Cetățuia Cluj-Napoca

Látogatható
Urcând pe Cetățuia Clujului, vei descoperi nu numai un colț superb de natură și un încântător punct de belvedere, ci și un loc însemnat din istoria Transilvaniei. 

Povestea locului se împletește cu cea a fortificației de tip Vauban, construită de habsburgi în perioada 1715-1735, pe baza proiectelor elaborate de către arhitectul militar Giovanni Morando Visconti. Fortificația era destinată adăpostirii soldaților armatei imperiale și urma să asigure controlul asupra importantului centru urban care era Clujul veacului al XVIII-lea. În același timp, poziția sa era ideală pentru supravegherea căii de comunicație ce urmărea cursul Someșului.

Citadela avea formă de stea, fiind prevăzută la colțuri cu cinci bastioane. Pe latura de vest se afla un ravelin, un element de fortificare asemenea unui bastion avansat. Drumul principal de acces venea dinspre nord, trecând prin poarta principală (Poarta Vieneză). 

În incinta fortificației se aflau: clădirea comandamentului, cazarma, pulberăria, arsenalul, depozitul de arme, depozitul de cereale, brutăria și fântâna.

Astăzi, din vechiul ansamblu s-au păstrat o serie de elemente de fortificație, iar pe platou clădirile celor trei porți, alături de alte două din incintă. 
Cetățuia Clujului reprezintă cel mai timpuriu exemplu de arhitectură barocă laică păstrat în Transilvania.

Scurtă incursiune istorică

De-a lungul timpului, ansamblul și-a păstrat destinația cazonă, dar și-a pierdut treptat importanța strategică.

Între anii 1834-1836 a fost inaugurată o nouă cazarmă, destinată să adăpostească circa 500 de soldați, în vecinătatea laturii de est a vechilor ziduri medievale. Cetățuia a continuat să funcționeze, îndeplinind și rolul de închisoare militară. Până în anul 1966, clădirile vechii redute habsburgice au devenit sediul succesiv al mai multor unități militare.

Transformări importante în configurația ansamblului au survenit la începutul anilor ’70, prin construirea Hotelului Belvedere.

Personalități marcante

La Cetățuia a fost întemnițat și executat la 11 mai 1849 pastorul sas Stephan Ludwig Roth, istoric, umanist progresist, reprezentant de frunte al intelectualității săsești, militant pentru drepturile sașilor și românilor, unul dintre eroii Revoluției pașoptiste. O placă comemorativă aflată pe fațada uneia din clădirile vechiului ansamblu al Cetățuii amintește trecătorilor de martiriul său.  

Merită amintit că, în aceeași perioadă, s-a aflat în detenție în același loc și viitorul mare botanist ardelean Florian Porcius, alături de mulți alți revoluționari români și sași. 

Experiențe unice

Situat pe malul stâng al Someșului Mic, Parcul Cetățuia îți oferă o panoramă spectaculoasă asupra Clujului.

De aici poți porni la pas spre centrul orașului, într-un circuit al muzeelor clujene, renumite pentru valoroasele colecții de istorie, artă, etnografie, științele naturii. Îți recomandăm să vizitezi Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, Muzeul de Artă sau Muzeul Etnografic al Transilvaniei. O plimbare prin Grădina Botanică „Alexandru Borza” va desăvârși experiența ta de călătorie.

Și nu uita că te afli într-un oraș cu o intensă viață culturală și sportivă, în care oferta de evenimente acoperă toate preferințele.


Hangos útmutató


3D animáció


Virtuális túra


Cetățuia Cluj-Napoca

Str. Călărașilor, Cluj-Napoca 400394, Romania

Felszereltség
Parkolás

In proximity

Akadálymentesített hozzáférési lehetőségek

No

Sanitare a helyszínen vagy annak közelében

No

Hozzáférés és belépés

Intrare liberă

Wi-Fi

No

Hozzáférés a turisztikai látnivaló hoz

Bicycle, Walking, By car

Státusz

Látogatható


A gondnokok fenntartják a jogot, hogy módosítsák a látogatási feltételeket a látnivalóknál.


Értékelések

Egyéb látnivalók A várak útvonala

Placeholder
Placeholder
Placeholder

Turisztikai látnivalók a környéken

Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
0:00
0:00