Gospodării tradiționale în localitatea Biertan

Besuchbar
Iată-ne în Biertan, una dintre primele comune atestate oficial în Ardeal și poate cea mai fermecătoare, inclusă în Patrimoniul mondial UNESCO alături de biserica fortificată din localitate, unica cetate din Transilvania cu trei rânduri de ziduri de apărare.

Imediat ce pășești în localitate, vei remarca modul în care satul și-a păstrat farmecul de demult: case vechi bine conservate, construite în stil baroc transilvănean, cu ziduri groase, porți înalte, fundații de piatră, cărămidă aparentă și acoperișuri înclinate învelite cu țiglă solzi. Vei observa că majoritatea sunt frumos decorate cu fațade în culori pastel și ornamente florale, desene geometrice sau motive viticole. Toate îți fură ochii, iar împreună compun un cadru autentic unic, ce valorifică tradiția în formele cele mai pure.

Plimbându-te pe străduțele înguste vei constata că întregul sat pare înghețat în timp, fiind exemplul perfect de arhitectură rurală pitorească, care te reconectează cu trecutul. Intră în mijlocul comunității și lasă-te fermecat de cultura și obiceiurile locale pe care le poți descoperi aici, căci întreaga dezvoltare de azi a comunei este centrată pe turism și reînvierea meșteșugurilor de altădată.

Experimentează autenticitatea Biertanului și fă un popas acolo unde se organizează târguri, demonstrații de preparare a produselor tradiționale, expozitii de artă și ateliere ale meșteșugarilor locali. Vei pleca mai împlinit spiritual, iar memoria călătoriei îți va rămâne impregnată în minte pentru mult timp.

Scurtă incursiune istorică

Biertanul a fost atestat documentar în anul 1283. Istoria localității începe odată cu colonizarea sașilor mijlocul secolului al XII-lea, care au venit aici la chemarea regelui Geza II, pentru a apăra granițele de sud ale regatului împotriva năvălirilor otomane dar și să dezvolte zona din punct de vedere economic.
Biertanul a fost sediul episcopal săsesc vreme de trei secole (1572-1867), mormintele episcopilor găsindu-se și în prezent în Turnul Mausoleului. Acest monument istoric este reprezentativ pentru întreaga zonă de colonizare săsească din Transilvania fiind construit în perioada 1493-1522.

Povestea locului

Se spune că biserica fortificată adăpostea o „carceră” unde cuplurile care nu se mai înţelegeau erau închise de preot timp de şase săptămâni pentru a-şi rezolva problemele. Soţii care nu se mai înţelegeau erau aduşi aici, închişi până la şase săptămâni de către preotul local, în speranţa că îşi vor rezolva problemele şi vor evita, astfel, divorţul. Poate părea un coşmar, dar documentele arată că această formă de consiliere, „închisoarea maritală”, era eficientă, în 300 de ani nu a existat decât un divorț.

Particularități arhitecturale

Gospodăriile din Biertan au o istorie îndelungată, începând din perioada medievală, când satul a început să se dezvolte. În secolul al XVII-lea, satul a devenit unul dintre cele mai importante centre comerciale din zonă, iar mulți locuitori și-au construit magazii de depozitare și case mari de negustor. Majoritatea caselor din sat au fost construite în stilul tradițional săsesc, cu pereți din piatră și cărămidă aparentă și acoperișuri înclinate învelite cu țiglă solzi. Unele dintre aceste case sunt decorate cu ornamente florale frumoase și desene geometrice.

Audioführung

Gospodării tradiționale în localitatea Biertan

Biertan, județul Sibiu

Kontakt
0269868359 - Primăria Comunei Biertan

Einrichtungen
Status

Besuchbar

Zugang zum touristischen Ziel

Bicycle, Walking, By car

Parkplatz

In proximity


Die Verantwortlichen behalten sich das Recht vor, die Besuchsbedingungen der Sehenswürdigkeiten zu ändern.


Rezensionen

Andere Sehenswürdigkeiten von Route der Dörfer mit traditioneller Architektur

Placeholder
Placeholder
Placeholder

Touristenattraktionen in der Umgebung

Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
0:00
0:00