Cula Cartianu

Látogatható

Vizitează cula Cartianu, un simbol al sfârșitului de secol XVIII, cea mai mare locuință fortificată din Gorj. Aceasta este considerată una din cele mai valoroase piese arhitecturale ale Patrimoniului Cultural Național și vine în întâmpinarea curiozității tale.

Așa cum vremurile s-au schimbat, la fel și cula Cartianu și-a îmblânzit în timp caracterul de apărare și de supraveghere și s-a transformat în casă de locuit. Gurile de tragere au fost înfundate, ferestrele au fost lărgite și s-au spart noi goluri de uși. Când o vizitezi, astăzi, îi poți admira mai degrabă ținuta de casă boierească a familiei Cartianu. Îți poți imagina „vremurile bune” ale moștenitorilor Cartianu, cu funcții înalte sau aspirații artistice, care primeau vizite vestite și făceau adunări mari, pline de belșug.

Expropriată de comuniști de la proprietarii de drept, cula Cartianu a fost recuperată abia după apusul perioadei comuniste și a fost restaurată sub formă de casă-muzeu începând cu anul 1999. Astăzi aparține Muzeului Județean „Alexandru Ștefulescu” din Gorj și reprezintă un element de patrimoniu foarte valoros, întregit cu o amplă colecție de piese vestimentare foarte vechi, îndeosebi cămăși cu altiță realizate în cromatică specifică Gorjului, costume populare autentice Gorjenești, obiecte tradiționale, tablouri, poze și covoare lucrate în zona.

Încă de la intrare Cula Cartianu te întâmpină cu o „carte de vizită” inedită, în fapt, un album cu altițe autentice din diferite zone ale Gorjului, alcătuit în anul 1993 de Elisabeta Buzerea - cadru didactic din Târgu Jiu și donat muzeului, ca mărturie a frumuseții tradițiilor gorjenești.

Ceea ce poți observa unic la cula Cartianu sunt pridvoarele în stil albanez. O construcție solidă, solitară și unică, care îți vorbește de alte vremuri și te apropie de ele. Un mix între istoria boierilor casei și tradiția locală.

Particularități arhitecturale

Cu un aspect pitoresc, conferit de scările de lemn și cerdacurile ce o înconjoară, cula este situată în proximitatea văii pârâului Cărtior, nu departe de Valea Jiului. Aceasta a fost edificată de Ceaușu Cartianu la sfârșitul secolului al XVIII-lea și a avut inițial configurația unei cule. De-a lungul timpului a suferit mai multe modificări, transformându-se ulterior într-o construcție de tip casă, așa cum se prezintă și în prezent.

Povestea locului

Familia Cartienilor are o istorie interesantă, care se împleteşte cu istoria casei. Aceștia s-au implicat în vremuri istorice de revoltă, punându-și casa la dispoziție pentru acele întâlniri secrete între Tudor Vladimirescu, panduri și susținători ai revoluției de la 1821.

Datorită conexiunilor pe care le aveau în rândul oamenilor influenți ai vremii, persoane importante i-au trecut pragul, precum Regele Carol al II-lea, prim-ministrul liberal Gheorghe Tătărăscu, scriitorul Barbu Ştefănescu-Delavrancea.

În fiecare vară, casa se umplea de rude şi prieteni primiți cu drag. Însăși Maria Lătărețu, numita și „privighetoarea Gorjului”, era invitată de seama la petrecerile de la Casa Cartianu.

Experiențe unice

Odata ajuns în această zonă minunată, trebuie neapărat să vizitezi:

  • Biserica „Sf. Apostoli”, sat Cartiu, comuna Turcinești. Aici, în anul 1817, Pătru Cartianu a ctitorit în localitate biserica din zid cu hramul „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”. Biserica păstrează în pronaos fresca originară din 1817 cu portretele ctitorilor.
  • Biserica de lemn „Adormirea Maicii Domnului”, sat Horezu, comuna Turcinești
  • Biserica de lemn din Horezu, comuna Turcinești. Construită în anul 1814, biserica are formă de navă, cu un turn-clopotniță deasupra pronaosului și absida altarului nedecroșată, poligonală, cu cinci laturi.
Muzeul arhitecturii populare din Gorj, sat Curtișoara. Inaugurat în anul 1975, muzeul şi-a îmbogăţit permanent colecţia de patrimoniu, constituind un sprijin important pentru cei interesaţi de lumea satului, în general, şi de cultura populară gorjenească, în special.


Hangos útmutató


3D animáció


Virtuális túra


Cula Cartianu

Cartiu, județul Gorj

Felszereltség
Wi-Fi

yes

Jegyek

adult: 10 lei/pers | elevi, studenți: - 5 lei/pers

Hozzáférés és belépés

accesul este pe bază de bilet.

Akadálymentesített hozzáférési lehetőségek

no

Sanitare a helyszínen vagy annak közelében

yes

Parkolás

in proximity

Étterem vagy kávézó a helyszínen

no

Státusz

látogatható

Hozzáférés a turisztikai látnivaló hoz

bicycle, walking, by car

Fizetési módok

cash


Értékelések

Egyéb látnivalók A tornyok útvonala

Placeholder
Placeholder
Placeholder
0:00
0:00