Cetatea Dacică De La Căpâlna

Látogatható
Te-ai întrebat vreodată de ce Herodot, părintele istoriei, îi considera pe geți „cei mai viteji și mai drepți dintre traci”? 
O incursiune la Cetatea de la Căpâlna îți oferă ocazia să îi cunoști mai bine pe acești strămoși legendari. O găsești pe Dealul Cetăţii, pe malul stâng al Sebeşului. Ca să ajungi aici, vei urca la peste 600 m altitudine. Copacii marcați cu cruce roșie și triunghi albastru îți vor fi tovarăși de drum.

Ridicată la mijlocul secolului I î.Hr., în vremea lui Burebista, fortificația a avut un rol important în sistemul dacic de apărare. Ruinele îți dezvăluie ingenioasa tehnică de construcție murus dacicus, dar și gândirea strategică a strămoșilor noștri.

Descoperă măreția unui moment din trecutul îndepărtat, în mijlocul unui peisaj impresionant!

Scurtă incursiune istorică

Cetatea dacică de la Căpâlna este inclusă în patrimoniul mondial UNESCO, reprezentând un punct strategic important în sistemul defensiv dac. Rolul său era acela de apărare împotriva romanilor, făcând parte din rândul fortificaţiilor ce protejau Sarmizegetusa, capitala regatului dac. Cercetările arheologice au dezvăluit că cetatea avea mai degrabă un caracter militar decât civil, fiind folosită ca loc de refugiu şi în secolele ce au urmat.

Cetatea a supraviețuit doar o perioadă scurtă, de aproximativ 50 de ani, fiind asediată de către romani, în timpul celor două războaie dacice. În ultimul război daco-roman, care a avut loc în anii 105-106 d.Hr., cetatea a fost incendiată, fiind distrusă în totalitate.

Comori neprețuite

La Căpâlna s-au descoperit vestigii antice neprețuite, cum ar fi monede romane, piese de scut dacic, arme, vase, unelte și podoabe. Dintre podoabe, menționăm doi cercei şi un colan cu pandantive din aur, care au fost scoase la iveală de către căutătorii de comori.

Săpăturile arheologice au scos la lumină și materiale medievale, având în vedere că ruinele fortificației au fost utilizate drept post de observație în perioada Evului Mediu. 

Obiectele descoperite la Căpâlna sunt expuse în prezent la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia, precum și la Muzeul din Sebeş, unde pot fi admirate și studiate îndeaproape. 

Experiențe unice

Festivalul Cetăţilor Dacice are loc anual, iar o dată la 4 ani, prin rotație, acesta ajunge și în comuna Săsciori, fiind organizate diverse activităţi în jurul sitului monument UNESCO. 

Dacă ești pasionat de istorie, ruinele Cetăţii medievale de la Săsciori, ridicată cel mai probabil în sec. al XII-lea, sub numele de Castrum Petrii, și Cetatea de pământ de la Laz din sec. VIII-IX, te așteaptă să le descoperi.

Dintre atracțiile zonei merită amintite și Casa Stancu din Loman, Casa memorială „Maria Poenariu” din Laz, stâlpii funerari din satul Loman, dar și elementele de tehnică populară, cum este moara cu piuă de la Laz, încă funcţională.

Hangos útmutató


3D animáció


Virtuális túra


Cetatea Dacică De La Căpâlna

Căpâlna, județul Alba

Felszereltség
Akadálymentesített hozzáférési lehetőségek

no

Sanitare a helyszínen vagy annak közelében

no

Látogatási időszak

accesul este liber, 24/24.

Étterem vagy kávézó a helyszínen

no

Wi-Fi

no

Hozzáférés a turisztikai látnivaló hoz

bicycle, walking

Parkolás

in proximity

Hozzáférés és belépés

intrare liberă

Státusz

látogatható


Értékelések

Egyéb látnivalók A várak útvonala

Placeholder
Placeholder
Placeholder
0:00
0:00