Castrul Drobeta

Látogatható
Câți dintre voi nu au auzit de Podul roman de la Drobeta, construit peste Dunăre, după planurile faimosului arhitect Apollodor din Damasc? Aflați că această construcție grandioasă a antichității a fost ridicată între anii 103-105 d.Hr., din ordinul împăratului Traian.

În jurul impresionantului pod s-au dezvoltat castrul roman, amfiteatrul și termele romane, ale căror vestigii pot fi văzute astăzi în incinta Parcului arheologic Drobeta. 

Castrul de la Drobeta a fost construit în perioada dintre cele două războaie dacice (103-105 d.Hr.), având rolul de a proteja o zonă strategică vitală pentru Imperiul Roman. Fortificația are un plan dreptunghiular și dimensiunile de 123×137,50 m, fiind orientată nord-sud. 

O excepție de la regulile arhitecturii militare romane o constituie faptul că porta praetoria se găsește pe latura de sud, spre Dunăre, o posibilă explicație având legătură, probabil, cu misiunea garnizoanei de aici - aceea de apărare a podului. O altă curiozitate o constituie perfecta simetrie, jumătatea de vest a castrului fiind practic copia în oglindă a jumătății de est.

Castrul roman de la Drobeta a fost semnalat de Luigi Ferdinando Marsigli încă din anul 1689. Primele cercetări au fost întreprinse de Cezar Bolliac, apoi de arheologul francez G. Boissière, acesta precizând cele trei faze principale ale castrului: traianică, constantiniană și romano-bizantină.

Particularități arhitecturale

În zona centrală a castrului se găsea clădirea comandamentului (principia). Curtea interioară a acesteia era pavată în totalitate, fiind mărginită lateral de două portice. Intrarea în basilica se făcea prin trei deschideri cu arce, care se sprijineau pe patru baze de coloane. La extremitatea nordică a edificiului se afla încăperea sacră, unde se păstrau stindardele, precum și imaginile sacre ale împăratului și familiei domnitoare.  

În interiorul fortificației au mai fost identificate camere pentru arme, magazii de alimente, birouri, locuințe ale ofițerilor și soldaților, precum și alte edificii.

Ieșirea spre podul lui Traian și spre portul militar era protejată de două ziduri paralele, aflate pe laturile de vest și est.

Scurtă incursiune istorică

Cea mai semnificativă refacere a castrului de la Drobeta are loc la începutul secolului al IV-lea și corespunde domniei împăratului Constantin cel Mare (306-337 d.Hr.) sau a urmașilor acestuia. 

Barăcile soldaților sunt dispuse în formă de cruce. Complexul de pavilioane cuprindea 84 de camere, așezate de-a lungul drumurilor ce se întretăiau în mijlocul fortificației.

Turnurile de interior sunt înlocuite de turnurile exterioare, de tip evantai (sector de cerc). De o parte și de alta a porții sudice se construiesc două turnuri exterioare, care aveau jumătatea de nord de formă rectangulară, iar cea de sud semicirculară. 

Comori neprețuite

Prezența ruinelor Podului lui Traian conferă caracter de unicitate mondială sitului de la Drobeta. A fost unul dintre cele mai mari poduri construite în antichitate, cu o lungime totală de 1.134,9 m, înălțimea de 18,6 m și dimensiunile picioarelor de 33x19 m.

Amfiteatrul roman de la Drobeta este a patra construcție de acest gen descoperită până în prezent pe teritoriul fostei provincii romane, alături de cele de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa, Micia și Porolissum.

Din ansamblul arheologic de la Drobeta fac parte și termele romane, care din punct de vedere al mărimii și complexității se situează pe locul al doilea în Dacia, după cele de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa.

Hangos útmutató


3D animáció


Virtuális túra


Castrul Drobeta

Strada Independenței, Drobeta-Turnu Severin, Romania

Felszereltség
Fizetési módok

Card, Cash

Turistavezető

Român, Englez

Kontakt

Státusz

Látogatható

Hozzáférés a turisztikai látnivaló hoz

Bicycle, Walking, By car

Akadálymentesített hozzáférési lehetőségek

Yes

Wi-Fi

Yes

Parkolás

In proximity

Sanitare a helyszínen vagy annak közelében

Yes

Hozzáférés és belépés

Acces pe bază de bilet.

Jegyek

Adult: 8 lei | Copil, elev, student: 2 lei | Pensionar: 4 lei (reducere de 50%) | Acces gratuit pentru preșcolari (până la 7 ani) și persoanele cu handicap.


A gondnokok fenntartják a jogot, hogy módosítsák a látogatási feltételeket a látnivalóknál.

Nyitvatartás

hétfő

Zárva

kedd

09:00-16:00

szerda

09:00-16:00

csütörtök

09:00-16:00

péntek

09:00-16:00

szombat

09:00-16:00

vasárnap

09:00-16:00


Értékelések

Egyéb látnivalók A római castrumok útvonala

Placeholder
Placeholder
Placeholder

Turisztikai látnivalók a környéken

Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
0:00
0:00