Cetatea Costești-Cetățuie

Látogatható
Cetatea Costești-Cetățuie, considerată cea mai veche fortificație din Munții Orăștiei, îți oferă prilejul unei călătorii fascinante în trecutul străvechi al Daciei.

În secolul I î.Hr., aici a funcționat, cel mai probabil,  prima capitală a regatului dacic înființat de Burebista. Ulterior, Cetatea Costești-Cetățuie a reprezentat un important punct strategic de apărare a căii principale de acces spre Sarmizegetusa Regia. Astăzi, ruinele sale vorbesc vizitatorilor despre măreția și rezistența poporului dac în fața incursiunilor romane.

Dealul Cetățuia, ales cu înțelepciune, oferea o vizibilitate perfectă spre Valea Mureșului. În plus, locul beneficia de o apărare naturală foarte bună prin pantele abrupte din partea superioară a dealului.

Ruinele vechilor turnuri, zidurile din blocuri masive de calcar și platformele de luptă îți dezvăluie ingeniozitatea constructorilor din acele vremuri. Cele patru temple patrulatere aflate în incinta fortificaţiei sau în apropierea acesteia conturează imaginea unei civilizații superioare și a complexității spiritualității dacice.

Ajuns aici, vei fi convins că ai atins nu numai o interesantă destinație turistică, ci și o piesă reprezentativă din tezaurul strămoșilor daci. 
Îndrăznește să cunoști mai mult, mergând pe firul istoriei!

Particularități arhitecturale

Lucrările de construcție ale cetății Costești-Cetățuie s-au desfășurat între sfârşitul secolului al II-lea î.Hr. şi începutul secolului al II-lea d.Hr.
Tehnica de construcție a zidurilor este de tip elenistic. Zidurile erau realizate din blocuri de calcar dispuse în rânduri orizontale succesive. Cele două paramente erau legate între ele cu bârne din lemn, care erau fixate la capete în lăcaşuri numite babe. Între ele se afla o umplutură din pământ bătut și piatră. La construcția zidurilor au participat probabil meşteri greci.

Comori neprețuite

Dintre artefactele descoperite la Costești-Cetățuie menționăm doar câteva: obiecte ceramice, greutăți pentru războiul de țesut, fusaiole, unelte de fier utilizate la muncile agricole, dar și în atelierele de tâmplărie și făurărie, arme și piese de harnașament. Nu lipsesc podoabele confecționate din argint sau bronz și nici imitațiile locale după monedele romane sau grecești.

În afara obiectelor manufacturate local, s-au descoperit și produse de import, cum ar fi recipientele sau piesele de mobilier din bronz, provenind în mare măsură din spațiul mediteraneean.

Dacă vrei să vezi câteva dintre artefactele descoperite la Costești-Cetățuie, vizitează Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva.

Experiențe unice

Aflată la o altitudine de 705 m, fortificația de la Costești-Blidaru este mai greu accesibilă, dar nu imposibil de „cucerit”. Urcușul durează circa o oră, dar ajuns la cetate nu vei regreta efortul depus. Vei descoperi o arhitectură militară extrem de riguroasă și o tehnică originală de construcție a zidurilor, cunoscută sub numele de murus dacicus.

La aproximativ 20 km de Costești se află Sarmizegetusa Regia, capitala regatului dacic, unde vei fi surprins de arhitectura religioasă monumentală din zona sacră.

Dacă ai vizitat deja așezarea de la Grădiștea de Munte, îndreaptă-te spre Orăștie și fă un popas în Centrul istoric al orașului.

Hangos útmutató


3D animáció


Virtuális túra


Cetatea Costești-Cetățuie

Orăștioara de Sus, județul Hunedoara

Felszereltség
Státusz

látogatható

Hozzáférés a turisztikai látnivaló hoz

bicycle, walking, by car

Parkolás

in proximity

Sanitare a helyszínen vagy annak közelében

no

Látogatási időszak

accesul este liber 24/24

Wi-Fi

no

Hozzáférés és belépés

intrare liberă

Akadálymentesített hozzáférési lehetőségek

no


Értékelések

Egyéb látnivalók A várak útvonala

Placeholder
Placeholder
Placeholder
0:00
0:00