făcut Toma Fântânaru și soția sa Boghina la anul 7053 luna septembrie” (1545).
- o cruce mică de lemn, ferecată în argint, cu o inscripție în care se arată că a fost confecționată în anul 1623
Experiențe unice
Odată ajunși aici, la Mănăstirea Humor, turiștii vor găsi și alte obiective de vizitat în apropiere: Mănăstirile Voroneț, Moldovița, Sucevița, Arbore, Putna, Slatina, dar și Cetatea de Scaun a Sucevei, Muzeul Satului Bucovinean din Suceava, Salina Cacica, Muzeul oului încondeiat din Vama (15000 ouă încondeiate), Muzeul obiceiurilor populare din Gura Humorului, Parcul Ariniș din Gura Humorului, Casa memorială Ciprian Porumbescu, etc.
Hangos útmutató
Felszereltség
Státusz
Felújítás alatt, Látogatható
Hozzáférés a turisztikai látnivaló hoz
Bicycle, Railroad, Walking, By car
Turistavezető
Limba română, engleză, franceză
Fizetési módok
Cash
Parkolás
In proximity
Jegyek
Adult: 10 lei/pers | Copii: 5 lei/pers
Hozzáférés és belépés
Accesul se face pe bază de bilet.
Akadálymentesített hozzáférési lehetőségek
No
Wi-Fi
No
Sanitare a helyszínen vagy annak közelében
Yes
A gondnokok fenntartják a jogot, hogy módosítsák a látogatási feltételeket a látnivalóknál.
Nyitvatartás
hétfő
07:00-21:00
kedd
07:00-21:00
szerda
07:00-21:00
csütörtök
07:00-21:00
péntek
07:00-21:00
szombat
07:00-21:00
vasárnap
07:00-21:00
Értékelések