Castrul Roman De La Bologa

Ideiglenesen zárva Felújítás alatt
Castrul auxiliar de la Bologa a fost cea mai vestică fortificație romană de pe frontiera Daciei Porolissensis. 

Construit imediat după cucerirea romană, în timpul domniei împăratului Traian (106-117 d.Hr.), castrul a jucat un rol important în monitorizarea accesului dinspre vestul provinciei Dacia.

Pe durata existenței sale, au fost identificate trei faze de construcție. De la o primă fortificație cu incinta de val de pământ și palisade de lemn, castrul s-a extins, fiind edificat în piatră între mijlocul secolului al II-lea și începutul secolului al III-lea d.Hr. 

În istoria sa au fost consemnate evenimente semnificative, unul dintre acestea fiind vizita împăratului Caracalla din anul 214 d.Hr. 
În prezent, castrul auxiliar de la Bologa este considerat unul dintre cele mai bine conservate situri arheologice de acest gen din România.

Particularități arhitecturale

În interiorul fortificației au fost evidențiate: clădirea comandamentului (principia), reședința comandantului (praetorium), grânare (horrea) și barăci. 

Din curtea principiei se trecea într-o sală acoperită (basilica), care avea cel puțin un tribunal pe lateral. Cele 4-5 încăperi din spate erau destinate probabil administrației, cea din centru servind drept sanctuar al stindardelor trupei.

Praetoriumul are planul tipic al unei case mediteraneene, cu o curte centrală, prevăzută cu portic pe toate laturile. Încăperile de pe laturile de est și parțial de sud au sistem de încălzire pe sub podea (hypocaustum).

Comori neprețuite

 Descoperirile arheologice făcute în perimetrul castrului auxiliar de la Bologa sunt impresionante.

 Dintre artefactele corespunzătoare primei faze a castrului amintim: denarii republicani sau emiși de împărați de secol I (Nero, Otho), ceramica de lux (terra sigillata), precum și țiglele ștampilate. 

În reședința comandantului (praetorium), materialul arheologic variază considerabil, de la bijuterii din metale prețioase la piese de îmbrăcăminte și harnașament, destul de mult armament și echipament militar, vase de metal și sticlă, dar și fragmente de fereastră, unice până acum în Dacia.

Experiențe unice

La Bologa, în apropierea ruinelor castrului roman, vei descoperi una dintre cele mai frumoase cetăți medievale din Transilvania. Urcând la nivelul superior al donjonului circular al cetății, vei fi răsplătit cu o încântătoare panoramă a văii Crișului Repede.

La scurtă distanță se află Moara de apă de la Bologa, una dintre cele mai vechi din județul Cluj. La moară funcționează și o vâltoare, un dispozitiv format dintr-o cuvă mare de lemn, în care forța apei contribuie la curățarea hainelor, cergilor și covoarelor. Iar proprietara, doamna Floarea Geran, te întâmpină veselă și primitoare, pentru a-ți împărtăși din experiența morarilor de altădată.

Hangos útmutató


3D animáció


Virtuális túra


Castrul Roman De La Bologa

Bologa, județul Cluj

Felszereltség
Wi-Fi

No

Sanitare a helyszínen vagy annak közelében

No

Parkolás

In proximity

Étterem vagy kávézó a helyszínen

No

Akadálymentesített hozzáférési lehetőségek

No

Hozzáférés a turisztikai látnivaló hoz

Bicycle, Walking, By car

Hozzáférés és belépés

Intrare liberă

Státusz

Ideiglenesen zárva, Felújítás alatt


A gondnokok fenntartják a jogot, hogy módosítsák a látogatási feltételeket a látnivalóknál.


Értékelések

Egyéb látnivalók A római castrumok útvonala

Placeholder
Placeholder
Placeholder

Turisztikai látnivalók a környéken

Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
0:00
0:00