Fortificația Romană Cetățeaua

Látogatható
Centrul minier de exploatare a aurului Alburnus Maior (Roșia Montană de astăzi) era cel mai important din Dacia romană.
Din acest motiv, romanii construiseră în zonă fortificații cu rol de supraveghere și apărare, una dintre acestea fiind Cetățeaua de la Abrud, datată în secolele II-III d.Hr.

În prezent, mai pot fi observate valul de pământ și șanțul de apărare de pe latura nord-vestică a acestei fortificații romane.

Iar ceea ce în antichitate era un valoros punct de observație, astăzi este un minunat loc de belvedere, care te așteaptă să-l cuprinzi nu numai cu privirea, ci și cu inima!

Particularități arhitecturale

Platoul Cetățuia este situat în sud-vestul orașului Abrud, având dimensiunile de 50 x 40 m. Cercetările arheologice desfășurate aici în anii 1977 și 1978 au evidențiat că fortificația romană era una de tip burgus. Urmând configurația terenului, aceasta avea o formă patrulateră, fiind construită din lemn și pământ. Suprafața ocupată era de aproximativ 2.000 mp.

Valul de pământ avea o înălțime de circa 1,90 m, iar șanțul de apărare era adânc de 1,75 m, prezentând o deschidere de 2,50 m.

Comori neprețuite

Printre artefactele descoperite în cadrul săpăturilor arheologice efectuate în perimetrul fortificației de la Abrud se remarcă o fibulă de bronz cu totul deosebită. 

Fibulele erau obiecte de podoabă folosite în antichitate pentru prinderea veșmintelor. Erau confecționate din metal, unele dintre ele fiind foarte frumos ornamentate. Își găsesc corespondentul în broșele din zilele noastre.

Fibula de la Abrud este considerată unicat în Dacia romană, aceasta fiind prevăzută cu două ace și având piciorul decorat cu motive incizate.
Acest tip de fibule a apărut la sfârșitul secolului I d.Hr., cunoscând o răspândire semnificativă în prima jumătate a secolului următor. Atelierul care le producea se afla în nordul Italiei de astăzi.

Experiențe unice

Dacă vrei să afli mai multe despre exploatările aurifere din zonă, vizitează Cetatea Alburnus Maior, situată pe Dealul Cetății din Roșia Montană. Aici au fost descoperite nu mai puțin de 25 de tăblițe cerate, cea mai însemnată dintre acestea fiind tăblița cu numărul XVIII, care conține prima atestare a așezării antice Alburnus Maior, consemnând data de 6 ianuarie 131 d.Hr. O vei găsi expusă la Muzeul Mineritului din apropierea fostei exploatări miniere, unde se află și alte artefacte descoperite pe teritoriul orașului antic. Tot aici poți vizita fostele galerii romane, cu tuneluri lungi de zeci de kilometri.

Hangos útmutató


3D animáció


Virtuális túra


Fortificația Romană Cetățeaua

Abrud, județul Alba

Felszereltség
Wi-Fi

no

Sanitare a helyszínen vagy annak közelében

no

Akadálymentesített hozzáférési lehetőségek

no

Hozzáférés és belépés

intrare liberă

Státusz

látogatható

Hozzáférés a turisztikai látnivaló hoz

bicycle, walking, by car

Parkolás

in proximity


Értékelések

Egyéb látnivalók A római castrumok útvonala

Placeholder
Placeholder
Placeholder
0:00
0:00