Gospodării tradiționale în localitatea Lelese

Látogatható
Călătorind în ținutul pitoresc al Hunedoarei, pe văile adânci tăiate în munți, vei întâlni case cu „ochii” verzi și socluri de piatră, precum statuile. Sunt casele pădurenilor din Lelese, construite din lemn și piatră, cu ferestre viu colorate și scări trainice. Omul care le locuiește este un om de munte, obișnuit să urce. Casa e luminoasă, căci ușa și ferestrele ei, precum și prispa deschisă, sunt îndreptate spre miazăzi. 

Arhitecți erau localnicii care le ridicau după reguli strămoșești și le dădeau forma cea mai prietenoasă cu natura. Aveau curți generoase unde grădinăreau, țineau animalele și lemnele. 

În interior te vor impresiona țesăturile realizate manual, icoanele, obiectele de artă populară. Toate au făcut din micile încăperi, în care trăiau și trei-patru generații la un loc, un univers blând.

Departe de oraș, în adâncul văilor umbroase dintre munți, satul și oamenii lui și-au putut păstra modul de viață arhaic. Aveau zeci de mori și țesătorii. Aici se practica țesutul „în bâte”, considerat începutul acestui meșteșug. Și astăzi se mai află în stare de funcționare o vâltoare în satul Runcu Mare.

Călătoria până la ei nu e lungă în spațiu, dar este departe în timp. Mergi până acolo și vei avea sentimentul că te-ai întors acasă.

Particularități arhitecturale

Pădurile completează excepțional arhitectura specifică zonei de munte, unde accente de alb și verde înfrumusețează gospodăriile împrejmuite cu gard de nuiele.

În satele pădurenești din tot ținutul comunei Lelese au fost construite case ce se încadrează în trei categorii diferite. Casele vechi construite în secolul al XIX-lea şi prima jumătate a secolului al XX-lea constituie prima categorie, toate casele fiind construite din lemn, în special lemn de stejar. A doua categorie cuprinde modelul de casă din lemn cu două încăperi de locuit, ridicată pe un soclu de piatră. Cea de-a treia categorie cuprinde tipurile de case de influență orăşenească cu trei sau mai multe încăperi, fiind ridicate tot pe soclu de piatră, având pereții din cărămidă făcută manual.

Povestea locului

Renumit din cele mai vechi timpuri prin exploatările miniere a zăcămintelor de fier și de talc, Ținutul Pădurenilor este un loc izolat de agitația de la oraș, comuna Lelese păstrându-și forma arhaică în tot ceea ce o reprezintă. Conexiunea locuitorilor cu  pădurea este eternă, fapt ce este prezent în forma gospodăriilor, portul tradițional, obiceiurile și esența spiritului locuitorilor.

Din componența comunei Lelese face parte și satul Runcu Mare, cel mai lung sat din ținut, situat în adâncul unei văi umbroase, înconjurat în ambele părți de munți foarte înalți. Întinse pe ambele laturi ale teritoriului, pădurile sunt rezervate în special pentru producerea cărbunilor de lemn pentru furnale. Locuitorii satului obișnuiau să își câștige traiul prin munca la furnalele din teritoriu, dar și din vânzarea vitelor la târguri.

Personalități marcante

Printre celebrele personalități ale Ținutului Pădurenilor se numără Petru Poantă, critic literar și eseist, Drăgan Muntean solist vocal de folclor muzical românesc din Ardeal și Rusalin Ișfănoni, care și-a consacrat întreaga viață studierii și valorificării tezaurului de spiritualitate rurală existent de secole în așezările Ținutului Pădurenilor.


Hangos útmutató

Gospodării tradiționale în localitatea Lelese

Runcu Mare, județul Hunedoara

Kapcsolat
0372916266 - Primăria Comunei Lelese

Felszereltség
Státusz

látogatható

Parkolás

in proximity

Hozzáférés a turisztikai látnivaló hoz

bicycle, by car


Értékelések

Egyéb látnivalók A hagyományos építészetű falvak útvonala

Placeholder
Placeholder
Placeholder
0:00
0:00