Ulpia Traiana Sarmizegetusa - Intrare Forul Lui Traian

Látogatható
Puține sate din lume adăpostesc ruinele capitalei unei provincii imperiale. Situat în partea de vest a Țării Hațegului, micul sat Sarmizegetusa păstrează vie amintirea trecutului.

Întemeiată între anii 109-110, de către guvernatorul Decimus Terentius Scaurianus, în numele împăratului Traian, Ulpia Traiana Sarmizegetusa a fost capitala temporară a Daciei romane și locul unde își avea sediul procuratorul financiar al provinciei. Mai târziu, Colonia Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa a primit epitetul de metropolis.

Întoarce-te în timp, acum aproape 2000 de ani! Te afli în Forul lui Traian, centrul orașului roman. Intrarea se făcea printr-o poartă monumentală, străjuită de două fântâni publice decorate cu statuile unor zeități romane. În curtea placată cu marmură tronau soclurile statuilor unor împărați ce au jucat un rol în viața orașului sau a provinciei. Din curte se trecea în basilica, flancată de câte un podium (tribunalium) pe care cetățenii își țineau discursurile și unde cei doi magistrați (duumviri) judecau. În curia membrii consiliului orașului dezbăteau chestiunile urbane.

Ruinele încă vorbesc despre arhitectura grandioasă și nivelul avansat al tehnologiei romane.

Povestea locului

Ritualul religios de fondare a orașului roman Colonia Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa este redat de una dintre primele monede bătute în provincia Dacia, un sesterț de bronz. Pe avers putem vedea chipul împăratului Traian, iar pe revers se află, probabil, guvernatorul Decimus Terentius Scaurianus.

 Asemenea lui Romulus, întemeietorul legendar al Romei, reprezentantul împăratului Traian trasează brazda primordială cu un plug la care erau înjugați un bou şi o vacă de culoare albă, cu coarnele împodobite. Astfel a fost marcat simbolic locul unde se vor construi zidurile de incintă ale orașului.

Particularități arhitecturale

Oraşul roman avea o formă dreptunghiulară, cu dimensiuni de aproximativ 600 x 500 m. Zidurile de incintă erau construite din piatră, având o înălțime de circa 5 m. La colțuri se aflau turnuri rectangulare.

Forul era situat la intersecția celor două drumuri principale ale orașului. Intrarea compusă dintr-un arc cu patru deschideri (tetrapylon) asigura trecerea spre curtea acestuia. Pe frontonul porții este posibil să fi existat inscripția ce atestă fondarea forului, care poate fi văzută astăzi la intrarea în Muzeul de Arheologie Sarmizegetusa.

În centrul orașului se aflau nu numai clădiri administrative, ci și o zonă comercială reprezentată de câteva magazine (taberna).

Experiențe unice

O altă construcție monumentală, aflată în afara zidurilor de incintă ale orașului roman, este amfiteatrul. Acesta avea o formă elipsoidală și dimensiuni impresionante. Axele sale au lungimi de 88, respectiv 69 m. În zona centrală a arenei se afla o cameră care adăpostea pegma, o mașinărie care ajuta la producerea de efecte speciale în timpul spectacolelor.

Într-una din sălile Muzeului de Arheologie Sarmizegetusa, vei găsi inscripția care îl menționează pe Caius Valerius Maximus, unul dintre cei care au lucrat cu pegma.

Mai sunt și alte vestigii care merită atenție, așa că te invit să le descoperi chiar tu în situl arheologic Ulpia Traiana Sarmizegetusa.

Hangos útmutató


3D animáció


Virtuális túra


Ulpia Traiana Sarmizegetusa - Intrare Forul Lui Traian

Sarmizegetusa, județul Hunedoara

Felszereltség
Akadálymentesített hozzáférési lehetőségek

no

Wi-Fi

no

Státusz

látogatható

Parkolás

in proximity, own

Fizetési módok

card, cash

Turistavezető

român, englez

Sanitare a helyszínen vagy annak közelében

yes

Jegyek

adult: 14 lei/pers | elevi/studenți/pensionari/persoane adulte cu handicap mediu și ușor: 4 lei/pers

Hozzáférés a turisztikai látnivaló hoz

bicycle, railroad, walking, by car

Látogatási időszak

zilnic, între orele 9:00 – 17:00, pentru muzeul de arheologie | program extins de vară pentru situl arheologic, între orele 8:00 – 20:00

Hozzáférés és belépés

accesul se face pe bază de bilet


Értékelések

Egyéb látnivalók A római castrumok útvonala

Placeholder
Placeholder
Placeholder

Turisztikai látnivalók a környéken

Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
0:00
0:00