Biserica De Lemn „Sfinții Trei Ierarhi” Din Goiești, Alba

Látogatható
Ai fost vreodată la munte sus, la Vidra de Sus? O să-ți amintești celebrul cântec dacă pornești prin Munții Apuseni și ai ocazia să vizitezi biserica de lemn cu hramul „Sfinții Trei Ierarhi” din Goiești. Este considerată cea mai frumoasă biserică a Transilvaniei și unul dintre cele mai valoroase monumente de arhitectură religioasă din România. 

Monumentul impresionează mai ales prin valoarea excepțională a picturii interioare și a icoanelor. Pictura, realizată în 1791, este opera lui Simion Silaghi din Abrud, supranumit „Zugravul Apusenilor”. Naturalețea personajelor, culorile ce se îmbină armonios, dar și unitatea și coerența scenelor reprezentate fac din biserica de lemn din Goiești o adevărată capodoperă a artei populare românești.

Vei poposi prima dată în pridvor, unde vei descoperi icoanele și chiar o frumoasă poezie dedicată bisericuței. Se spune că aici, pe vremuri, moţii îşi curăţau sau îşi schimbau încălțările prăfuite atunci când coborau de pe munte, la slujba de duminică și în zilele de sărbătoare.

Vizitând bisericuța din Goiești, te vei simți și tu ca într-o zi de sărbătoare. Și pentru că te afli pe tărâmul Apusenilor, între Muntele Găina și Peștera Scărișoara, te poți bucura de o călătorie minunată!

Particularități arhitecturale 

Ridicată pe o temelie din bolovani de piatră de râu, biserica are un plan dreptunghiular și o turlă despre care se crede că ar fi cea mai înaltă din zona munților Apuseni.

Edificiul este compartimentat conform unui obicei al acestor locuri, astfel încât „biserica bărbaților” se află în partea din față a lăcașului, iar „biserica femeilor” în partea din spate, aici locul fiind mai întunecat și mai îngust. Cele două încăperi sunt despărțite de un perete din lemn care are două deschizături, ca niște ferestre. Intrarea în biserică a femeilor şi a bărbaţilor se face și ea separat, pe două uși diferite.

La interior, „biserica femeilor” este acoperită de un tavan drept, iar deasupra naosului și a altarului se află bolți semicilindrice. 

Comori neprețuite

Printre elementele din biserică ce prezintă o valoare artistică inestimabilă trebuie menționate pictura interioară, precum și icoanele împărătești, toate datând din secolul al XVIII-lea.

De asemenea, candelabrul de lemn din anul 1791 este și el o piesă ce prezintă un interes ridicat, alături de cărțile vechi de sute de ani, de toaca din fier a bisericii și de clopotele turnate la Sibiu în anul 1923. 

Experiențe unice

 Ajuns în Munții Apuseni, ai ocazia să explorezi o natură sălbatică, impresionantă prin peisajele spectaculoase. Îți recomandăm doar câteva dintre aceste frumuseți: Cheile Văii Morii, Cascada Pișoaia, Peștera Ghețarul de la Scărișoara, dar și Dealul cu Melci, unde se află cochilii de melci pietrificate, având o vechime de nu mai puțin de 65-70 de milioane de ani. 

Iar cei care doresc să afle mai multe despre „Crăișorul Munților”, Avram Iancu, pot vizita Biserica din Vidra unde a fost botezat și Complexul Muzeal Avram Iancu, unde se află casa în care a trăit eroul moților. 


Hangos útmutató

Biserica De Lemn „Sfinții Trei Ierarhi” Din Goiești, Alba

Goiești, județul Alba

Felszereltség
Látogatási időszak

biserica se deschide la cerere.

Hozzáférés és belépés

intrare liberă

Státusz

látogatható

Akadálymentesített hozzáférési lehetőségek

no

Hozzáférés a turisztikai látnivaló hoz

bicycle, walking, by car

Sanitare a helyszínen vagy annak közelében

yes

Turistavezető

român, englez, francez

Wi-Fi

yes


Értékelések

Egyéb látnivalók Fatemplomok útvonala

Placeholder
Placeholder
Placeholder
0:00
0:00