Gospodării tradiționale în localitatea Izvoru Crișului

Látogatható
Menționată pentru prima dată în documente istorice în anul 1276, comuna Izvoru Crișului este un loc de o importanță deosebită în peisajul cultural al județului Cluj. Aici se împletesc cu măiestrie creația artistică populară și arta prelucrării lemnului. 

În acest colț de țară, tradițiile și obiceiurile locale au rezistat neschimbate de-a lungul secolelor, dăruindu-ne o fereastră în timp către zona cunoscută sub numele de Țara Călatei. Amplasată la doar 43 de kilometri distanță de municipiul Cluj-Napoca, drumul până aici face ca explorarea bogăției culturale să fie la îndemâna tuturor.

Arhitectura specifică zonei rurale îți încântă privirea cu elemente din lemn, fundații și podele din piatră cioplită. „Casa învățătorului" din Nearșova, construită în 1918, se remarcă prin arhitectura sa autentică, ce păstrează stilul perioadei, iar casele din Izvoru Crișului și Nearșova, datând din anii 1920-1924, reprezintă adevărate bijuterii ale meșteșugului local, cu elemente sculptate și tâmplărie originală.

Fiecare gospodărie are o poveste, iar porțile sunt intrarea către această lume plină de tradiție și istorie. Pereții caselor construiți din piatră și lemn, târnațurile, prispele și beciurile înalte completează aceste opere de artă arhitectonică. Acoperișurile tradiționale, inițial din paie, au fost înlocuite cu șindrilă și țiglă ceramică.

Călătorind în aceste locuri, vei descoperi nu doar o frântură din istoria județului Cluj, ci vei trăi în mijlocul unui mozaic de tradiții, meșteșuguri și ospitalitate autentică. Bucură-te de fiecare colț de poveste și lasă-te învăluit de farmecul gospodăriilor tradiționale din comuna Izvoru Crișului!

Meșteșuguri specifice

Comuna Izvoru Crişului a fost mereu considerată a fi o veche vatră de civilizaţie şi cultură locală, cu o istorie ce datează de secole. Oamenii harnici au fost inima și sufletul acestei aşezări din județul Cluj. Munca și abnegaţia acestora au dus la dezvoltarea și perfecționarea meșteșugurilor pe meleagurile unde au trăit, continuând tradițiile locale pentru generațiile viitoare, ce la rândul lor vor urma exemplul strămoșilor.

Meşteşugul a fost ridicat la rang de artă artizanală, în timp ce populația locului s-a specializat în modelarea lemnului şi a derivatelor acestuia de-a lungul a sute de ani. Documentele zonei amintesc de localitatea Izvoru Crişului ca și locul unde s-a dezvoltat „industria mică".

Experiențe unice

Dealul Riszeg se găsește în Izvoru Crișului și domină satul. Pe versantul însorit al acestui deal se poate găsi o plantă rară numită Tulichina mică sau Daphne cneorum”. Această plantă a dat și denumirea dealului ce provine din limba maghiară (Riszeg Virag). Tulichina mică este un subarbust de origine mediteraneană ce are frunze verzi tot timpul anului, iar florile sunt de culoare roz, foarte parfumate. Acestea sunt dispuse axial sau în inflorescențe laterale. Înflorește în lunile aprilie-mai și se găsește pe pantele pietroase și calcaroase.

Hangos útmutató

Gospodării tradiționale în localitatea Izvoru Crișului

Izvoru Crișului, județul Cluj

Kapcsolat
0264257140 - Primăria Comunei Izvoru Crișului

Felszereltség
Hozzáférés a turisztikai látnivaló hoz

bicycle, walking, by car

Parkolás

in proximity

Státusz

látogatható


Értékelések

Egyéb látnivalók A hagyományos építészetű falvak útvonala

Placeholder
Placeholder
Placeholder
0:00
0:00