Castrul Roman de la Hinova

Látogatható
Castrul roman de la Hinova se numără printre cele mai reprezentative construcții militare de pe limesul dunărean, parte a sistemului de fortificații care veghea asupra graniței de nord-est a Imperiului Roman.

Vei descoperi ruinele sale pe malul stâng al Dunării, la nord de localitatea Hinova, lângă un fost pichet de grăniceri. Construit la sfârșitul secolului al III-lea d.Hr., castrul roman avea rolul de a asigura controlul asupra bătrânului Danubius, dar și a accesului către Dacia Ripensis. 

Distrus în anii 378-379 și refăcut ulterior, castrul a existat până la începutul secolului al V-lea, fiind o dovadă a continuității de locuire în zona Daciei Dunărene.

Deschide și tu o fereastră către măreția trecutului, printr-o călătorie de poveste pe frumoasele meleaguri mehedințene!

Particularități arhitecturale

Castrul roman de la Hinova are un plan dreptunghiular, cu dimensiunile de 45,85 × 39,80 m, ocupând o suprafață de aproximativ 1.825 mp. În construcția zidului de apărare erau înglobate șapte turnuri de formă patrulateră. Poarta de acces se afla pe latura sudică a fortificației, fiind flancată de două turnuri dreptunghiulare.

Datele arheologice indică prezența unui număr de 16 încăperi, care serveau ca locuințe pentru soldați și personalul castrului, unele fiind folosite ca depozite de arme.

Singura locuință individualizată în castru este cea a comandantului, care avea dimensiunile de 5 x 3,45 m. În incinta fortificației se mai aflau, probabil, adăposturi pentru animale, precum și un depozit de alimente.

Comori neprețuite

În anul 1980, în urma săpăturilor arheologice efectuate în perimetrul castrului de la Hinova, a ieșit la iveală un impresionant tezaur preistoric, care conține nu mai puțin de 9.639 piese de aur, constând în obiecte de podoabă, cu o greutate totală de aproape 5 kilograme. Acestea dezvăluie un simț artistic ieșit din comun al meșterilor creatori, dar și nivelul avansat al metodelor de prelucrare a aurului la vremea aceea. 

O replică a valorosului tezaur strălucește astăzi în cadrul expoziției permanente a Secției Istorie-Arheologie a Muzeului Regiunii Porților de Fier din Drobeta-Turnu Severin.

Experiențe unice

Dacă iubești istoria, îți recomandăm să vizitezi Drobeta-Turnu Severin în perioada celor două mari evenimente organizate aici: Festivalul Daco-Roman Drubeta și Festivalul Medieval al Cetății Severinului. Vei asista la parade, antrenamente și demonstrații militare, vei cunoaște momente interesante din istoria strămoșilor și vei putea participa la atelierele și concursurile propuse de organizatori. Toate acestea, într-o atmosferă de muzică, dans, jocuri și voie bună.

Cu muzica și dansul te vei întâlni și în cadrul evenimentului Severinul Estival. 


Hangos útmutató


3D animáció


Virtuális túra


Castrul Roman de la Hinova

DN 56A, Hinova, județul Mehedinți

Felszereltség
Hozzáférés a turisztikai látnivaló hoz

Bicycle, Walking, By car

Parkolás

In proximity

Státusz

Látogatható

Hozzáférés és belépés

Intrare liberă

Wi-Fi

No

Akadálymentesített hozzáférési lehetőségek

No

Sanitare a helyszínen vagy annak közelében

No


A gondnokok fenntartják a jogot, hogy módosítsák a látogatási feltételeket a látnivalóknál.


Értékelések

Egyéb látnivalók A római castrumok útvonala

Placeholder
Placeholder
Placeholder

Turisztikai látnivalók a környéken

Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
0:00
0:00